sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Heidsieck & Co Monopolen tyylikäs roseesamppanja

Heidsieck Monopole Rosé Top Brut NV

Loppuvuosi on kieltämättä vuoden kiireisintä aikaa, mikä näkyy myös blogissani. Viiniarvioita tulee aikaisempaa harvempaan tahtiin, kun aika ei tunnu riittävän oikein mihinkään ja jouluunkin on alle kaksi viikkoa. Osa lahjoista on tietenkin hankkimatta, joten kiireen keskellä on hyvä muistaa rentoutua ja mikä voisikaan toimia paremmin kuin lasi, pari samppanjaa?

Heidsieck & Co Monopole on Florens Louis Heidsieckin vuonna 1785 perustama samppanjatalo, joka kuuluu Champagnen alueen vanhimpien tuottajien joukkoon. Talon pitkän historian aikana on tapahtunut paljon, talon omistajat ja nimi, ovat vaihtuneet useaan kertaan, mutta talon laatu ja tyyli ovat säilyneet.

Heidsieckin talon nousukausi alkoi 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa Heidsieck oli Euroopan suurimpien hovien, kuten Saksan, Britannian ja Ruotsin sekä Venäjän virallinen samppanjatoimittaja. 

Talon viinit ovat laadukkaita ja todistetusti pitkäikäisiä, mistä kertoo esimerkiksi 82 vuotta merenpohjassa maanneet, Jönköping-laivan hylystä nostetut pullot, joiden sisältö oli erinomaisessa kunnossa. Vuonna 1996 suuri samppanjanvalmistaja Vranken Pommery Monopole osti Heidsieckin samppanjatalon ja nykyisin talon viinejä myydään yli 70 maassa.

Talon samppanjat valmistetaan perinteisellä samppanjametelmällä ja Champagnen alueen sääntöjen mukaan rypäleet kerätään aina käsin. Viineihin valitaan vain parhaimmat rypäleet, jotka puristetaan ja niistä saatu mehu käy viiniksi suurissa sammioissa valikoitujen hiivojen avulla. Toinen käyminen tapahtuu luonnollisesti pullossa hiivan ja sokerin avulla ja tämä vaihe kestää viinistä riippuen kolmesta viiteen vuoteen.

Viini on ulkoasultaan puhdas, vaalean roseenpunainen ja persikan sävyihin taittuva. Sievät, melko pienet kuplat nousevat tasaisen varmasti kohti juoman pintaa, johon jäävät poreilemaan kevysti ja pitkään. 

Tuoksu on täynnä kypsiä punaisia marjoja, kuten vadelmia, kirsikoita ja metsämansikoita sekä mustaherukoita. Siinä on myös kypsiä omenoita ja taustalla hienoista paahteisuutta ja yrttisiä häivähdyksiä. Tuoksussa on myös jotain herkkusieniä muistuttavaa.

Maku seurailee tuoksun punaisen marjaista aromimaailmaa punaherukkaisena, vadelmaisen ja metsämansikkaisena. Siinä on myös kypsiä keltaisia omenoita, sitruksia, kuten sitruunoita ja appelsiininkuoria sekä tuntuvaa kalkkikivistä mineraalisuutta. Taustalla on tuoksun tapaan hieman paahteisia vivahteita. Erittäin kuiva viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen ja runsas, sitrusmainen hapokkuus tuo viinille runkoa ja saa veden nousemaan kielelle. Viini jättää viipyilevän, kypsän hedelmäisen jälkivaikutelman, jossa on vihreitä omenoita, sitruksia ja yrttejä sekä hentoa paahteisuutta ja vivahteita marsipaanista.

Laadukas ja tasapainoinen perustason roseesamppanja hyvällä moussella. Tuoksussa vastaan tulee jokin herkkusienimäinen sivuaromi ja kuplatkin tuntuvat alkuun hieman kovilta, mutta jo toisella siemauksella viini tuntuu pehmeämmältä. Suurin puute oli tällä kertaa pieni pullokoko, sillä viini loppui turhan nopeasti. Alkosta piccolo-pullon samppanjaa saa 10-15 eurolla ja samalla rahalla saisi jo ison pullon hyvää kuohuviiniä, viini on kuitenkin hintansa arvoinen ja Alkosta edullinen ostos, joka poistui valikoimista syksyn aikana.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Heidsieck & Co Monopole, AC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Roseesamppanja
Rypäleet: Pinot Noir (70%), Chardonnay (20%), Pinot Meunier (10%)
Pullo: 0,20 l piccolo
Hinta: 9,49e Alko 20.10.2015 (11,89e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti