keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Belgialainen luostarityylinen vahva ale: St-Feuillien Blonde

St-Feuillien Blonde

Friartin perhe aloitti oluenpanon vuonna 1873 ja panimo on edelleen perheen omistuksessa. St-Feuillien panimon ja oluen historia yltää vieläkin kauemmas aina 600-luvulle. Tarina kertoo, että tuolloin irlantilainen munkki Feuillien matkasi Manner-Eurooppaan levittämään evankeliumia. Hänet mestattiin vuonna 655 metsässä, jonne hänen seuraajansa perustivat myöhemmin vuonna 1125 luostarin ja panimon. Nykyisin tämän metsän paikalla sijaitsee kaupunki nimeltä Le Roeulx. 

Munkki Feuillienin muistoksi perustettu luostari sai nimen Abbaye St-Feuillien du Roeulx. Munkit valmistivat laadukkaita luostarioluita vuosisatojen ajan ja luostari kukoisti aina Ranskan vallankumoukseen vuoteen 1796 saakka, jolloin luostarin toiminta lakkautettiin. 

St-Feuillien oluen paneminen aloitettiin uudelleen Friartin perheen toimesta. Nykyisin panimoa johtaa perheen neljäs sukupolvi. Panimon vuosituotanto on noin 40 000 hehtolitraa ja tuotannossa pyritään kunnioittamaan vanhoja oluenpanoperinteitä. Friartin perhe suhtautuu oluenpanoon samanlaisella intohimolla, kuin munkit vuosisatoja aiemmin. 

St-Feuillien Blonde valmistetaan pilsnermaltaista, Saaz- ja Stryrian Goldings -humalista, minkä lisäksi siihen käytetään ilmeisesti kandisokeria ja panimon salaista mausteseosta. Vesi saadaan porakaivosta. St-Feuillien Blonde voitti maailman parhaan Abbey Pale Alen tittelin vuonna 2010 Lontoossa järjestetyssä World Beer Awards -kilpailussa. Lisäksi se on saanut hopeamitalin Australian Beer Awards -kilpailussa vuosina 2011 ja 2012 belgialais- ja ranskalaistyylisten Ale-oluiden sarjassa.

Kaunis ja intensiivisen kullankeltainen, melko kirkas olut. Sen päälle nousee puhtaan valkeaa ja melko suurikuplainen, mutta kuohkea ja tiivis sekä kestävä vaahtohuppu. Hiilihapot syövät vaahdon poreillessaan hiljalleen ja lopulta jäljelle jää pitsiä.

Hieman makeahko tuoksu on runsaan hedelmäinen ja siitä erottuukin aprikoosia, persikoita ja sitruksia, kuten appelsiiniä. Siinä on myös kukkaisia vivahteita ja hienoista mausteisuutta, minkä lisäksi löytyy hieman toffeisia ja hennnon hiivaleipäisiä sävyjä. Tuoksu on todella miellyttävä ja houkutteleva.

Maku on hieman makeahko ja pehmeän täyteläinen. Kielellä on keltaisia hedelmiä, kuten sitruksia, appelsiiniä, aprikoosia ja persikkaa. Kohtuullisen voimakas humalointi tulee esiin hieman viivellä tuoden mieleen kukat ja yrtit. Mallaspohja on hieman makeahko ja luo mielikuvan hiivaleivästä ja kermatoffeesta, minkä lisäksi oluesta erottuu hieman happamahkoa hiivaisuutta. Alkoholi ei erotu tuoksusta eikä mausta muuten kuin hieman lämmittävänä tunteena nielussa. Suutuntumaltaan olut on täyteläinen, mutta raikkaan aromaattinen. Hiilihappoisuus tuo kokonaisuuteen sopivasti raikkautta. Viipyilevä jälkivaikutelma on hieman hiivainen, pehmeän maltainen ja lämmittävä.

Olen vältellyt belgialaisia luostarityylisiä oluita, kiitos esanssisten versioiden, kuten Leffe ja Grimbergen. St-Feuillien Blonde on kuitenkin hieno olut, joka on hienoisesta makeudestaan huolimatta tasapainoinen ja samaan aikaan täyteläinen, muttei liian raskas. Oluessa on hyvin makua ja se sopiikin nautiskeluun, viileiden kesäiltojen lämmikkeeksi tai ruokapöytään. Alkon yleiseen hintatasoon nähden kohtuuhintainen.

Kouluarvosana: 9- Erinomainen belgialainen vahva ale.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - hintansa arvoinen olut. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Belgia, Le Roeulx
Oluttyyppi: Ale, luostariolut, belgialaistyylinen vahva ale
Maltaat: Pilsnermaltaat
Humalat: Saaz- ja Styrian Goldings -humalat
Alkoholi: 7,5 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,99e Alko (erikoiserä) 30.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti