keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Nero R Salice Salentino Riserva

Nero R Salice Salentino Riserva 2011

Apulian tai Italiaksi Puglian viinialue sijaitsee saapasmaan "korossa" ja käsittää melkeimpä koko Kaakkois-Italian alueen. Puglia on melko tasaista, maaperältään erittäin hedelmäistä ja ilmastoltaan lämmintä aluetta. Tunnetuimmat DOC-alueet ovat Castel de Monte, Locorotondo ja Salice Salentino. Puglian tyypillisimpiä punaisia lajikkeita ovat Negroamaro ja Primitivo (Zinfandel) ja valkoisista yleisin lienee Bombino, josta tuotetaan lähinnä keskinkertaisia viinejä.

Noin 25 kilometrin päässä Roomasta koilliseen, Frascatin viinialueen läheisyydessä sijaitseva Femar Vini on 1970-luvulla perustettu perheyritys. Femar Vini tuottaa ja vie ulkomaille Etelä-Italian alueiden, kuten Frascatin, Sisilian, Abruzzon ja Puglian viinejä. Yritys omistaa noin 40 hehtaaria viinitarhoja. 

Nero R Salice Salentino Riserva valmistetaan Negroamaro ja Malvasia Nera lajikkeista. Negroamaro on Puglian alkuperäislajike ja myös alueen tärkein lajike, jota viljellään pääasiassa maakunnan eteläosien kuumemmilla alueilla. Erittäin tummat ja paksukuoriset rypäleet tuottavat tummanpunaisia, voimakkaita, hedelmäisiä ja hyvin tanniinisia viinejä. Tanniinisuutta vähennetään useimmiten sekoittamalla viiniin Malvasia Nera tai Sangiovese lajiketta. 

Rypäleiden suhde viinissä on ilmeisesti 80 prosenttia Negroamaroa ja 20 Malvasia Neraa. Käyminen ja maseraatio vievät kuuden päivän ajan kontrolloidussa 26 asteen lämpötilassa. Viiniä ilmeisesti kypsytetään lähes kuusi kuukautta tammitynnyreissä. 

Viini on keskisyvän punaista, aavistuksen purppuran sävyistä ja taittuu lasin reunoja kohti tiilen sävyihin.

Mehevä ja moniulotteinen tuoksu on kypsien hedelmien sävytteinen. Siinä on kirsikoita ja karhunvatukoita sekä hentoa maanläheistä multaisuutta. Myös tammen tuoma mausteisuus, hento vaniljaisuus ja paahteisuus on selkeästi läsnä. Taustalla on myös kuivattuja hedelmiä, kuten viikunaa ja erityisesti luumua.

Maku seuraa tuoksua mehevänä ja kypsän marjaisena. Siinäkin päällimmäisenä ovat kirsikat ja karhunvatukat, minkä lisäksi löytyy mustaherukka- ja vadelmahilloa. Tammen tuomat mausteiset ja kevyen vaniljaiset sekä hennon paahteiset vivahteet jäävät hieman taka-alalle. Viini on suutuntumaltaan muhkea ja melko täyteläisen oloinen. Pehmeiksi kehittyneet, aavistuksen suuta kuivattavat tanniinit tuovat viinille runkoa. Jälkimaku on hieman suuta kuivattava, hetken aikaa viipyilevä, mehevän marjainen ja kuivatun luumuinen, mausteinen ja tamminen sekä maanläheisen multainen.

Alku oli erittäin lupaava, sillä tuoksu on harmoninen ja rustiikkinen, joten odotukset viiniä kohtaan nousivat melko korkealle. Sitten maistaminen, mehevää marjahilloa ja tuoksun moniulotteisuus häämöttää kaukana taustalla. Vaikka maku ei vastannut odotuksia, oli se kuitenkin kohtuullisen tasapainoinen ja miellyttävä. Pelkän tuoksun perusteella olisin odottanut kuitenkin jotain muuta, kuin marjahilloa. Kelpo arkiviini, joka on edullinen hintaisekseen. Viini sopii sellaisenaan tai esimerkiksi grillatun lihan seuraan.

Kouluarvosana: 8+ Melko tasapainoinen ja helppo arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Laatu kohtaa hyvin hinnan, edullinen ostos.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Femar Vini S.r.l., DOC Salice Salentino
Alue: Italia, Puglia, Salentino
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Negroamaro (80%), Malvasia Nera (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 1.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti