perjantai 23. syyskuuta 2016

Herkullinen Zinfandel: Gnarly Head Old Vine Zin

Gnarly Head Old Vine Zin 2013

Delicato Family Vineyardsin historia yltää vuoteen 1924, jolloin Sisiliasta saapunut Gaspare Indelicato istutti ensimmäisen viinitarhansa Kalifornian Mantecaan. Alue muistutti häntä Sisiliasta, jossa hänen perheensä oli viljellyt viiniä sukupolvien ajan. Nykyisin perheyritystä johtaa kolmas sukupolvi ja neljäskin opettelee jo viinintuotannon saloja. Viinitarhoja yrityksellä on yli 4000 eekkeriä eri viinialueilla Kaliforniassa. Viinibrändejäkin löytyy toista kymmentä ja yksi niistä on vuonna 2004 alkunsa saanut Gnarly Head.

Gnarly Head Old Vine Zinfandel tulee Lodin AVA alueelta, joka sijaitsee Kalifornian Central Valleyssa, suoraan itään San Franciscon lahdelta, Sacramenton ja Stocktonin kaupunkien välissä. Lämpimät kesäpäivät ja viileät merituulet öisin tekevät alueen ilmastosta sopivan viininviljelyyn. Alueelta löytyy paljon vanhoja Zinfandel tarhoja, jotka alueella asettuneet italialaiset istuttivat jo 1900-luvun alkupuolella. Osa näistä köynöksistä kuuluu Kalifornian vanhimpien joukkoon ja tuottavat vanhuuttaan hyvin pientä satoa. Rypäleet sen sijaan ovat todella intensiivisiä ja hyvin konsentroituneita. Monet näistä vanhoista viinitarhoista ovat edelleen samojen perheiden omistuksessa.

Viiniin käytettävät Zinfandel rypäleet valitaan käsin pääasiassa 35-80-vuotiaista, jopa vanhemmista köynöksistä. Nämä köynökset on istutettu ennen kuin nykyisiä leikkuu ja sidontamenetelmiä tunnettiin, joten ne kasvavat pensasmaisesti ilman tukea ja niiden varsista on muodostunut paksut ja muhkuraiset, mistä nimi Gnarly johtuu. Sadonkorjuu hoidetaan käsin yön viileydessä. Käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa ja vie 7-9 päivän ajan. Tämän jälkeen viini siirretään amerikkalaisiin ja ranskalaisiin tammitynnyreihin, joissa se käy läpi vielä malolaktisen käymisen ja kypsyy tämän jälkeen kuutisen kuukautta.

Ensi vilkaisulta Old Vine Zinfandel on lasissa syvän rubiininpunaista ja lähes läpinäkymätöntä. Viini läpäisee kuitenkin runsaasti valoa ja näyttääkin luonnonvalossa kirkkaammalta ja vaaleamman punaiselta taittuen myös pinkin sävyihin.

Kypsän sävytteinen tuoksu on tumman marjainen ja hieman hilloinen. Se tuo mieleen karhunvatukat, variksenmarjat, mustikat ja kirsikat. Myös paahteisuus sekä makean sävytteinen mausteisuus ja vanilja ovat selkeästi esillä, mutteivat liian hallitsevasti. Kuulostaa melko tyypilliseltä uuden maailman viiniltä, mutta tuoksussa on runsaasti vivahteita, joista parhaiten esiin nousevat kuivatun luumuiset, taateliset ja viikunaiset sävyt.

Melko täyteläinen maku seurailee tuoksua - mehevää ja hilloista tummaa marjaisuutta ja hedelmää. Ensin kieleltä löytyy karhunvatukoita, vadelmia ja mustikoita sekä kypsiä luumuja, viikunaa ja kirsikoita. Keskimaun puolella viini tuntuu mansikkaiselta ja kypsän karpaloiselta, erottuupa siitä myös kukkaisia vivahteita ja aavistus yrteistä. Myös tammen tuoma paahteisuus ja makea mausteisuus sekä pippuriset ja vaniljaiset vivahteet ovat läsnä. Maaperänkin mieleen tuovat, hieman rosoiset tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus antavat viinille hyvän rungon. Viipyilevä jälkimaku tuo mieleen makeat punaiset viinirypäleet ja kukkaiset vivahteet, jopa kypsät nektariinit, kuivuen hieman loppua kohden, mutta pysytellen kuitenkin mehukkaana.

Gnarly Head Old Vine Zin on melko tyypillinen mehukas ja hieman rosoinen Zinfandel, mutta hintaisekseen ja ikäisekseen hieman monimuotoisempi ja vivahteekkaampi pakkaus. Mehukas ja hieman makeahko viini on tasapainoinen kiitos tanniinien ja hapokkuuden. Herkullinen ja maukas viini, jota varmasti tulee jatkossakin ostettua. Viini sopii hyvin seurusteluun, mutta myös grillattujen lihojen, etenkin possun ja naudan seuraan. Kokeile vaikka ribsien kaverina.

Hot Dogit eivät ole ensimmäinen ruoka, joka tulee mieleen yhdistää viinin kanssa. Ja paras kaveri nakkisämpylöiden kanssa varmaan onkin olut. No, miten Gnarly pärjäsi hodarin kanssa, kun sämpylän välistä löytyi chilibraatwursti, valkosipulimajoneesia, ketsuppia ja paahdettua sipulia? Oikein hyvin, yhdistelmä oli tasapainoinen ja viinin mausteiset ja paahteiset sävyt sopivat hodarin seuraan, eikä tulinen makkarakaan horjuta viiniä. Hyvä yleisviini monenlaisten grilliruokien pariin.

Kouluarvosana: 8,5 Loistava viini seurusteluun ja grilliruoan kaveriksi.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Delicato Family Vineyards, Gnarly Head Cellars, AVA Lodi
Alue: Yhdysvallat, California, Central Valley, Lodi
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Zinfandel (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,49e Alko 27.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti