perjantai 9. syyskuuta 2016

Roteva ja lämmin viini pimeneviin syysiltoihin: Château Ksara Reserve du Couvent

Château Ksara Reserve du Couvent 2013

Välimeren rannikolla Lähi-Idässä sijaitseva Libanon on maa, joka ei välttämättä tuo ensimmäisenä mieleen viiniä. Tähän voi vaikuttaa mm. maan kiristyneet poliittiset ja uskonnolliset jännitteet, pommi-iskut ja naapurimaiden väliset selkkaukset. Tästä huolimatta Libanon kuuluu maailman vanhimpien viininviljelyalueiden joukkoon. 

Maan viinintuotanto on keskittynyt pitkälti Bekaan laaksoon, jossa viljelmät kohoavat aina kilometrin korkeuteen saakka. Alue on suotuisa viininviljelylle, sillä kesät ovat kuivia ja lämpimiä ja Välimeren läheisyys ja viileät yöt tasoittavat lämpötiloja, mikä puolestaan pidentää kasvukautta. Lisäksi tarhojen kastelu hoituu luonnollisesti, sillä keväällä rinteiltä sulava lumi kastelee tarhat ja myöhemmin kesälläkin sateita on riittävästi. Tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat punaiset ranskalaiset Cinsault, Carignan, Mourvèdre, Grenache ja Alicante, mutta myös Cabernet Sauvignon ja Syrah ovat suosittuja. Valkoisista lajikkeista suosiossa ovat Sauvignon Blanc, Ugni Blanc, Sémillon ja Chardonnay. Luonnollisesti joukosta löytyy myös paikallisia lajikkeita. 

Libanonissa on noin 40 viinintuottajaa, joista etenkin länsimaissa tunnetuin ja arvostetuin tuntuu olevan Château Musar, mutta nykyisin monet arvostavat myös Château Kefrayan viinejä yhtä korkealle. Sitten on tietenkin Château Ksara, maan suurin ja vanhin viinitalo, joka on perustettu vuonna 1857. Château Ksaralla on siis yli 150 vuoden perinteet viininvalmistuksesta. Lisäksi Château Ksara on yksi koko Libanonin tunnetuimmista brändeistä. Ksaralla on noin 300 hehtaaria viinitarhoja Bekaan laakson keski- ja länsiosissa. Tarhat sijaitsevat noin 1000 metrin korkeudessa ja ovat maaperältään kivikkoista. Vaihtelevasti kiven seasta löytyy myös kalkkista ja savisempaakin maata.

Reserve du Couvent valmistetaan Syrah-, Cabernet Franc- ja Cabernet Sauvignon -lajikkeista. Kyseinen viini tuli markkinoille 1980-luvulla ja se on tuottajan mukaan edelleen yksi talon ikonisimmista viineistä. Sadonkorjuu tapahtuu yleensä myöhään syyskuussa. Kaikki kolme lajiketta valmistetaan viiniksi erillään, minkä jälkeen Cabernet Sauvignon ja Syrah viinit kypsytetään tammitynnyreissä ja Cabernet Franc sammioissa. 12 kuukauden kypsytyksen jälkeen viinit sekoitetaan, suodatetaan ja pullotetaan.

Viini on väriltään intensiivisen purppuranpunaista ja vaalenee lasin reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuoksu tuo mieleen kypsät tummat hedelmät, kuten luumun, karhunvatukan ja mustaherukan. Se on yleisvaikutelmaltaan varsin mehevä, mutta siitä erottuu myös hentoa hiekkaista ja soraista maanläheisyyttä sekä hienostunutta tammisuutta. Taaempaa erottuu myös tuoretta lakritsaa ja maustepippuria, aavistus yrteistä sekä hieman vadelmahilloisia ja kukkaisia vivahteita.

Täyteläinen maku on tuoksusta poiketen paljon rotevampi ja voimakkaampi. Kielellä on paahteista tammea ja aluskasvillisuuden mieleen tuovaa maanläheisyyttä. Tumma hedelmäisyys jää hieman taustalle, mutta kielellä on luumua ja variksenmarjoja sekä mustaherukoita. Lisäksi löytyy savuisia ja yrttisiä vivahteita sekä häivähdys orvokeista. Tanniinit ovat voimakkaat ja hieman rosoiset, mikä korostaa viinin rotevuutta ja runsautta. Ne saavat myös suun kuivumaan. Pitkä ja pehmeä jälkivaikutelma on lämmin, hapanmarjainen, tuoreen mustikkainen ja mustaherukkainen sekä miellyttävän tamminen ja mausteinen, hennon yrttinenkin.

Château Ksara Reserve du Couvent tarjosi oikein miellyttävän ensi kosketuksen Libanonin viineihin. Aromeiltaan viini on runsas ja moniulotteinen, se tuntuu elävän lasissa ja muuttuvan jokaisella nuuhkauksella. Maku on aavistuksen rosoinen, mutta viinin saadessa ilmaa, miellyttävän pehmeä ja tasapainoinen, viini kannattaakin dekantoida tai ainakin avata hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Hinta-laatusuhteeltaan viini on edullinen ja hintaluokkansa parempaa porukkaa. Viini toimii sellaisenaan syysiltojen lämmittäjänä, mutta on kotonaan ruokapöydässä. Etenkin tummat liharuoat medium-kypsinä sopivat tämän seuraan erinomaisesti.


Viini sai seurakseen paistettua lampaan ulkofileetä, sinappi-konjakkikastiketta ja pekoni-papupaistosta. Kuten yleensäkin, roseinen liha pehmentää viinin tanniinit ja yhdistelmä on tasapainoinen. Viini sai siis seurakseen juurikin sitä mitä kaipasi. Myös voimakas kastike ja pekoni-papupaistos sopivat yhtälön lisäksi, joten ruoan ja viinin liitto on erinomainen. Tasapainoinen ja miellyttävä yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Harmoninen ja laadukas, aavistuksen rustiikkinenkin viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Ksara
Alue: Libanon, Bekaa Valley
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Syrah (40%), Cabernet Franc (30%), Cabernet Sauvignon (30%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,50e Alko 18.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti