tiistai 4. joulukuuta 2018

Trappistioluet: Chimay Blue

Chimay Blue 2017

Chimay Blue on klassikko olut, joka ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Kyseessä on belgialainen tumma trappistiolut, joka toimii hienosti niin nautiskelujuomana kuin ruokapöydässä. Itse ostan tätä silloin tällöin Ruotsin puolella pyörähtäessä, sillä lähes kaikkien muiden erikoisoluiden tapaan myös tämä on Systembolagetissa Alkoa edullisempi. 

Hyvin tumma, punertavan mahonginruskea olut on melko sameaa. Päälle muodostuu hyvin runsas ja pysyvä, noin kolmen sormen levyinen, vaalean beige, kuohkean ja tiiviin hattarainen vaahtokruunu, joka kestää pitkään. Monitahoinen tuoksu tarjoaa runsaan kirjon makean maltaisia ja hedelmäisiä vivahteita ja vastapainoksi makeudelle happamaa belgihiivaa. Tuoksu tuo mieleen makean suklaan, karamellin, vienon paahteisuuden, kypsät ja kuivatut hedelmät, kuten luumun, kirsikan ja rusinan, jopa kuivatun omenan ja taatelin, tumman siirapin, paahdetun sokerin ja makean limpun, minkä lisäksi joukosta häivähtää hieman kaakaota ja pähkinäisiä vivahteita sekä hieman punaista marjaa.


Runsas ja täyteläisen maltainen maku on makeahko ja kielellä on karamellista ja paahteista mallalasta, tummaa siirappia, hieman suklaata ja kaakaota, kypsää ja kuivattua tummaa hedelmää, luumua, rusinaa ja appelsiinin kuorta. Lisäksi kielellä on hieman fariinisokeria, makeita mausteita ja vaniljaa, punaisia marjoja ja belgityylistä hiivaa, aavistus lakritsaa, kahvia, pähkinää ja saaristolaisleipää sekä hieman yrttejä. Pehmeä ja täyteläinen suutuntuma on makea, mutta tasapainoinen. Hiilihapot ja alkuun taustalla pysyttelevät, loppua kohti hieman voimistuvat humalan katkerot tasapainottavat kokonaisuuden. Jälkimaku on pitkä ja lämminhenkinen, kielellä on lopussa karamelli- ja paahtomaltaita, paahdettua sokeria ja fariinisokeria, kuivattua luumua, rusinaa, hieman suklaata ja kahvia. 

Chimayn Blue on klassikko, joka toimii aina, kun haluaa nauttia hyvän tumman alen kaikessa rauhassa. No ei ehkä pahimmilla kesähelteillä, mutta muuten lähes aina. Makea, muttei liian imelä nautiskelujuoma, joka toimii pimeinä iltoina takkatulen tai nuotion loimussa, hyvässä seurassa tai ihan vain, kun on aika hengähtää hetki yksin. Näin talven tullen Chimay Blue on hyvä vaihtoehto myös tummien liharuokien, etenkin riistan seuraan. 

Kouluarvosana: 9,5 Klassikko!
Hinta-laatusuhde: 3,52e - Loistava, hintaluokkansa parhain
Hinta-laatusuhde: 4,89e - Erittäin hyvä - hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Alue: Belgia
Oluttyyppi: Vahva ale, Trappisti, Quadrupel
Maltaat: Pale ale, Caramünich
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholi: 9,0%
Pullo: 0,33 l 
Hinta: 24,90 SEK (n. 3,52e) Systembolaget 25.7.2017 (29.11.18: 32,90SEK) (Alko 4,89e)

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti