tiistai 28. kesäkuuta 2016

Valkosuklaa Panna Cottaa: Château du Levant

Château du Levant 2012

Château Liot'n viinitalon historia yltää 1700-luvulle. Tila on ollut jo useamman sukupolven ajan Davidin perheen omistuksessa ja nykyisin taloa johtaa Jerry David. 25 hehtaaria käsittävä Château Liot sijaitsee tasangolla Haut-Barsacin alueella lähellä Ciron-jokea. Alueen aurinkoiset iltapäivät ja joen tuoma kosteus ovat otollisia kehittämään rypäleisiin jalohometta ja alue tunnetaan etenkin jalohomeisista rypäleistä valmistetuista makeista jälkiruokaviineistä. 

Viinitarhoja tilalla on reilut 20 hehtaaria ja näiden tarhojen rypäleistä valmistetaan kahta makeaa Sauternesin viiniä, jotka kulkevat nimillä Château Liot ja Château du Levant. Lisäksi Davidin perheellä on noin 20 hehtaaria viinitarhoja Sauternesin ja Barsacin alueiden välillä. Näiden tarhojen sadosta valmistuu AOC Graves -luokituksen alla hyvin hedelmäisiä ja kuivia valkoviinejä sekä tammikypsytettyä punaviiniä. 

Château Liot Sauternes on talon "lippulaivaviini" ja Château du Levant "kakkosviini". Viiniin käytettävät rypäleet kerätään käsin talon viinitarhalta, jonka köynösten keski-ikä on 40 vuotta. Tarhat ovat maaperältään punaista savimaata ja seasta löytyy hajanaisia kalkkikerrostumia. Viiniin käytettävät rypäleet valikoidaan tarkasti. Käyminen ja maseraatio tapahtuvat ruostumattomissa terästankeissa ja prosessi vie kolmisen viikkoa. Tämän jälkeen viini saa levätä ja kehittyä terästankeissa 18 kuukauden ajan ennen pullotusta. 

Château du Levant on lasissa väriltään puhtaan ja houkuttelevan, melko voimakkaan kullankeltaista.

Tuoksu tuntuu alkuun melko kevyehköltä, siinä on vivahteita hunajasta ja aprikoosihillosta. Lisäksi nenä erottaa lasista keltaisen hedelmäisiä aromeja, kuten persikkaa ja aprikoosia, minkä lisäksi löytyy häivähdys mantelia. Jalohomeelle ominainen aromi tuntuu melko heikosti.

Makea maku on kypsän hedelmäinen, jopa hieman trooppinen sekä hunajainen. Siinä on kypsää ananasta, aprikoosia ja sitruunaa sekä hedelmämarmeladia. Lisäksi kieleltä erottuu kukkaisia vivahteita ja aavistus jalohomeesta. Suutuntumaltaan pehmeä ja melko täyteläinen viini saa hapokkuudesta sopivasti vastapainoa makeuden tunteelle. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja tuo mieleen jo aikaisemmin vastaan tulleet hedelmämarmeladit, etenkin appelsiinin ja aprikoosin, minkä lisäksi lopusta erottuu hunajaisia ja vaniljaisia vivahteita.

Château du Levant on tasapainoinen viini, hapokkuus tuo hyvin vastapainoa makeudelle, eikä kokonaisuus ole imelän oloinen. Yleisesti viini on kuitenkin melko yksinkertainen ja Sauternesin viiniksi kevyehkö. Systembolagetin hinnalla se on kuitenkin edullinen ja hyvä valinta jälkiruoaksi tai jälkiruoan kaveriksi. Alkossa se jäisi itselläni hyllyyn. Levant sopii siis hyvin sellaisenaan jälkiruoan korvikkeeksi tai nautiskeluun, mutta toimi myös monenlaisien jälkiruokien seurassa.

Tällä kertaa viini sai seurakseen valkosuklaa panna cottaa ja paahdettua hunaja cashewia. Viinin  maku muuttuu panna cotan kanssa kypsemmän hedelmäiseksi ja myös kukkaiset ja hunajaiset vivahteet korostuvat. Jälkivaikutelma on erittäin tasapainoinen ja miellyttävä. Kun mukaan ottaa hieman suolaiset hunajapähkinät, maku on karamellinen ja mukavan vaniljainen. Viini sopii erinomaisesti tämän jälkiruoan seuraan. 

Kouluarvosana: 8+ Melko yksinkertainen ja helppo Sauternes.
Hinta-laatusuhde: 11,98e - Hyvä - viini on edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 15,98e - Ok - viini on hieman hintava. 

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Château Liot, AOC Sauternes
Alue: Ranska, Bordeaux, Graves, Sauternes, Barsac
Tyyli: Jälkiruokaviini, Sauternes
Rypäleet: Sémillon (85%), Sauvignon Blanc (10%), Muscadelle (5%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 109 SEK (n. 11,98e) Systembolaget (Alkon tilausvalikoima 15,98e)


1 kommentti:

  1. Oi kuinka herkullisen näköinen, teen varmasti.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista