maanantai 6. kesäkuuta 2016

Helmi Etelä-Ranskasta: M. Chapoutier Banyuls Rimage

M. Chapoutier Banyuls Rimage 2012

M. Chapoutier on Pohjois-Rhônessa vuonna 1808 perustettu viinitalo, joka kuuluu Rhônen kuuluisimpien tuottajien joukkoon. Talo on edelleen perheyritys ja sen johdossa ovat veljekset Michel ja Marc Chapoutier. Talolla on nykyisin 160 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Rhônen alueilla, kuten merkittävä 34 hehtaarin omistus Hermitagen alueella. Lisäksi yritys on tehnyt sijoituksia eri puolille Ranskaa, kuten Banyulsin alueelle sekä maan ulkopuolelle aina Etelä-Australiaan asti.

Banyulsin alue sijaitsee Espanjan rajan tuntumassa Välimeren rannikolla Roussillonin alueella, jossa tuotetaan merkittävä osa (noin 90%) Ranskan Vin Doux Naturel -viineistä, eli lyhyemmin VDN-viineistä. VDN tarkoittaa makeita väkevöityjä viinejä, jotka valmistetaan Portviinien tapaan. Roussillonin kuumimmat ja kuivimmat rinteet on varattu VDN-viineille. Viinejä valmistetaan punaisina, roseina ja valkoisina, mutta Roussillonin alueen lisäksi punaisia VDN-viinejä valmistetaan vain Rhônen alueen Rasteau'ssa. Viinien tyylit voivat vaihdella tuottajan mukaan ja jotkut viinit voivat tuottajien mukaan kestää jopa sata vuotta oikein säilytettynä.

Banyulsin alueella on noin 1000 hehtaaria viinitarhoja, jotka on pengerretty kapeille ja jyrkille rinteille. Tarhat ovat harvaan istutettuja, jotta sato pysyy pienenä ja rypäleet kypsyvät täysin kypsiksi. Lisäksi auringonpaahde saa kuivattaa rypäleitä pitkälle syksyyn ennen sadonkorjuuta. Tärkein rypäle on Grenache Noir, jota perus Banyulsissa on käytettävä vähintään puolet ja Grand Cru Banyulsissa kolme neljäsosaa. Muita sallittuja lajikkeita ovat mm. Muscat, Macabeo, Grenache Blanc ja -Gris sekä Tourbat. Grand Cru ei ole Alsacen ja Bourgognen tapaan alueellinen luokitus, vaan tarkoittaa että viiniä on kypsytetty pidempään. 

Viiniin lisätään käymisen aikana neutraalia rypäleviinaa, jolloin käyminen keskeytyy. Tämän jälkeen viini jätetään maseroitumaan kuorien kanssa, jolloin lisätty väkevä alkoholi liuottaa kuorista väriä, aromeja ja tanniineja. Maseraatio kestää yleensä kahdesta viiteen viikkoon. Vaatimattomissa viineissä viina lisätään rypälemehun ja laadukkaammissa murskattujen rypäleiden sekaan. Mitä aiemmin käyminen keskeytetään, sitä enemmän viiniin jää jäännössokeria ja myöhemmin keskeytettäessä viinistä tulee kuivempaa. Lopullisessa viinissä on oltava 50-125 grammaa jäännössokeria litraa kohden. Väkevää alkoholia puolestaan lisätään 5-10 prosenttia tilavuudesta, jolloin viinin lopullinen alkoholipitoisuus on noin 16-18,5 prosenttia. 

Perus Banyulsia kypsytetään vähintään 12 ja Grand Cru Banyulsia 30 kuukautta. Perinteisesti kypsytys tapahtuu puusammioissa, joissa viini on tarkoituksella alttiina hapettumiselle. Puu on yleensä tammea ja astioiden koko voi vaihdella pienemmistä tynnyreistä isompiin sammioihin. Perinteisesti viinit ovat eri vuosikertojen sekoituksia, mutta vuodesta 1975 on valmistettu myös Banyuls Rimagea, eli yhden vuosikerran viiniä. Banyuls Rimaget ovat jo nuorempina juotavia, usein tummia ja erittäin meheviä viinejä. Niistä löytyy mm. kypsän kirsikkaisia ja marjaisia aromeja ja rypälesokerin makeus peittää usein vahvan tanniinisuuden.

Chapoutier Banyuls Rimage viiniin käytettävät rypäleet kerätään myöhään syksyllä ja sadonkorjuu tapahtuu käsin, sillä koneellinen poiminta ei ole mahdollista alueen jyrkillä rinteillä sijaitsevilla tarhoilla. Viini valmistetaan Grenache Noir lajikkeesta, jota käytetään 90 prosenttia. Loput rypäleet ovat muita sallittuja lajikkeita. Rangat poistetaan ja rypäleet murskataan, minkä jälkeen seuraa käyminen ja maseraatio. Käyminen keskeytetään lisäämällä käyvän rypälemassan joukkoon rypäleviinaa, kun viinissä on jäljellä haluttu määrä jäännössokeria. Viiniä kypsytetään 16-20 kuukauden ajan sammioissa ja pullotuksen jälkeen se saa levätä vielä kolmisen kuukautta pulloissa. 

Viini on lasissa houkuttelevan väristä, todella syvän rubiininppunaista. Väri taittuu purppuraisiin sävyihin ja viini läpäisee heikosti valoa. 

Pehmeä ja houkutteleva tuoksu tuntuu alkuun kuivatun hedelmäiseltä, etenkin rusinaiselta. Viinin avautuessa lasissa kuivatun hedelmäiset aromit jäävät taka-alalle ja tumma marjaisuus ja keitetyt hedelmät valtaavat tuoksun. Siitä erottuu mustikkahilloa ja mustaherukkaa sekä häivähdyksiä mokasta ja kaakaosta. 

Maku on runsas ja makea, päällimmäisenä kuivattuja hedelmiä, rusinoita ja viikunaa. Myös tumma marjaisuus ja marjahillo on selkeästi esillä ja kielellä onkin mustaherukoita, karhunvatukoita ja mustikkahilloa. Myös hennot kaakaoiset ja mokkaiset vivahteet käyvät kielellä, minkä lisäksi viinissä on kirsikkaliköörin mieleen tuovaa kirsikkaisuutta. Viinistä löytyvät tanniinit ovat läsnä samettisina, mutta jäävät melko huomaamattomiksi jäännössokerin taakse. Myös hedelmäistä hapokkuutta löytyy, mikä antaa kokonaisuuteen selkärankaa yhdessä tanniinien kanssa. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja lämmittävä, makeiden mausteiden ja kuivattujen hedelmien sävytteinen.

Chapoutierin Banyuls Rimage on vivahteikas, miellyttävän pehmeä ja moniulotteinen viini hintaisekseen. Se on tasapainoinen, mutta kaipaisi aavistuksen verran enemmän hapokkuutta tuomaan  vastapainoa täyteläiseen ja paksuun suutuntumaan. Viini on loistava valinta suklaan seuraan, sanotaanhan sitä, että Banyuls on yksi harvoista suklaan kanssa viihtyvistä viineistä. Se toimii myös sellaisenaan nautiskeluun tai jälkiruoaksi, mutta on varma valinta esimerkiksi suklaafondantin kaveriksi. Tällä viinillähän ei ole Alkossa kilpailijoita, sillä se on monopolimme ainoa Banyuls. Mutta vertailun vuoksi, monet saman hintaluokan portviinit jäävät Banyulsin seurassa toiseksi. 

Koska viini on suklaan ystävä, sai se seurakseen viiden suklaan brownien  ja itsetehtyä vaniliajäätelöä sekä blondien ja turkinpippurijäätelöä. Viini toimii erinomaisesti brownien suklaisen maun seurassa ja myös vaniliajäätelö toimii viinin kanssa. Hieman yllättäen, Banyuls toimii vielä paremmin blondien ja turkinpippurijäätelön makuun. Yhdistelmä on tasapainoinen, sillä viinin hapot ja tanniinit toimivat tämän yhdistelmän kanssa. 

Luonnollisesti viiniä piti maistaa myös tumman suklaan kanssa. Ensin karamellilla maustettu 70% tumma suklaa, joka sopi hienosti viinin seuraan. Pehmeä ja miellyttävä yhdistelmä. Seuraavana vuorossa 70% ja 80% tummat suklaat, jotka olivat viinin kanssa miellyttävän pehmeitä yhdistelmiä. Viini korostaa hienosti kaakaon parhaita makuja, kuten hedelmäistä puolta ja häivyttää tumman suklaan katkeran maun. Yhdistelmät Banyulsin ja suklaan kanssa olivat samettisen pehmeitä ja kokeilemisen arvoisia. 

Kouluarvosana: 9+ Erinomainen, todella harmoninen ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava, parhaimpia makeita väkevöityjä viinejä hintaluokassaan. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: M. Chapoutier, AOC Banyuls
Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon, Roussillon, Banyuls
Tyyli: Väkevä viini, jälkiruokaviini, Banyuls
Rypäleet: Grenache Noir (90%), loput muita rypälelajikkeita
Pullo: 0,50 l
Hinta: 16,89e Alko 9.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti