lauantai 28. toukokuuta 2016

Hieman erilainen Sangiovese: Finca Las Moras Reserva Sangiovese

Finca Las Moras Reserva Sangiovese 2013

Otetaan heti perään toinen argentiinalaisen Finca Las Morasin viini. Maistoin tätä viiniä aikaisemmin keväällä ja päätin kaivaa muistiinpanot esiin arkistoista. Finca Las Moras Reserva Sangiovese on hieman erikoisempi tapaus, sillä se on ainoa puhdas Sangiovese-lajikkeesta valmistettu viini monopolimme valikoimassa, joka ei tule Italiasta. 

Sangiovese-lajike on kotoisin Keski-Italiasta, Toscanan maakunnasta. Se on Italian viljellyin rypälelajike, mutta Toscanan ulkopuolella sen viljely on vähäisempää ja muualla maailmassa jo melko harvinaista. Lajikkeesta valmistetaan monenlaisia viinejä aina keveistä roseeviineistä runsaisiin punaviineihin. Sitä sekoitetaan usein muiden lajikkeiden kanssa, mutta myös puhtaita lajikeviinejä valmistetaan. Tunnetuimpia Sangiovese-pohjaisia viinejä viinejä lienevät voimakkaat supertoscanalaiset ja DOCG-luokitellut Chiantit ja  Brunello di Montalcinot. 

Sangiovese vaatii lämpimän ilmaston, jotta rypäleet kypsyvät optimaalisesti. Rypäleet sisältävät kohtuullisen runsaasti tanniineja ja happoja ja parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä. Viileämpien vuosien viineissä korostuvat lähinnä tiukka hapokkuus ja purevat tanniinit. Sangiovese viineistä erottuu usein kirsikkaisia, mansikkaisia ja vadelmaisia sekä omenaisia, luumuisia ja orvokkisia vivahteita. Tammikypsytys tuo viineihin paahteisia ja mausteisia vivahteita, kuten kanelia. Viineissä voi olla myös tallia ja maanläheisiä aromeita.

Finca Las Morasin viinitalo sijaitsee siis San Juanin viinialueella Tulum-laaksossa Argentiinassa. Reserva Sangiovese viiniin käytettävät rypäleet tulevat Tulum-laakson alueelta. Sadonkorjuu hoidetaan käsin. Maseraatio kestää pitkään, yli 25 päivän ajan minkä jälkeen viini käy läpi vielä malolaktisen käymisen. Viiniä kypsytettiin vuoden ajan amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viini on lasissa houkuttelevan, syvän ja intensiivisen rubiininpunaista.

Tumman sävytteinen tuoksu on kypsien marjojen ja tammen sävytteinen. Se on kypsän mustaherukkainen ja kirsikkainen, minkä lisäksi siinä on tammen tuomaa mausteisuutta ja paahteisuutta.

Maku on täyteläinen ja lajikkeelle tyypillisesti hapokas ja tanniininen. Siinä on tuoksun tapaan tummia marjoja ja hedelmiä, kuten mustaherukkaa, hapankirsikkaa ja luumua. Myös tammi on läsnä kitalaella paahteisena, mausteisena ja kevyen pippurisena sekä hennon savuisena. Siinä on myös yrttisiä vivahteita. Runsaat, hieman karheat tanniinit ja runsas hapokkuus kantavat viinin keskipitkään, savuiseen ja luumuiseen jälkivaikutelmaan.

Finca Las Moras Reserva Sangiovese on mielenkiintoinen ja persoonallinen viini. Tuottaja on onnistunut luomaan todella tuhdin ja rotevan, runsas aromisen viinin, joka erottuu italialaisista kilpailijoistaan. Tulum Valleyn kuuma ilmasto, pitkä maseraatio ja tammikypsytys ovat hioneet viinistä todella runsaan makuisen ja runsaan tanniinisen pihviviinin. Hyvä valinta voimakkaille liharuoille, grillatuille lihoille ja mausteisille makkaroille. Viini on edullinen ostos.

Kouluarvosana: 8+ Persoonallinen Sangiovese -viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Finca Las Moras
Alue: Argentiina, Cuyo, San Juan, Tulum Valley
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Sangiovese (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,90e Alko 16.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti