torstai 31. toukokuuta 2018

Beaujolaisin viinit: Joseph Drouhin Moulin-à-Vent

Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2016

Joseph Drouhin on suuri burgundilainen viinintuottaja, jonka viinejä löytyy Alkon valikoimistakin tällä hetkellä kiitettävästi 15 erilaista. Beaunessa sijaitsevan viinitalon historia yltää vuoteen 1880 ja se on ollut Drouhinin perheen omistuksessa koko historiansa ajan. Nykyisin taloa pyörittää perheen neljäs sukupolvi ja Drouhinin katalogista löytyy viinejä lähes 90 eri appellaatio-alueelta. Omia viinitarhoja Drouhinilla on 73 hehtaaria ja yli kaksi kolmasosaa tarhoista on Premier ja Grand Cru -luokiteltuja. Lisäksi rypäleitä ostetaan myös pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä.


Moulin-à-Vent on Gamay-lajikkeesta valmistettu viini, joka tulee Beaujolaisin alueelta. Tarhat ympäröivät yli 300 vuotta vanhaa tuulimyllyä (ransk. Moulin-à-Vent), jonka mukaan viini on nimetty. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja viini valmistetaan perinteiseen beaujolaiseen tyyliin hiilidioksidikäymisellä, eli rypäleitä ei puristeta, vaan kokonaiset rypäletertut laitetaan tankkiin hiilidioksidin kanssa, jolloin käyminen alkaa rypäleiden sisältä. Maseraatio kestää 4-10 päivää ja viiniä kypsytetään terästankeissa ennen pullotusta.

Tuore, syvän punainen väri häivähtää kirsikan sävyihin ja kääntyy lasin reunoista pinkin kautta lähes värittömäksi.

Kypsän marjainen ja kukkainen tuoksu on melko aromaattinen ja voimakas. Siitä voi erottaa kirsikoita ja vadelmia, orvokkeja ja laventelia, kuivakkaa aluskasvillisuutta, vienoa mausteisuutta ja hieman lakritsaa. 

Kevyen keskitäyteläinen ja melko ryhdikäs maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja kieleltä erottuu vadelmaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja metsämansikkaa, orvokkia ja laventelia, kevyttä kukkaista parfyymia, hieman makeaa mausteisuutta ja lakritsaa. Vilahtaapa kielellä myös aavistus kypsää banaania ja tuntuvaa yrttisyyttä. Viinin tanniinit ovat melko kuivakoita, mikä saa viinin tuntumaan kielellä hyvin ryhdikkäältä, mitä marjaisa hapokkuus ja kevyt mineraalisuuskin korostavat. Jälkimaku on keskipitkä, vienon paahteinen ja kypsän hedelmäinen. Lopussa on kirsikkaa ja ylikypsää metsämansikkaa, hieman lääkeyrttiä ja kuivia lehtiä. 

Joseph Drouhinin viinit ovat useimmiten laadukkaita keskitien kulkijoita; laatua ja tyyliä löytyy, mutta mitään järisyttävää kokemusta ne eivät tarjoa. Tämäkin Gamay on tasapainoinen, hyvä runkoinen ja miellyttävä viini, mutta jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Samalla rahalla irtoaa jo paljon hienompiakin viinejä, mutta hintaisekseen burgundilaiseksi tämä on kuitenkin mainio. Tämä viini kannattaa nauttia hieman viilennettynä ja se voisi maistua mainiosti juustojen ja erilaisten liharuokien kaverina. Mikäli hakusessa on viini grillatulle vaalealle lihalle, on tämä varmasti mainio valinta. 

Kouluarvosana: 8+ Ryhdikäs ja puhdaspiirteinen Gamay
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Joseph Drouhin, AOC Moulin-à-Vent
Alue: Ranska, Bourgogne, Beaujolais
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Gamay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,39e Alko 9.2.2018 (31.5.2018: 16,49e)

Samalta tuottajalta: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti