keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Laatuviiniä ulkomailta: Pétalos del Bierzo

Pétalos del Bierzo 2014

Tariman jälkeen siirrytään hieman laadukkaamman, niin ikään Decantalosta tilaamani viinin kimppuun. Vindirekt tuo tätä viiniä Suomeen, joten siihen voi ehkä törmätä joissain hyvin varustelluissa ravintoloissa, mutta Alkon valikoimista sitä ei löydy.

Descendientes de J. Palacio on vuonna 1999 perustettu viinitalo, joka sijaitsee Bierzon alueella, Castilla y Léonissa, Luoteis-Espanjassa. Talon omistavat Alvaro Palacios ja tämän sisarenpoika Ricardo Pérez Palacios, joista jälkimmäinen vastaa talon viinintuotannosta, sillä Alvaro keskittyy Prioratin alueen tilansa pyörittämiseen ja Riojassa sijaitsevan sukutilansa, Bodegas Palacios Remondon toimintaan.

Talon omistuksessa on 35 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakautuvat yli 200 pieneksi palstaksi Corullonin kylän alueelle ja ympäristöön. Tarhoilla viljellään vain Mencia-lajiketta ja J. Palacio kuuluukin Bierzon-alueen johtavien Mencia-tuottajien joukkoon. 400-900 metrin korkeudessa sijaitsevia tarhoja viljellään biodynaamisin menetelmin ja köynökset ovat hyvin vanhoja ja niiden ikä vaihtelee 40 ja 120 vuoden välillä. Iästään johtuen ne tuottavat pientä satoa, mutta laadukasta hedelmää.

J. Palacion vuosituotanto on noin 300 000 pulloa viiniä, mistä valtaosa on Pétalos del Bierzoa, eli nyt vuorossa olevaa viiniä. Viiniin käytettävät rypäleet valikoidaan huolella ja sadonkorjuu hoidetaan perinteiseen tyyliin käsivoimin. Kolme viikkoa kestävä käyminen tapahtuu suurissa avoimissa puusammioissa ja terästankeissa, minkä jälkeen viini käy läpi malolaktisen käymisen suljetuissa astioissa. Viiniä kypsytetään kymmenen kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista osa on uusia. 

Kauniin ja houkuttelevan rubiininpunainen, hieman tummanpuhuva ja puhdas väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikan sävyihin.

Tuoksu on intensiivinen ja runsas, tumman sävytteinen, kypsän hedelmäinen ja makean mausteinen. Siinä on luumuja, karhunvatukoita ja kirsikoita sekä vaniljaa, kanelia ja paahteisuutta. Erottuupa siitä myös kukkaisia sävyjä, orvokkeja ja ruusuja sekä viinin avautuessa miellyttävän paahteisia, jopa kinuskin mieleen tuovia vivahteita ja kuivattuja yrttejä, jotka tuovat kokonaisuuteen miellyttävän runsauden tunteen ja harmonian. Häivähtääpä taustalla myös kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja, viikunoita ja taateleita sekä hieman balsamisia ja hennon savuisia vivahteita ja paahteista kahvia.

Alkuun kevyehkö maku on kypsän sävytteinen ja tumman hedelmäinen. Kielellä on luumuja, karhunvatukoita ja hieman mustaherukkaa sekä kevyen tammisia ja paahteisia sävyjä, makeita mausteita ja kahvia. Taustalla häivähtää myös tuoksun kukkaisuutta, orvokkia ja ruusua sekä balsamia, minkä lisäksi kielellä tuntuu hentoa mineraalisuutta ja savuisuutta. Maku muuttuu loppua kohden täyteläisemmän oloiseksi ja pehmeät tanniinit tekevät viinin selkärangasta vankan ja kirsikkainen hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvin ryhtiä. Jälkimaku on viipyilevä ja miellyttävän pehmeä, hienostuneen paahteinen ja tuo mieleen kahvin ja balsamiset sävyt sekä hennon mineraalisuuden.

Pétalos del Bierzo on tyylikäs ja harmoninen, moniulotteinen ja tasapainoinen laatuviini. Maku tuntuu kielellä alkuun kevyeltä ja hieman Pinot Noirmaiselta, mutta muuttuu yllättäen hieman täyteläisemmän oloiseksi ja samettisen pehmeäksi. Aromit eivät ole siis mitenkään Pinotille tyypillisiä, vaan nimen omaan alkumaun kevyehkö rakenne. Todella miellyttävä ja persoonallinen Mencia, jota suosittelen lämpimästi. Viini toimii niin nautiskelujuomana kuin liharuokien, etenkin lampaan seurassa.

Kouluarvosana: 9+ Erinomainen - Loistava, tyylikäs ja harmoninen viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - Edullinen löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Descendientes de J. Palacios, DO Bierzo
Alue: Espanja, Castilla y Léon, Bierzo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Mencia
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,85e (13,80e + toimituskulut n. 2,05e) Decantalo 20.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti