tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulun viinit: Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva 2005

Bodegas Faustino on yksi Riojan alueen suurimmista viinintuottajista ja talon omistuksessa on yli 650 hehtaaria viinitarhoja. Talon historia yltää vuoteen 1861, mutta nimi Faustino otettiin käyttöön vasta vuonna 1957. Faustinon omistuksessa on myös kaksi muuta tilaa Riojassa sekä tilat La Manchan, Navarran ja Ribera del Dueron alueilla. Talon viinit lienevät monille tuttuja, löytyyhän niitä lähes jokaisesta monopolimme myymälästä. 


Faustino I Gran Reserva valmistetaan Rioja Alavesan alueella, talon omilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä. Viinin pohjana on Tempranillo, joka saa seurakseen pienen määrän Graciano ja Mazuelo -lajikkeita. Kypsytys tapahtuu amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä, joissa viini viettää vähintään kahden vuoden ajan, ennen yli kolmen vuoden pullokypsytystä. 

Intensiivinen ja syvä, kauniin rubiininpunainen väri häivähtää granaatinpunaiseen ja taittuu reunoilta hyvin hennosti orastavaan tiilen sävyihin. Runsas ja voimakas, hyvin monitahoinen ja hieman kehittynytkin tuoksu tarjoilee kypsää tummaa hedelmää, luumua ja kirsikkaa. Tammi on selkeästi läsnä, mutta hienosti osana kokonaisuutta dominoimatta liikaa; paahteisia ja mausteisia vivahteita, vienoa nahkaisuutta, vaniljaa ja ripaus kaakaota. Erottuupa siitä myös kuivattua hedelmää, etenkin viikunaa, taatelia ja kirsikkaa sekä hieman yrttejä ja hapankirsikkaa. 


Maku on kuiva ja hyvin ryhdikäs, runsas ja melko täyteläinen; kieleltä löytyy kypsää hedelmää, etenkin luumua ja kirsikkaa, mutta myös happamampaa tavaraa, kuten hapankirsikkaa ja karpaloa, paahteista ja mausteista tammea, vaniljaa, kevyttä nahkaa, ripaus maustepippuria, hieman neilikkaa, tupakkaa sekä yrttejä ja kevyttä aluskasvillisuutta, häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä; viikunaa, luumua ja kirsikkaa. Suutuntuma on keskitäyteläistä hieman runsaampi, kuiva ja ryhdikäs, mitä kuivakat, mutta jo hieman pyöristyneet tanniinit ja eloisan punamarjainen hapokkuus tukevat. Viipyilevä jälkivaikutelma jatkuu kuivahkona ja kielelle jää mm. yrttejä, mausteita ja nahkaa sekä paahteisia vivahteita hedelmäisyyden väistyessä nopeasti.

I Gran Reserva ehti olla pitkään ostoslistallani ennen kuin pullon lopulta hankin. Nyt, kun viini on tullut maistettua, olisi sen voinut jättää hankkimattakin. Ensivaikutelma: ei pehmeimpiä, saatikka hienoimpia Riojan Gran Reserva-viinejä. Vaikka viini muuttuukin hiljalleen pehmeämmäksi ja vaikutelma on lopulta tasapainoinen, löytyy samalla rahalla ja edullisemmin parempia tuotteita Riojan alueelta; esim. Baron de Ley Reserva, Marqués de Riscal Reserva tai Viña Tondonia Reserva. Maksoin pullosta reilut 17 euroa, mikä tuntuu jo hieman hintavalta, puhumattakaan Alkon 27 euron hinnasta. Tämä viini voisi kuitenkin maistua tummien liharuokien kaverina.


Tällä kertaa lautaselta löytyi sipulipihvi ja yrttistä punaviinikastiketta. Takuu murea naudan ulkofilee medium-kypsänä toimii mainiosti viinin kanssa ja lihan proteiinit kesyttävät myös viinin tanniinit. Kastike viimeistelee yhdistelmän ja vaikutelma onkin kaikin puolin maukas ja tasapainoinen. Edullisemmin löytyy kuitenkin parempia vaihtoehtoja ja perinteisten jouluruokien kanssa tämä viini kannattaa unohtaa, mutta mikäli joulupöydästä löytyy esimerkiksi riistaa tai muita tummia liharuokia, voi tämäkin olla ihan kelpo vaihtoehto. 

Kouluarvosana: 8,5 Tuhti ja täyteläinen riojalainen.
Hinta-laatusuhde: 17,23e - Ok - samalla rahalla saa parempaakin.
Hinta-laatusuhde: 26,99e - Ryöstö - laatu ei vastaa hintaa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Bodegas Faustino
Luokitus: DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Tyyli: Punaviini, Gran Reserva
Rypäleet: Tempranillo 85%, Graciano 10%, Mazuelo 5%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 17,23e (16,95e + toimituskulut n. 0,28e) eräs nettikauppa 2.10.2018 (Alko 26,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti