tiistai 10. toukokuuta 2016

Tyylikäs valkoviini: Sileni Cellar Selection Pinot Gris

Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2014

Sileni Estates on uusiseelantilainen viinitalo, joka sijaitsee Hawke's Bayn viinialueella Pohjoissaaren itärannikolla. Kustannusalalla uransa tehnyt Graeme Avery toteutti unelmansa omasta viinitalosta yhdessä viinintekijä Grant Edmondsin kanssa vuonna 1997. Talon ensimmäinen vuosikerta valmistui vuonna 1998 ja pyrkimyksenä oli valmistaa laadukkaita viinejä. Tässä onnistuttiin ja Silenin viinit huomattiin maailmalla, joten talo kasvoi lyhyessä ajassa merkittäväksi viininviejäksi, jonka tuotteita myydään yli 60 maassa. 

Talo tuottaa viiniä Hawke's Bayn lisäksi myös Marlboroughin alueella. Sileni noudattaa kaikessa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita. Myös ruoan ja viinin liitto on Silenillä tärkeää ja talon Hawke's Bayn tilalla onkin tasokas ravintola, kulinaarinen koulu ja Gourmet ruokakauppa. Nimi Sileni tulee Rooman antiikin taruhahmolta, joka esiintyy yhdessä viinijumala Bacchuksen kanssa. 

Sileni Cellar Selection Pinot Gris viini tulee Hawke's Bayn alueelta. Tarhat ovat maaperältään hiesun peitämää karkeaa soraa. Käyminen tapahtuu terästankeissa 12-13 asteen lämpötilassa, minkä lisäksi seitsemän prosenttia viinistä kävi tammitynnyreissä. Viiniä kypsytetään sakan kanssa pullotukseen asti. Sileni Cellar Selection on tarkoitettu nuorena juotavaksi.

Intensiivinen vaalean kullankeltainen ja kirkas viini.

Tuoksu on pehmeä ja miellyttävä, runsaan hedelmäinen ja makeahko. Esiin nousee trooppisia vivahteita, kuten ananasta ja persikkaa sekä omenaa. Siitä erottuu myös kukkaisia ja mausteisia vivahteia. 

Maku seurailee tuoksua pehmeänä ja miellyttävänä. Se on kukkainen, makeahkon hedelmäinen ja trooppinen, mutta silti kuivahko. Esiin nousee ananasta, päärynää ja hunajamelonia sekä omenaa ja sitruksia. Myös kivellisiä hedelmiä, kuten persikkaa ja aprikoosia erottuu, minkä lisäksi viinissä on mineraalisuutta ja mausteisia vivahteita. Suutuntumaltana viini on samettinen, jopa aavistuksen öljyinen ja eloisa sitrusmainen hapokkuus tuo siihen ryhtiä ja raikkautta. Viipyilevä ja hedelmäinen jälkivaikutelma, josta erottuu persikkaisia ja persikan kiveä muistuttavia piirteitä sekä makeaa mausteisuutta. 

Cellar Selection Pinot Gris on pehmeän hedelmäinen ja aromaattinen viini, johon mausteiset vivahteet ja eloisa hapokkuus tuovat hienon tasapainon. Hedelmäisyys tuo viiniin makeuden tuntua, mutta viini on kuivahko ja laadukas. Mielestäni parhaat uuden maailman valkoviinit tulevat Uudesta-Seelannista ja tämä viini ei ole poikkea kaavasta. Parhaita Euroopan ulkopuolelta tulevia alle 15 euron valkoviinejä monopolimme valikoimassa. Loistava viini seurusteluun, mutta myös kesäisten salaattien ja kalaruokien kaveriksi. 

Kouluarvosana: 9 Erinomainen ja laadukas viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava, viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Sileni Estates
Alue: Uusi-Seelanti, Hawke's Bay
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Gris (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,97e Alko 15.2.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti