perjantai 29. huhtikuuta 2016

Juhlava vaihtoehto vappuun: Pol Roger Rich Demi-Sec

Pol Roger Rich Demi-Sec NV

Champagne Pol Rogerin historia yltää vuoteen 1849, jolloin Pol Roger teki ensimmäisen viinikauppansa vain 18-vuotiaana. Hänen isänsä oli sairastunut parantumattomasti eikä pystynyt elättämään perhettä, joten Pol joutui perustamaan yrityksen. Yritys kasvoi nopeasti ja Pol muutti perheensä kanssa kotikylästään Aÿ'sta, Epernayn kaupungiin vuonna 1851. Neljä vuotta myöhemmin Pol Roger alkoi valmistaa omaa samppanjaansa.

Pol Roger kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1899, minkä jälkeen hänen poikansa Maurice ja Georges siirtyivät yrityksen johtoon. Vuonna 1900 osa talon kellareista ja rakennuksista romahti ja yli 500 tynnyriä ja 1,5 miljoonaa pulloa viiniä tuhoutui. Veljekset saivat myös samana vuonna muuttaa sukunimensä Pol Rogeriksi kunnianosoituksena isälleen. Talo kehittyi ja kasvoi vuosien saatossa, vaikka Yhdysvaltojen kieltolaki ja Venäjän vallankumous vaikeuttivat vientiä. Toisen maailmansodan aikaan samppanjan tuotanto ja myynti vaikeutuivat. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Pol Roger on edelleen saman perheen omistuksessa.

Brittiläinen poliitikko Sir Winston Churchill oli suuri samppanjan ystävä ja erittäin läheisissä väleissä Pol Rogerin perheen kanssa. Hänen suustaan kuultiin monia samppanjaan liittyviä lausahduksia, kuten "makuni on yksinkertainen - tyydyn helposti parhaaseen" ja "samppanjan on oltava kuivaa, kylmää ja mieluiten ilmaista". Toisen maailmansodan aikaan hän mainitsi myös "hyvät herrat, me emme taistele vain Ranskan puolesta, vaan myös samppanjan puolesta". Pol Roger on suosittu samppanjatalo Britanniassa ja talo on myös Englannin kuningashuoneen virallinen tavarantoimittaja.

Pol Rogerilla on seitsemän kilometrin pituiset kellarit, jotka ovat hieman tavallista syvemmällä, mistä johtuen myös varastointi lämpötila on alhainen, vain 9,5 astetta. Pol Roger kypsyttää viinejään matalasta lämpötilasta johtuen keskimääräistä pidempään, jolloin viineistä tulee hieman kehittyneempiä ja moniulotteisempia. Pol Roger panostaa laatuun, minkä lisäksi käsityöt ja perinteet ovat talolle tärkeitä. Talon kellareissa työskenteleekin neljä "remueursia" eli pullojen tanssittajaa, jotka pyörittelevät päivittäin käsityönä kypsyviä pulloja. Monet tuottajat hoitavat pullojen tanssittamisen koneellisesti.

Pol Roger Rich on puolikuiva, eli Demi-Sec samppanja, joka tuli markkinoille vuonna 2001 hieman makeampien kuohuvien kysynnän kasvun seurauksena. Viini on lähes täydellinen kopio talon vakiosamppanjasta, Brut Réserve -viinistä ja ainoa ero näiden kahden välillä onkin dosagen, eli sokerilisäyksen määrä (Brut 9g/l ja Rich 34g/l). Viini sekoitetaan 30 vakioviinistä, jotka tulevat eri viinitarhoilta, ovat eri vuosikertoja ja kolmea eri lajiketta suurinpiirtein samassa suhteessa. Pinot Noir antaa viiniin runkoa, syvyyttä ja luonteikkuutta, Chardonnay puolestaan eleganssia ja hienostuneisuutta ja Pinot Meunier täydentää kokonaisuuden tuomalla raikkautta ja rehevyyttä.

Kirkas, intensiivisen kullankeltainen väri on varsin houkutteleva. Tyylikkäät pienet kuplat ovat runsaat ja todella pitkäkestoiset, kuten asiaan kuuluu.

Tuoksu on avoin ja antaa runsaasti kypsiä keltaisen hedelmäisiä aromeja, kuten aprikoosia, persikoita ja päärynöitä sekä sitruksia. Hedelmäisten aromien takaa erottuu myös kevyen paahteisia ja mantelisia vivahteita.

Makeahko maku jatkuu tuoksun aromein kypsien hedelmien sävyttämänä, aprikoosisena, persikkaisena, päärynäisenä ja kypsän sitrushedelmäisenä. Lisäksi viinistä erottuu selkeästi hunajaisia ja kukkaisia piirteitä. Kypsytyksen tuomat paahteiset sävyt jäävät hieman taka-alalle, mutta viinistä erottuu myös marsipaania ja makeaa mausteisuutta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja makeahko. Runsas hapokkuus ja pehmeät kuplat tuovat makeuden tunteelle tasapainoa ja antavat viinille tyylikkään ryhdin. Viipyilevä jälkivaikutelma on kermaisen pehmeä ja kypsän aprikoosinen, hennon paahteinen ja siitä voi erottaa jopa häivähdyksen valkosuklaata.

Tyylikäs ja hienostunut, moniulotteinen samppanja jossa riittää ryhtiä. Raikas hapokkuus tasapainottaa hienosti viinin makeuden tunnetta. Pol Roger Rich on tyylikäs ja hienostunut, juhlava valinta niin seurusteluun, maljajuomaksi kuin ruokien pariin. Erittäin kuivat samppanjat ovat monille vaikeammin lähestyttäviä ja siksi Rich onkin hyvä valinta esimerkiksi tervetuliaismaljaksi. Viini on edullinen ja toistaiseksi yksi parhaista maistamistani Demi-Sec samppanjoista. Tosin viinillä ei juuri ole kilpailijoita, sillä Alkon samppanjavalikoima koostuu pääasiassa kuivemmista viineistä.

Mädin seuraan suositellaan usein samppanjaa tai laadukasta kuohuviiniä, mutta ne kuivimmat juomat eivät useinkaan ole parhaimmillaan mädin seurassa. Pol Rogerin Rich sai seurakseen blinejä, muikunmätiä, sipulia ja smetanaa. Viinin makeus toimii hyvin suolaisen mädin kanssa jyräämättä mädin herkän maun yli. Yhdistelmä on tasapainoinen ja pehmeä, samettinen eikä mikään töki vastaan. Edellisellä kerralla kokeilin siianmädin kanssa kuivaa Bruno Paillard Première Cuvée Brut samppanjaa, joka oli ihan miellyttävä yhdistelmä, mutta hieman makeahko Rich toimii mädin seurassa huomattavasti paremmin. Rich toimi hyvin myös katkarapumoussen ja blinin kaverina.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs ja hienostunut Demi-Sec samppanja.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on laatuisekseen edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Pol Roger, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Épernay
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Demi-Sec
Rypäleet: Pinot Noir (33%), Chardonnay (34%), Pinot Meunier (33%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 42,90e Alko 17.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti