keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Kesän roseet: Raimat Clamor Rosado

Raimat Clamor Rosado 2017

Lleidan alueella Koillis-Espanjassa sijaitseva Raimat on Euroopan suurin perheomisteinen viinitalo. Talon perusti Codorníun sukuun kuulunut, cavan keksineen Josep Raventósin poika Manuel Raventós vuonna 1914. Raimat on valmistanut viinejä luonnonmukaisin menetelmin jo yli sadan vuoden ajan ja talolla on kestävän kehityksen sertifikaatti. Viinitarhoja Raimatilla on yli 2200 hehtaaria ja kaikki talon viinit valmistetaan omien tarhojen sadosta.


Raimatin katalogista löytyy kolme erilaista roseeviiniä, joista nyt vuorossa on edullisin ja kepein. Clamor Rosado valmistetaan Costers del Segren alueella kasvaneista Cabernet Sauvignon ja Merlot -rypäleistä. Nämä rypäleet tulevat vuoren rinteen matalammilla osilla sijaitsevilta tarhoilta. Molemmat lajikkeet valmistetaan viiniksi erillään ja käymisen päätyttyä näistä viineistä sekoitetaan lopullinen viini.

Kaunis, intensiivisen mansikanpunainen väri on puhdas ja houkutteleva. Tuore, pirteän punamarjainen, runsaan kirsikkainen, mansikkainen ja vadelmainen tuoksu, jossa on myös punaherukkaa, luumua ja sitruksia. Lisäksi tuoksussa on makeaa nallekarkkimaista viinikumikarkkia, hedelmämarmeladia ja hyvin hentoja vivahteita yrteistä.


Kuiva ja pirteän punamarjainen maku saa hieman makeuden tuntua runsaasta hedelmäisyydestä. Kielellä on makeaa ja hieman kirpeämpää mansikkaa, metsämansikkaa, vadelmaa, punaherukkaa ja kirsikkaa sekä sitruunaa ja greippiä. Häivähtääpä joukossa myös hieman mustaherukkaa, aprikoosia ja passion hedelmää, yrttejä ja vienoa mausteisuutta. Myös tuoksun viinikumimakeiset ja hedelmämarmeladi häivähtävät kielellä. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee keskitäyteläisestä ja melko runsaasta suutuntumasta eloisan ja ryhdikkään. Jälkimaku on eloisan sitrusmainen ja punamarjainen, yrttinen, kevyen mausteinen ja hedelmäkaramellinen. 

Kokonaisuutena Raimat Clamor Rosado on helppo ja harmiton, pirteä ja ryhdikäs, virkistävä ja raikas rosee. Se ei ole mitenkään erityisen hieno, saati tyylikäs tapaus, mutta väitän sen olevan parempi kuin ensimmäinenkään Alkosta alle seitsemällä eurolla irtoava viini. Myöskään moni Alkon alle kympin rosee ei yllä Raimatin Clamorin tasolle, joten hinta-laatusuhde on loistava. Viini maistuu hyvin sellaisenaan, mutta sopii mainiosti myös ruokapöytään olipa tarjolla sitten raikkaita salaatteja, grillattuja kasviksia tai lihaa. 


Tällä kertaa kesäinen rosee sai kaverikseen medium-kypsän naudan Rib Eye -pihvin. Lisäksi lautaselta löytyi valkosipulivoita, grillattuja perunoita, kesäkurpitsaa, sipulia ja halloumia. Viini toimi mainiosti niin tuhdin pihvin raikastavana vastaparina kuin kotimaisten vihannesten kyytipoikana. Myös grillattu halloum maistui erinomaisesti viinin kanssa. 

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä, tasapainoinen ja maukas rosee.
Hinta-laatusuhde: Loistava - Alle 7 euron viiniksi loistava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Raimat, DO Costers del Segre
Alue: Espanja, Katalonia, Costers del Segre
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot
Pullo: 0,75 l
Hinta: 6,62e (4,55e + toimituskulut 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti