perjantai 20. heinäkuuta 2018

Italian parhaat kuohuviinit: Monte Rossa Sansevé Satèn

Monte Rossa Franciacorta Sansevé Satèn Brut

Italian arvostetuimmalla kuohuviinialueella Lombardian Franciacortassa sijaitseva Monte Rossa on Paolo ja Paola Rabottin vuonna 1973 perustama viinitalo. Monte Rossa keskittyy ainoastaan kuohuviinin tuotantoon ja nykyisin taloa pyörittää Paolon ja Paolan poika, Emanuele Rabotti. Viinitarhoja talolla on 70 hehtaaria ja vuosituotanto on noin 500 000 pulloa.


Vain vaaleista rypäleistä valmistettu Franciacorta saa lisänimen Satèn ja sen valmistuksessa sallitut lajikkeet ovat Chardonnay- ja Pinot Blanc, joista jälkimmäisen osuus voi olla enintään 50% sekoitetuksesta. Franciacorta Satènin minimi kypsytysaika on 24 kuukautta ja Satèn Riservan kohdalla 60 kuukautta.

Monte Rossan Sansevé Satèn valmistetaan 100% Chardonnay-lajikkeesta. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja rypäleet puristetaan hellästä ja vain rypäleistä ensimmäisenä irtoava mehu (55%) käytetään viiniin. Osa rypälemehusta käy viiniksi terästankeissa ja osa tammessa. Lopullinen sekoitus ennen pullotusta sisältää 80% tuoreita perusviinejä ja 20% talon vanhempia viinejä. Toinen käyminen tapahtuu luonnollisesti pulloissa, joissa viini myös kypsyy vähintään 24 kuukauden ajan.

Vaalean oljenkeltainen ja kevyesti vihertävä, kirkas ja puhdas väri häivähtää hennosti kultaan. Kauniit, melko pienet kuplat nousevat runsaina virtoina juoman pinnalle ja kestävät hyvin pitkään. 

Tuoksu on pirteä ja melko tuore, mutta hienostunut ja monitahoinen. Pääroolin vie pirteä hedelmäisyys, joka tuo mieleen sitruunan, vihreän omenan ja valkoisen persikan. Kypsytyksen tuoma hento ja hienostunut hiivaisuus tuo mieleen mantelin, makeat leivonnaiset ja croissantit, jopa aavistuksen tomusokerista. Taaempana häivähtää myös kypsempää hedelmää, ananasta ja aprikoosia sekä hyvin hentoa kukkaisuutta.


Kuiva maku on pirteä ja ryhdikäs, freesin hedelmäinen ja mineraalinen. Heti tuoreiden sävyjen takaa paljastuu pehmeä mousse ja kermaisuus sekä kypsemmän sävytteinen hedelmäisyys ja maku tuntuu tuoksuakin monitahoisemmalta. Kielellä on virkistävää sitruunaa, limettiä ja greippiä sekä kirpeää vihreää omenaa, mutta myös kypsempää sitrusta, aprikoosia ja persikkaa. Kypsytyksen tuomat paahteiset vivahteet tuovat mieleen mantelin ja hasselpähkinän, makean taikinan ja leivonnaiset. Melko täyteläinen suutuntuma on hyvin pyöreä ja kuohkea. Pirteän sitrusmainen hapokkuus, pehmeät kuplat ja virkistävä mineraalisuus tuovat kokonaisuuteen hienon ryhdin ja tasapainon. Jälkimaku on viipyilevä, alkua hieman paahteisempi ja kypsempi. Kieleltä löytyy lopussa mm. pähkinää, kypsää omenaa ja sitrushedelmiä. 

Lähes täydellinen, harmoninen ja tyylikäs kuohuviini, jossa pehmeät kuplat, virkistävä mineraalisuus ja tuoreet sävyt kohtaavat hienosti paahteiset ja kypsemmät vivahteet ja muodostavat näin täydellisen tasapainoisen paketin. Hyvin harva alle 60 euron kuohuviini on saanut minussa aikaan tälläistä reaktiota; voisin ylistää tätä viiniä loputtomiin - äärimmäisen puhdapiirteinen viini. Tämä viini on laadukkaan kuohuviinin ystävälle erinomainen nautiskelujuoma, perus samppanjaa juhlavampi maljajuoma ja erinomainen ruokajuoma. Viini voisi toimia hieman "parempien" kala- ja äyriäisruokien, kuten myös vaalean lihan kaverina. 24 euron hintaan viini on todennäköisesti parasta tai ainakin lähes parasta mitä rahalla saa, eikä Alkon 35 euroakaan liioittelua ole. 

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: 24,07e - Täydellinen - hintaluokkansa kirkkaimpia tähtiä.
Hinta-laatusuhde: 34,97e - Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Monte Rossa, DOCG Franciacorta
Alue: Italia, Lombardia, Franciacorta
Tyyli: Kuohuviini, Franciacorta, Franciacorta Satèn
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l 
Hinta: 24,07e (22,00e + toimituskulut n. 2,07e) Eräs nettikauppa 31.5.2018 (Alko: 34,97e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti