tiistai 5. huhtikuuta 2016

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2014

Bourgognen viinialue tunnetaan Chardonnay ja Pinot Noir viineistään. Varmaan kaikki viininystävät ovat kuulleet ainakin Bourgognen pohjoisosissa sijaitsevan Chablis'n valkoviineistä, mutta etelässä sijaitsevan Mâconnais'n alueen viinit ovat ainakin osalle tuntemattomampia. 

Keveistä punaviineistään tunnetun Beujolaisin alueen pohjoispuolella sijaitsevalta Mâconnais'n alueelta ei löydy yhtään Premier- tai Grand Cru -luokiteltua aluetta, toisin kuin esimerkiksi Chablis'sta. Mâconnais'n ehkä merkittävin ja arvostetuin viini on Chablis'n tapaan Chardonnaysta valmistettu Pouilly-Fuissé, jota tuotetaan viiden kylän alueella. Chardonnay viihtyy alueen savimaassa hyvin ja Pouilly-Fuissén viinit kypsytetään usein ainakin osittain tammessa. Pouilly-Fuissét ovat monelle tuntemattomia, osin varmaankin korkean hintansa vuoksi. Suurin syy lienee kuitenkin siinä, että Alkon valikoimista löytyy vain tämä ainokainen viini.

Fuissén kylässä sijaitseva Domaine La Soufrandise on pieni perheomisteinen viinitalo, joka on ollut Melinin suvun omistuksessa jo vuodesta 1853 asti. Talo rakennettiin vuonna 1831 Fuissén vanhan hoitokodin tontille ja tilan nimi Soufrandise viittaa hoitokodin potilaiden kärsimyksiin. Talolla on vain kuusi hehtaaria viinitarhoja, jotka jakautuvat yli 20 pieneksi tarhaksi. Tuottajan etuna ovat vanhat köynökset, sillä noin puolet talon köynöksistä ovat yli 45-vuotiaita. 

Viinin nimessä esiintyvä "Vieilles Vignes" viittaa vanhojen köynösten rypäleistä valmistettuun viiniin. Rypäleet tulevat kuudelta pieneltä tarhalta, joiden köynökset ovat keskimäärin 75-vuotiaita. Viiniä kypsytettiin kymmenen kuukauden ajan ja 45 prosenttia viinistä kypsyi ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 20 prosenttia oli uusia. Loput 55 prosenttia viinistä kypsyi teräksessä. Tuottaja lupaa viinille oikein säilytettynä 5-6 vuoden ikää vuosikerrasta. 

Kirkas, vaalean sitruunankeltainen väri taittuu kevyesti kultaisiin sävyihin ja on lasin reunoilla lähes väritön.

Houkutteleva tuoksu on runsas ja miellyttävä. Runsaan hedelmäinen, jopa aavistuksen trooppiseen suuntaan vivahtava ja siitä löytyy persikoita, kypsiä omenoita, hunajamelonia sekä sitruksia. Myös tammi on selkeästi läsnä tuoksussa, mutta hienosti integroituneena hallitsematta kokonaisuutta. Lisäksi tuoksusta erottuu paahteisen pähkinäisiä häivähdyksiä ja pehmeän toffeisia vivahteita. Todella tasapainoinen ja miellyttävä tuoksu.

Maku jatkuu tuoksun viitoittamalla tiellä, täydellinen hedelmäisten aromien ja tammikypsytyksen tuomien hienostuneiden vivahteiden tasapaino. Päällimmäisenä hedelmistä esiin nousevat persikat, päärynät ja omenat sekä kypsät sitrukset. Lisäksi erottuu tyylikästä mineraalisuutta ja hieman taaempaa kermaisia ja toffeisiakin vivahteita sekä hienostunutta tammen tuomaa paahteisuutta. Kuivahko, melko täyteläinen viini saa raikkautta ja ryhtiä eloisasta hedelmäisestä hapokkuudesta, joka saa veden nousemaan kielelle. Myös suutuntuma on tasapainoinen ja miellyttävä. Pitkään viipyilevä jälkimaku on kypsien aprikoosien ja pehmeän voin sävyttämä sekä aavistuksen mausteinen. 

Viini on yksi parhaimpia valkoviinejä, joita tähän hintaan Alkon hyllystä löytyy. Todella houkutteleva, vivahteikas ja harmoninen kokonaisuus, josta ei voi olla pitämättä. Viinissä on runsaasti hedelmäisyyttä, mutta hienosti integroitunut tammi antaa sille hienon vastapainon ja tekee kokonaisuudesta niin hienon, kun se on. Viini sopii sellaisenaan nautiskeluun ja on juhlallinen vaihtoehto runsaille kalaruoille ja vaalealle lihalle.

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes sopii hyvin hieman juhlallisempien ruokien pariin, mutta tällä kertaa viini päätyi hieman arkisemman kumppanin seuraan. Kermainen kana-parsakaalipasta ei ehkä ole se yleisin vaihtoehto tämän tasoiselle viinille, mutta näin tällä kertaa. Viinin eloisa hapokkuus ja kevyt mineraalisuus tasapainottavat hienosti kermaista, hieman tuhdimpaa pastaa, minkä lisäksi viinin kermaiset ja voiset aromit sopivat hyvin yhteen ruoan kanssa. Viini taas tuntuu pastan seurassa entistä pehmeämmältä, mutta pasta ei peitä tai jyrää viinin hienostunutta makumaailmaa. Tämä oli jo kaukana klassisesta viinin ja ruoan yhdistelmästä, mutta toimi silti loistavasti.  

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja harmoninen viini. 
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä, viini on hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Domaine La Soufrandise, AOC Pouilly-Fuissé
Alue: Ranska, Bourgogne, Mâconnais, Pouilly-Fuissé
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Chardonnay (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 21,90e Alko 3.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti