torstai 20. heinäkuuta 2017

Lämmikettä keskellä kesää: Churchill Reserve Port

Churchill Reseve Port 

Suomen kesä on kiva ja ilmastoltaan varsin miellyttävä; aurinko paistaa (jos paistaa), mutta useimmiten tuntuu satavan vettä tai ilma on muuten vaan koleaa. Raikkaat valko- ja roseeviinit sekä kuohuvat sopivat hienosti aurinkoiseen päivään, mutta harmaana ja viileänä päivänä myös hyvä punaviini tai vaikkapa tuhti portviinikin voi olla hyvä valinta. Toivotaan kuitenkin, että se aurinkokin vielä näyttäytyisi, mutta nyt vuorossa on 2 desin pullossa Alkosta löytyvä Reserve Port. 

Churchill on John Grahamin vuonna 1981 perustama portviinitalo ja samalla myös ensimmäinen brittiläinen portviinitalo yli 50 vuoteen. Yritys sai nimensä Grahamin vaimon Carolina Churchillin mukaan. Churchill on pyrkinyt luomaan parhaan mahdollisen portviinin omien visioidensa mukaan, missä on varmasti riittänyt työtä, kun monet kilpailijat ovat keränneet mainetta jo vuosisatojen ajan.

Yritys osti vuonna 1999 Quinta da Gricha -tarhan, joka on luokitukseltaan parasta A-luokkaa. Douron portviinitarhat on pisteytetty lukuisien eri tekijöiden mukaan, joista muutamia ovat mm. tarhan sijainti ja mikroilmasto, maaperä ja köynösten ikä sekä viljeltävät rypälelajikkeet. Tarhat saavat pisteidensä mukaan luokituksen A:n ja F:n väliltä, josta ensin mainitttu on paras. Kaikki Churchillin viinit valmistetaan A-luokan tarhojen rypäleistä ja portviinien lisäksi tuottaja valmistaa myös punaviiniä, joskin pienemmissä määrin.

Churchill Reserve Portiin käytetään useita eri lajikkeita, kuten Tinta Barrocaa, Tinta Cãoa, Tinta Francescaa, Tinta Rorizia (Tempranillo), Touriga Francaa ja Touriga Nacionalia. Viiniä kypsytetään kolmen vuoden ajan tammisammioissa ja ennen pullotusta se suodatetaan, joten viiniä ei tarvitse dekantoida sakan pelossa. Tästä johtuen viini ei myöskään kehity enää pullossa, joten se on valmis juotavaksi heti pikimmiten.

Syvän sinipunainen ja tumma viini on valoa vasten läpinäkyvää ja vaalenee lasin reunoja kohti violetin kautta pinkin sävyihin. 

Runsas ja lämmittävä tuoksu on mehevän ja kypsän hedelmäinen, suorastaan hilloinen. Esiin nousee karhunvatukoita, mustikoita ja mustaherukoita sekä kevyen kirsikkaisia sävyjä. Lisäksi siitä erottuu makean mausteisia, etenkin pippurisia vivahteita sekä taustalla piilottelevaa eukalyptusta ja kuivattua viikunaa. Alkoholin polte tuntuu myös hieman. 

Makea ja lämmittävä, täyteläinen maku tarjoaa runsaasti kypsiä tummia marjoja ja hedelmiä, etenkin mustaherukkaa, kirsikkahilloa ja luumua sekä kuivattua viikunaa ja taatelia, jopa aavistuksen ananasta. Lisäksi kielellä on makeaa mausteisuutta. Tanniinit tuntuvat aavistuksen karkeina, mutta piiloutuvat melko hyvin alkoholin taakse, joka tekee viinistä myös varsin tukevan. Nuorekkaan pirteä hapokkuus tuo viiniin tasapainoa ja hieman ryhtiä. Hyvin lämmittävä jälkivaikutelma on tumman ja marjaisen hilloinen, kypsän luumuinen, makean mausteinen ja osin jopa polttavan pippurinen.

Churchill Reserve Port on ihan hyvä perusport, mutta osin hieman rosoinen ja levoton sekä liiankin yksinkertainen ja yllätyksetön. Viinin laatu ei vastaa 8 euron hintalapun luomia odotuksia ja kympillä irtoaa jo parempia portviinejä hieman isommissa pulloissa. Esimerkiksi Ferreira Late Bottled Vintage Port tarjoaa kympin hinnallaan huomattavasti paremman vastineen rahoille. Mikäli Churchillin Reservea haluaa nauttia ruoan kanssa, voisi se toimia suklaisten jälkiruokien ja sinihomejuustojen kaverina. 

Kouluarvosana: 8- Simppeli perustasoinen portviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - lähes samalla rahalla saa isomman pullon parempaa portviiniä.

Tuottaja ja luokitus: Churchill Graham
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Reserve Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cão, Tinta Barroca, Touriga Franca, Tinta Francisca
Pullo: 0,20 l
Hinta: 7,99e Alko 17.2.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti