tiistai 13. syyskuuta 2016

Nektaria Samokselta: Samos Nectar

Samos Nectar 2009

Kreikasta löytyy tuhansia saaria, joista Samos on erityisen tunnettu makeista Muscat-viineistään. Samoksen viinintuotantoa hallitsee vuonna 1934 perustettu Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS). EOSS on viinintuottajien osuuskuntien liitto, johon kuuluuvat kaikki saaren 26 osuuskuntaa. Jokaisella osuuskunnalla on liitossa 1-5 edustajaa, joiden määrä riippuu kunkin osuuskunnan EOSS:lle toimittamien rypäleiden määrästä.

EOSS on valmistanut perustamisestaan lähtien viiniä kahdella tilalla, jotka sijaitsevat Malagarin ja Karlovassin alueilla sekä hoitanut yksinoikeudella Samoksen viinien myynnin. Samoksen saarella on yli 2800 yksittäistä viljelijää, jotka kuuluvat eri osuuskuntiin. EOSS:n tavoitteena on mm. turvata osuuskuntien jäsenviljelijöiden oikeudet ja taata heille oikeudenmukaiset tulot viljelmien mukaan sekä edistää Samoksen viinien tunnettavuutta maailmalla.

Samoksen viinejä viedään eri puolille Kreikkaa ja muualle maailmaan. Noin 80 prosenttia EOSS:n tuotannosta menee vientiin. Saaren viinit kuuluvat Kreikan arvostetuimpien makeiden viinien joukkoon ja ne ovat olleet pitkään arvostettuja myös Ranskassa, jonne viedäänkin valtaosa, noin 60 prosenttia tuotannosta.

Saarella viljellään pääasiassa Muscatin arvostetuinta variaatiota, eli Muscat Blanc à Petits Grains -lajiketta, joka hallitsee yli 90 prosenttia saaren viinitarhoista. Valtaosa Samoksen viiniviljelmistä sijaitsee saaren pohjoisosissa ja useimmat tarhat ovat vuoristoisia tai ainakin osittain vuoristoisia. Tyypillisesti ne ovat vuoren rinteille porrastetuilla "terasseilla", kuitenkin korkeintaan 900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Rypäleet kypsyvät näillä tarhoilla hitaasti ja saavuttavat näin runsaan sokeripitoisuuden, mikä on välttämätöntä makeiden Muscat-viinien valmistuksessa. Samoksella valmistetaan myös pienempiä määriä kuivia viinejä ja löytyypä saarelta muutamia luomuviljelijöitäkin.

Nectar on yksi vanhimmista viineistä, joita saarella valmistetaan. EOSS:n mukaan sitä on yritetty myös jäljitellä useita kertoja siinä kuitenkaan onnistumatta. Nectar valmistetaan auringon kolmen viikon ajan kuivattamista Muscat-rypäleistä. Käyminen tapahtuu terästankeissa korkeintaan 17 asteen lämpötilassa ja kestää kolmisen viikkoa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään kolmen vuoden ajan tammitynnyreissä.

Houkutteleva, intensiivinen ja tummahko oranssi väri taittuu kuparin, kullan ja ruosteen sävyihin. Viini on aavistuksen utuinen, mutta kuitenkin lähes kirkas. 

Todella voimakas ja aromaattinen, melko kehittynytkin tuoksu tuo mieleen kuivatut hedelmät, kuten rusinat, aprikoosit ja pähkinät sekä hienoisen paahteisuuden. Esiin nousee myös hunajaisia vivahteita ja häivähdyksiä mehiläisvahasta.

Makea maku jatkuu tuoksun viitoittamalla tiellä runsaana ja herkullisena. Rusinaiset vivahteet valtaavat kielen heti kättelyssä, mutta niiden takaa erottuu myös muita kuivattuja hedelmiä, kuten luumua, viikunaa ja aprikoosia. Lisäksi kielellä on pähkinäisiä ja paahteisia sekä makean mausteisia ja hunajaisiakin vivahteita. Suutuntumaltaan viini on lähes pureskeltavan paksu. Todella pehmeä viini saa kohtuullisesta hapokkuudesta sopivasti raikkautta ja vastapainoa makeuden keskelle ja näin viini ei tunnu imelältä. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä, paahteinen, pähkinäinen ja rusinainen, minkä lisäksi kielellä on kuivattuja aprikooseja ja aprikoosihilloa.

Samos Nectar on todella vivahteikas ja hienosti kehittynyt viini. Pureksittavan paksua ja herkullista tavaraa - tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus. Vaikka viinin makeus ei ole imelää ja kokonaisuus on tasapainoinen, kaipaa viini seurakseen jotain saavuttaakseen täydellisen balanssin. Viini toimii sellaisenaankin hyvin jälkiruoan paikalla, mutta vielä paremmin jälkiruoan tai voimakkaampien homejuustojen seurana. Jälkiruoista etenkin pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai suklaata sisältävät sopivat hyvin Nectarin seuraan. Parasta tässä viinissä oli ehkä hinta-laatusuhde, sillä Alkossa oli kerrankin onnistuttu hinnoittelemaan tuote edullisesti.

Viini sai seurakseen omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta. Viinin runsas aromikkuus, etenkin pähkinäiset, paahteiset ja kuivatun hedelmäiset vivahteet sopivat hienosti yhteen lautaselta löytyvien omenan, kanelin ja vaniljan kanssa. Yhdistelmä on mukavan paahteinen ja täyteläinen, samettisen pehmeää ja tasapainoista. Luonnollisesti viiniä piti kokeilla myös juuston kanssa ja tällä kertaa tiensä lautaselle löysi perinteinen aurajuusto. Viinin makeus tasapainottui mukavasti juuston seurassa ja juuston suolaisuus pehmeni sopivasti. Tämäkin yhdistelmä oli tasapainoinen ja kun yhtälöön lisäsi viikunahillon, viinistä nousi kivasti esiin mausteisemmat puolet. Vieläkin parempi kokonaisuus. Viini sopisi varmasti hyvin myös Auraa voimakkaampien sinihomejuustojen seuraan.


Kouluarvosana: 9 Todella aromaattinen ja vivahteikas jälkiruokaviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen, todellinen löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS), AOC Samos
Alue: Kreikka, Samos
Tyyli: Jälkiruokaviini
Rypäleet: Muscat (100%)
Pullo: 0,375  l
Hinta: 10,99e Alko (Poistunut valikoimasta) 9.4.2016 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti