perjantai 15. huhtikuuta 2016

Varaslähtö vappuun: Lindauer Rosé Brut

Lindauer Rosé Brut NV

Uusi-Seelanti tunnetaan laadukkaista viineistään, mutta ennen 1980-lukua maassa ei tuotettu juurikaan kuohuviinejä, etenkään vientimarkkinoille. Lindauer aloitti kuohuviinin tuottamisen yli 30 vuotta sitten ja todisti samalla, että saarivaltion viileässä ilmastossa voidaan tuottaa laadukkaita kuohuviinejä. Lindauerin ensimmäiset viinit valmistettiin Gisbornen ja Hawke's Bayn vuoden 1980 sadosta ja ensimmäiset viinit laskettiin myyntiin vuonna 1981. 

Talo on saanut nimensä eurooppalaisen taidemaalarin, Gottfried Lindauerin (1839-1926) mukaan, joka tunnetaan erityisesti Uuden-Seelannin alkuperäisväestöstä maalaamistaan muotokuvista. Lindauer on Uuden-Seelannin johtava kuohuviinintuottaja ja suosituin viinibrändin sekä maan suurin vientiartikkeli viineistä. Talon viinit ovat keränneet lukuisia palkintoja ja tunnustusta kansainvälisesti.  Vuodesta 2011 talo on kuulunut suurelle Lion-Nathan Groupille, joka on Australian ja Uuden-Seelannin johtava viinialan toimija. Lion keshittyy tuottamaan, markkinoimaan, myymään ja levittämään viinien lisäksi mm. oluita, siidereitä, väkeviä ja alkoholittomia juomia sekä meijerituotteita.

Lindauerin viineihin käytetään Gisbornen, Hawke's Bayn ja Marlboroughin alueilla kasvaneita rypäleitä. Uuden-Seelannin kolmanneksi suurin viinialue, Gisborne sijaitsee  pohjoissaaren koillisrannikoilla ja alueella on viljelty viiniä jo 1880-luvulta lähtien. Hawke's Bay on maan vanhin viinialue ja ensimmäiset köynökset istutettiin alueelle jo vuonna 1851. Alue sijaitsee Gisbornen eteläpuolella saaren itärannikolla ja on tuotantomäärällä pohjoisen saaren suurin viinialue. Eteläsaaren koillisosassa sijaitseva Marlborough tunnetaan erityisesti Sauvignon Blanc viineistään. 

Lindauer Rosé viini valmistetaan Gisbornen ja Hawke's Bayn alueilla kasvaneista rypäleistä. Merellinen ilmasto ja pitkä viileä kasvukausi takaavat rypäleiden tasaisen kypsymisen. Sadonkorjuu aloitetaan hieman etuajassa, kun rypäleiden hapokkuus on parhaimmillaan. Viinin koostumus on yleensä 52 prosenttia Chardonnayta ja 48 prosenttia Pinot Noiria, mutta se saattaa vaihdella vuosittain ja sisältää pienen määrän Pinotagea. 

Kun rypäleet on puristettu, kuorimassa erotellaan mehusta ja mehun annetaan hapettua, jotta Pinot Noirin antama väri ja kitkeryys vähenevät. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa valikoitujen hiivojen avulla, minkä jälkeen seuraa malolaktinen käyminen. Tätä "perusviiniä" kellaroidaan vähintään kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen viinit kirkastetaan. Tämän jälkeen perusviinit sekoitetaan ja joukkoon lisätään samppanjan tavoin reserve-viiniä, eli edellisten vuosien viinejä, jotta tasainen laatu varmistetaan vuodesta toiseen. Viinit pullotetaan sokerin ja hiivan kanssa, minkä jälkeen ne asetetaan kyljelleen kellarin hyllyille. Toinen käyminen alkaa pulloissa ja kestää noin 6-8 viikkoa, minä aikana viini saa kuplansa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään pulloissa vähintään 12 kuukautta sakan kanssa, minkä jälkeen sakka poistetaan ja viiniä makeutetaan. 

Viini on lasissa kirkasta, lohenpunaista ja taittuu persikan sävyihin. Kuplat ovat samppanjan tapaan pienet, todella runsaat ja pitkäkestoiset.

Punaisen marjainen tuoksu, jossa esiin nousee punaherukoita, vadelmia, mansikoita ja kirsikoita sekä hentoa paahteisuutta.

Erittäin kuiva maku on seurailee tuoksun punaisen marjaisaa aromipalettia vadelmaisena, mansikkaisena, punaherukkaisena ja kirsikkaisena. Punaisten marjojen lisäksi siitä erottuu persikkaa ja sitrushedelmiä sekä mineraalisia ja paahteisia vivahteita. Viini saa melko täyteläiseen suutuntumaansa tyylikästä ryhdikkyyttä samppanjamaisesta hapokkuudesta. Myös mousse on hyvä ja miellyttävän kermainen. Jälkivaikutelma on keskipitkä, herukkainen, mineraalinen  ja hennon paahteinen, veden kielelle nostattava.

Lindauer Rosé Brut on todella tyylikäs ja hienostunut, aavistuksen samppanjamainen kuohuviini. Tasapainoinen ja miellyttävä, todella laadukas viini hyvällä moussella. Se on paras uuden maailman kuohuviini, jota olen maistanut ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Viini toimii hyvin seurusteluun ja aperitiivinä, mutta myös kalaruokien ja piknikeväiden kumppanina. Tästä siis erinomainen vaihtoehto erinomaisella hinta-laatusuhteella vappuun tai muihin kevään juhliin, mutta myös ruokapöytään. Viini on Alkon tilausvalikoiman tuote, joten mikäli haluat sitä vappuna maistella, kannattaa muistaa tilata viiniä hyvissä ajoin. 

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs uuden maailman kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen, viini on hintaluokkansa kirkkaimpia tähtiä.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lindauer
Alue: Uusi-Seelanti, Gisborne / Hawke's Bay 
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Chardonnay (52%), Pinot Noir (48%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,79e Alkon tilausvalikoima 9.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti