torstai 31. toukokuuta 2018

Beaujolaisin viinit: Joseph Drouhin Moulin-à-Vent

Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2016

Joseph Drouhin on suuri burgundilainen viinintuottaja, jonka viinejä löytyy Alkon valikoimistakin tällä hetkellä kiitettävästi 15 erilaista. Beaunessa sijaitsevan viinitalon historia yltää vuoteen 1880 ja se on ollut Drouhinin perheen omistuksessa koko historiansa ajan. Nykyisin taloa pyörittää perheen neljäs sukupolvi ja Drouhinin katalogista löytyy viinejä lähes 90 eri appellaatio-alueelta. Omia viinitarhoja Drouhinilla on 73 hehtaaria ja yli kaksi kolmasosaa tarhoista on Premier ja Grand Cru -luokiteltuja. Lisäksi rypäleitä ostetaan myös pitkäaikaisilta sopimusviljelijöiltä.


Moulin-à-Vent on Gamay-lajikkeesta valmistettu viini, joka tulee Beaujolaisin alueelta. Tarhat ympäröivät yli 300 vuotta vanhaa tuulimyllyä (ransk. Moulin-à-Vent), jonka mukaan viini on nimetty. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja viini valmistetaan perinteiseen beaujolaiseen tyyliin hiilidioksidikäymisellä, eli rypäleitä ei puristeta, vaan kokonaiset rypäletertut laitetaan tankkiin hiilidioksidin kanssa, jolloin käyminen alkaa rypäleiden sisältä. Maseraatio kestää 4-10 päivää ja viiniä kypsytetään terästankeissa ennen pullotusta.

Tuore, syvän punainen väri häivähtää kirsikan sävyihin ja kääntyy lasin reunoista pinkin kautta lähes värittömäksi.

Kypsän marjainen ja kukkainen tuoksu on melko aromaattinen ja voimakas. Siitä voi erottaa kirsikoita ja vadelmia, orvokkeja ja laventelia, kuivakkaa aluskasvillisuutta, vienoa mausteisuutta ja hieman lakritsaa. 

Kevyen keskitäyteläinen ja melko ryhdikäs maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja kieleltä erottuu vadelmaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja metsämansikkaa, orvokkia ja laventelia, kevyttä kukkaista parfyymia, hieman makeaa mausteisuutta ja lakritsaa. Vilahtaapa kielellä myös aavistus kypsää banaania ja tuntuvaa yrttisyyttä. Viinin tanniinit ovat melko kuivakoita, mikä saa viinin tuntumaan kielellä hyvin ryhdikkäältä, mitä marjaisa hapokkuus ja kevyt mineraalisuuskin korostavat. Jälkimaku on keskipitkä, vienon paahteinen ja kypsän hedelmäinen. Lopussa on kirsikkaa ja ylikypsää metsämansikkaa, hieman lääkeyrttiä ja kuivia lehtiä. 

Joseph Drouhinin viinit ovat useimmiten laadukkaita keskitien kulkijoita; laatua ja tyyliä löytyy, mutta mitään järisyttävää kokemusta ne eivät tarjoa. Tämäkin Gamay on tasapainoinen, hyvä runkoinen ja miellyttävä viini, mutta jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Samalla rahalla irtoaa jo paljon hienompiakin viinejä, mutta hintaisekseen burgundilaiseksi tämä on kuitenkin mainio. Tämä viini kannattaa nauttia hieman viilennettynä ja se voisi maistua mainiosti juustojen ja erilaisten liharuokien kaverina. Mikäli hakusessa on viini grillatulle vaalealle lihalle, on tämä varmasti mainio valinta. 

Kouluarvosana: 8+ Ryhdikäs ja puhdaspiirteinen Gamay
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Joseph Drouhin, AOC Moulin-à-Vent
Alue: Ranska, Bourgogne, Beaujolais
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Gamay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,39e Alko 9.2.2018 (31.5.2018: 16,49e)

Samalta tuottajalta: 

maanantai 28. toukokuuta 2018

Domaine les Salices Viognier

François Lurton Domaine les Salices Viognier 2016

François Lurton suuri ranskalainen viiniliike, joka tuottaa viiniä Ranskan lisäksi myös Argentiinassa, Chilessä ja Espanjassa. François Lurton perusti viiniliikkeen yhdessä veljensä Jacquesin kanssa vuonna 1988, mutta nykyisin François luotsaa yritystä yksin. Viinejä valmistetaan omien tarhojen sadon lisäksi sopimusviljelijöiltä ostetuista rypäleistä ja erilaisia viinejä Lurtonin valikoimista löytyy noin 70. Hieman enemmän tietoa tuottajasta löytyy täältä.


Domaine les Salices on François Lurtonin alaisuudessa toimiva viinitalo, joka sijaitsee Minervois'n viinialueella Languedoc-Roussillonissa. Nyt vuorossa on Viognier-rypäleistä valmistettu lajikeviini. Rypäleet tulevat Montagne Noiren juurella sijaitsevilta tarhoilta ja sadonkorjuu hoituu koneellisesti. Ilmeisesti osa viinistä myös kypsyy ennen pullotusta vanhoissa tammitynnyreissä. 

Vaalean oljenkeltainen, kevyesti vihertävä tuore ja kirkas väri.

Tuoksu on hieman makeahkon oloinen, kukkainen, hedelmäinen ja parfyyminen ja siinä on hieman makeahkoa mausteisuutta, persikkaa, keltaluumua, hunajamelonia ja sitruksia. 

Puolikuiva maku seurailee tuoksua kukkaisena ja hedelmäisenä, sitrusmaisena ja parfyymisena. Kielellä on kypsää persikkaa, keltaluumua, hieman makeita mausteita ja valkopippuria. Suutuntuma on pyöreä ja melko täyteläinen, kiitos runsaan ja paksun hedelmäisyyden. Hapokkuus tuo hieman ryhtiä ja tasapainottaa kokonaisuutta. Kielelle jää lopussa kypsiä keltaisia hedelmiä, persikkaa ja aprikoosia sekä hieman pippurista mausteisuutta. 

Noin kymmenen euron viinien kohdalla hinta-laatusuhde tuntuu heittelevän Alkossa laidasta laitaan ja allekirjoittaneella ei ole juurikaan odotuksia kympin viinejä kohtaan. Tämä ranskalainen Viognier on yksinkertainen ja läskin hedelmäinen arkiviini, jonka kohdalla jäin kaipaamaan ryhtiä ja persoonallisuutta. Viini tuntuu kielellä melko raskaalta ja tuo mieleen pikemminkin edullisen chileläisen massatuotanto viinin kuin Etelä-Ranskan. 

Kouluarvosana: 7- Helppo arkiviini
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: François Lurton, IGP Pays d'Oc
Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon, Minervois
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Viognier 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 13.10.2017 (28.5.2018: 11,50e)

Samalta tuottajalta:
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2015

perjantai 25. toukokuuta 2018

Kampasimpukoita ja Rieslingiä: Arthur Metz Riesling Grand Cru

Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2014

Arthur Metz on yksi Alsacen suurimmista viinintuottajista ja Alsacen johtava Crémantin valmistaja. Vuonna 1904 perustettu viinitalo sijaitsee Marlenheimissa ja on nykyisin Les Grand Chais de France -yhtiön omistuksessa. Arthur Metz tekee yhteistyötä yli 400 viininviljelijän kanssa, joiden hallussa on noin 1050 hehtaaria viinitarhoja.


Tämä Riesling tulee Altenberg de Bergbietenin Grand Cru alueelta, jonka tarhat levittäytyvät 29 hehtaarin alueelle Bergbietenin kylässä. Alueen viljelmistä noin kolme neljäsosaa on Rieslingiä, viidennes Gewürztramineria ja loput Muscat ja Pinot Gris -lajikkeita. 

Viini on väriltään vaalean oljenkeltaista ja aavistuksen vihertävää.

Avoin tuoksu on herkkäarominen ja tyylikäs. Siinä on hedelmäisiä ja sitrusmaisia vivahteita, sitruunaa, limeä, kypsää persikkaa ja omenaa. Häivähtääpä siitä myös petroolia, hunajaa ja kukkaisia vivahteita.

Kuiva maku on vivahteikas ja ryhdikäs. Kielellä on kypsää persikkaa ja rapsakkaa sitrusta, etenkin greippiä, limettiä ja sitruunaa sekä häivähdys karviaismarjaa. Lisäksi kielellä on kevyen mineraalisia sävyjä, taustalla pysyttelevää kukkaista, hieman parfyymistakin makeutta sekä häivähdyksiä petroolista ja savusta. Viini tuntuu kielellä melko täyteläiseltä, mutta tuntuva greippisen sitruksinen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden ja saa veden nousemaan kielelle viipyilevän jälkimaun aikana. Lopussa kielellä on sitruunaa, greippiä, vihreää omenaa ja persikkaa, mineraalisuutta ja yrttisiä häivähdyksiä. 

Hyvin tasapainoinen ja harmoninen viini tarjoaa rahoille vastineeksi laatua ja tyyliä. Se on suuren tuottajan viiniksi oikein mainio ja jättää esimerkiksi Gisselbrechtin ja Wolfbergerin muutaman euron verran edullisemmat viinit jälkeensä. Kokonaisuutena ja teknisesti onnistunut viini siis, mutta jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Hinta on kuitenkin kohtuullinen ja viini onkin kokeilemisen arvoinen tapaus.


Paistetut kampasimpukat ja Beurre Blanc-, eli voi-valkoviinikastike maistui hyvin viinin parina. Viinin raikas mineraalisuus ja sitrusmaiset aromit sopivat loistavasti yhteen ruoan makujen kanssa ja viini on myös sopivan kepeä pari simpukoille. Simppeli ja maukas viinin ja ruoan yhdistelmä. Viini voisi toimia myös muiden äyriäisten ja merenelävien tai vaikka parsan kaverina, mutta myös aperitiivina ja seurustelujuomana. 

Kouluarvosana: 8,5 Teknisesti hyvä, jotain jää kuitenkin puuttumaan.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Arthur Metz, AOC Alsace Grand Cru
Alue: Ranska, Alsace, Altenberg de Bergbieten
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,90e Alko 23.9.2017 (25.5.2018 17,60e)

torstai 24. toukokuuta 2018

Josef Dockner Gelber Muskateller Göttweiger Berg

Josef Dockner Gelber Muskateller Göttweiger Berg 2013

Dockner on Kremstalissa Niederösterreichin alueella Itävallassa sijaitseva perheomisteinen viinitalo, joka toimii neljännen sukupolven voimin. Viinitila levittäytyy 100 hehtaarin alalla ja viiniköynösten lisäksi perhe viljelee myös aprikooseja. Nyt vuorossa on Docknerin Gelber Muskateller lajikkeesta valmistettu valkoviini. Gelber Muskateller on Muscat Blanc á Petit Grains -lajikkeen saksankielinen nimi ja lajike kuuluu Grüner Veltlinerin ja Rieslingin lisäksi Niederösterreichin alueen vanhimpiin ja suosituimpiin lajikkeisiin. 


Valkoviiniksi intensiivinen ja syvä, tasaisen sitruunankeltainen väri on puhdas. 

Avoin ja makean sävytteinen, mutta freesi ja raikas tuoksu, jossa on runsaasti hedelmää ja kukkaista parfyymia. Se tuo mieleen aprikoosin ja persikan, keltaisen luumun ja ylikypsän omenan, appelsiinin ja häivähdyksen rusinaa, minkä lisäksi siinä häivähtää hieman makean sävytteistä mausteisuutta ja aavistus myskiä. 

Kuiva maku on ryhdikäs, napakka ja kypsän hedelmäinen ja tuo mieleen tuoksun aprikoosin, keltaisen luumun ja persikan, ylikypsän omenan ja päärynän sekä sitruset ja hieman rusinaa. Myös kukkaiset, kevyen parfyymiset ja makean mausteiset vivahteet toistuvat kielellä, minkä lisäksi siitä löytyy pirteää mineraalisuutta. Runsaasta ja makeasta hedelmäisyydestään huolimatta maku pysyttelee kuivan puolella, sillä tuntuva pirteän sitrusmainen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden hienosti. Jälkimaku on keskipitkä ja lopussa kielellä on kypsää keltaista hedelmää, aprikoosia, persikkaa ja nektariinia sekä niiden kiviä, hieman yrttejä ja kevyttä mineraalisuutta. 

Muscat on sellainen rypälelajike, johon suhtaudun varauksella, sillä en ole törmännyt kovinkaan moneen mielenkiintoiseen Muscat-viiniin. Tämä viini on kuitenkin keskivertoa parempi ja tarjoilee niin lajikkeelle tyypillistä makean hedelmäistä ja kukkaisen parfyymista aromikkuutta kuin maaperästä rypäleisiin tarttunutta mineraalisuutta. Lisäksi tämä viini on varsin kepeä ja hillitty sekä mukavana ryhdikäs. Hintaluokassaan viini ei kuitenkaan ole kummoinenkaan tapaus.


Viini voisi maistua mausteisempien, muttei liian tulisten itämaisten ruokien, äyriäisten ja merenelävien, jopa parsan seurana. Tällä kertaa lautasella oli salaattia sitruunaisten katkarapujen ja valkosipulilla, yrteillä ja chilillä marinoitujen, paistettujen tiikerapujen kera. Viini toimi loistavasti molempien rapujen seurassa ja sen makea hedelmäisyys väistyi mineraalisen ja ryhdikkään puolen korostuessa miellyttävästi. Viini toimi muutenkin mainiosti rapu-salaatin kanssa, eikä hätkähtänyt edes keitetyn kananmunan seurassa. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja tasapainoinen Muscat.
Hinta-laatusuhde: Ok - kalliin puoleinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Dockner, Qualitätswein Niederösterreich
Alue: Itävalta, Niederösterreich, Kremstal
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Gelber Muskateller (Muscat Blanc á Petit Grains) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,93e Alko 26.8.2017 (24.5.2018 17,34e)

tiistai 22. toukokuuta 2018

Winzerverein Deidesheim Herrgottsacker Riesling Auslese

Winzerverein Deidesheim Herrgottsacker Riesling Auslese 2010

Winzerverein Deidesheim viininviljelijöiden osuuskunta, jonka Johannes Mungenast perusti yhdessä 45 viljelijän kanssa vuonna 1898. Noihin aikoihin Deidesheimin alueen pienviljelijät olivat taloudellisissa vaikeuksissa epäonnistuneiden satojen ja myynninlaskun vuoksi ja osuuskunnan avulla onnistuttiin turvaamaan viljelijöiden elinkeino ja viinintuotanto saatiin uudelleen kasvuun. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu noin 400 jäsentä, joista kolmasosa on viljelijöitä.


Osuuskunnalla on noin 165 hehtaaria viinitarhoja Deidesheimin, Forstin ja Ruppertsbergin alueilla ja yli 60 prosenttia viljelmistä on Rieslingiä ja vuosituotanto noin 1,5 miljoonaa litraa viiniä. Herrgottsacker Riesling Auslese on valmistettu Deidesheimin alueella kasvaneista, varsinaisen sadonkorjuun jälkeen hyvin kypsinä kerätyistä rypäleistä. Valmistus tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa terästankeissa. Viiniä kypsytetään pitkään saksan päällä ja ennen pullotusta se suodatetaan vielä kevyesti. 

Vaalean oljenkeltainen, melko voimakas ja puhdas väri kääntyy reunoista kultaisiin sävyihin.

Raikas ja melko kevyehkö tuoksu on hedelmäinen ja sitruksinen, hennon aprikoosinen ja kevyen omenainen, minkä lisäksi siitä erottuu hieman ananasta, joka tuo kokonaisuuteen eksoottisen vivahteen. Siinä on myös hienoista mineraalisuutta, kukkaisia ja hunajaisia häivähdyksiä sekä hentoa petroolisuutta. 

Puolimakea maku on kiehtova - samaan aikaan makea ja freesin rapsakka. Kielellä on kypsää aprikoosia, persikkaa, keltaluumua ja ananasta, omenaa ja sitrusta, mutta myös tuoreempaa, rapsakkaa greippiä ja sitruunaa. Lisäksi kielellä on hentoa hunajaisuutta, kukkia ja miellyttävää, virskistävää mineraalisuutta. Hyvin tuntuva, pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee keskitäyteläisestä viinistä hyvin ryhdikkään ja raikkaan. Viini saa veden herahtamaan kielelle viipyilevän jälkimaun aikana ja lopussa erottuu ananasta, aprikoosia, sitruksia ja kukkaisuutta. 

Kokonaisuutena Herrgottsacker Riesling Auslese on herkullinen, tyylikäs ja puhdaspiirteinen Auslese. Se ei ole tyylinsä hienoimpia edustajia, mutta ehdottomasti keskivertoa parempi viini. Viini kestää myös vielä useamman vuoden kellarointia, mikäli sen haluaa nauttia kypsempänä. Alkon hintataso huomioituna sen hinta-laatusuhdekin on yllättäen erinomainen, eli tämän pullon ostaessasi sinua ei ryöstetä.


Vaikka tämä viini myydäänkin Alkossa jälkiruokaviininä, ei sen parittaminen makeiden herkkujen seuraan ole itsestäänselvyys. Viini on kuitenkin melko kevyt, eikä sieltä makeimmasta päästä, mitä myös pirteä hapokkuus korostaa. Hillalla maustetussa kinuskikermassa lämitetty luomuleipäjuusto tuntui alkuun liian makealta parilta viinille, mutta lopulta vaikutelma oli miellyttävän raikas ja tasapainoinen. Ryhdikäs viini raikasti jännästi makeaa jälkiruokaa, eikä tuntunut lainkaan pahalta. Sen sijaan valkosuklaa pannacotta oli aivan liian makea pari tälle viinille ja Aurajuusto puolestaan aivan liian voimakas aromista. Mielestäni viini onkin parhaimmillaan sellaisenaan, mutta voisipa se maistua myös itämaisien ruokien parina. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja herkkäarominen Auslese.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - loistava tuote hintaluokassaan.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Winzerverein Deidesheim, Deutscher Prädikatswein Pfalz
Alue: Saksa, Pfalz
Tyyli: Jälkiruokaviini, Auslese
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 15,34e Alko 30.6.2017 (22.5.2018 15,54e)

perjantai 18. toukokuuta 2018

Pastaa ja pikkusuolaista: José Pariente Varietal Verdejo

José Pariente Varietal Verdejo 2015

José Pariente aloitti viinin valmistuksen käsityönä 1960-luvulla Ruedan alueella. José keskittyi alusta asti Verdejoon, eli yhteen alueen alkuperäislajikkeista, jonka potentiaaliin hänellä oli vankka usko. Nykyisin viinitaloa pyörittää perheen kolmas sukupolvi ja talo tuottaa viittä erilaista valkoviiniä Verdejo- ja Sauvignon Blanc -lajikkeista. Viinitarhoja on noin 40 hehtaaria ja viinitalo sijaitsee Ruedan ja La Secan kaupunkien välillä.


José Pariente Varietal Verdejo on valmistettu talon omilla, yli 30 vuotta vanhoilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä. Sadonkorjuu tapahtuu yöaikaan, jotta rypäleet saadaan kuljetettua tilalle mahdollisimman viileässä lämpötilassa. Rypälemehu saa maseroitua viileässä lämpötilassa 8-12 tunnin ajan, minkä jälkeen viini käy edelleen viileässä lämpötilassa terästankeissa. Ennen suodatusta ja pullotusta viini lepää vielä sakan päällä tankeissa. 

Melko voimakas ja syvä, sitruunankeltainen väri on kirkas ja häivähtää kultaisiin sävyihin.

Aromaattisen hedelmäinen tuoksu tuo mieleen omenan, päärynän ja persikan, minkä lisäksi siinä on sitruunaa, valkoherukkaa ja hieman kiiviä. Hedelmäisyyden joukosta erottuu myös kukkaisuutta ja häivähdys fenkolimaista mausteisuutta, jopa hieman kuivaa olkea. 

Kuiva maku on kypsän hedelmäinen ja tuo mieleen persikat, omenat ja päärynät, joiden lisäksi kielellä on myös kypsää sitrusta, etupäässä limettiä ja sitruunaa. Erottuupa kieleltä myös tuoksun kukkaisia ja fenkolisen mausteisia vivahteita. Viini tuntuu kielellä keskitäyteläiseltä, mutta säilyttää raikkaan ja pirteän olemuksensa, kiitos ryhdikkään sitrusmaisen hapokkuuden. Viini saa veden nousemaan kielelle sitruksia, omenamehua ja yrttejä muistuttavan jälkimaun aikana. 

Ruedan alueen Verdejot ovat nuorina usein todella pirteitä ja tuoreita tapauksia, mutta ainakin tämän viinin kohdalla hedelmäisyys oli muuttunut reilun parin vuoden aikana kypsemmäksi. Sinänsä tämä viini ei herättänyt juurikaan tunteita, sillä siinä missä tuoreemmat Verdejot ovat hyvin pirteitä ja kesäisiä viinejä, tuntui tämä hieman tasapaksulta ja tylsältä. Myös hinta on hieman kova. Viini voisi kuitenkin toimia aperitiivina ja tuoreempi vuosikerta myös kesäpäivän virkistäjänä.


Viini toimi loistavasti erilaisten pikkupurtavien kaverina, joista etenkin Manchego-juusto ja Serranon kinkku muodostivat erinomaisia pareja viinin kanssa. Ryhdikäs ja hedelmäinen viini toimi hienosti tasapainottaen kinkun rasvaisuutta ja suolaisuutta ja myös juuston kaverina viini toimi raikastavana parina. Myös italialainen Pecorino ja marinoidut oliivit toimivat hyvin viinin seurassa.


Pikkusuolaisten lisäksi viini sai hyvän parin myös Serranon kinkulla, Chorizolla ja oliiveilla höystetystä pastasta. Pirteä ja ryhdikäs viini toimi myös runsaamman pastan virkistävänä vastaparina ja leikkasi hienosti ruoan rasvaisuutta. Kaikin puolin tasapainoinen ja maukas yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8+ Ihan kiva ja miellyttävä Verdejo.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: José Pariente, DO Rueda
Alue: Espanja, Castilla y León, Rueda
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Verdejo 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 13,03e Alko 6.9.2017 (10.5.2018: 13,78e)

keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Sibling Rivalry White

Sibling Rivalry White 2016

Sibling Rivalryn takana häärii kolme veljestä; Paul, Matthew ja Daniel. Veljesten ajatusmaailma viinin valmistuksesta on varsin yksinkertainen ja he valmistavatkin ainoastaan kolmea viiniä, yhtä punaista, yhtä valkoista ja yhtä roseeta. Jokainen näistä kolmesta viinistä on valmistettu kolmesta eri rypälelajikkeesta, kolme veljestä, kolme rypälettä, kolme viiniä.


Sibling Rivalry White on sekoitus Rieslingiä, Chardonnayta ja Gewürztramineria. Viinin nimi on yksinkertaisesti "White", miksipäs nimetä viiniä pitkästi ja vaikeasti lausuttavasti kolmen rypäleen mukaan. Viinin valmistuksesta ei sen tarkemmin kerrota, mutta se tapahtuu terästankeissa. 

Tuoreesti vihertävä, vaaleankeltainen väri taittuu sitruunankeltaiseen.

Tuoksu on eksoottinen ja runsaan hedelmäinen, kukkainen ja vienon parfyyminen. Siitä erottuu päärynää ja omenaa, hunajamelonia, persikkaa ja sitruksia sekä hentoa makean sävytteistä mausteisuutta. 

Puolikuiva, makean hedelmäinen, mutta sopivan ryhdikäs viini. Kielellä on persikkaa, aprikoosia, hunajamelonia, punaista omenaa ja litsiluumua, kevyttä makeahkoa mausteisuutta ja hunajaa, mutta myös sitrushedelmää, sitruunaa, limettiä ja greippiä. Lisäksi kielellä on parfyymia ja valkoisia kukkia, ehkä valkoapilaa. Keskitäyteläistä hieman runsaampi ja jäännössokerin vuoksi varsin pyöreä suutuntuma. Pirteän hedelmäinen hapokkuus kuitenkin tasapainottaa kokonaisuuden hyvin. Keskipitkä jälkimaku on makeahkon hedelmäinen ja lopussa onkin aprikoosia, hunajamelonia ja hieman lisää mausteita. 

Kokonaisuutena viini on simppeli, hyvin hedelmävetoinen ja täynnä makeaa aromikkuutta. Se on myös helposti lähestyttävä ja tiedän useampia henkilöitä, joille tämän kaltainen viini maistuu. Omiin makumieltymyksiini se ei kuitenkaan sovi ja samalla rahalla nyt löytyy runsaasti parempiakin viinejä. Jälleen kerran Alko kerää toimitusjohtajansa palkkaa varten ylimääräisiä euroja yksinkertaisilla perusviineillä. 

Kouluarvosana: 7+ Simppeli seurusteluviini.
Hinta-laatusuhde: Surkea - laatuunsa nähden kallis. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Sibling Rivalry, VGA Niagara Peninsula
Alue: Kanada, Niagara Peninsula
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 55%, Chardonnay 25%, Gewürztraminer 20%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,90e Alko 2.2.2018 (10.5.2018: 13,26e)

tiistai 15. toukokuuta 2018

Stadin Panimo American Barley Wine

Stadin Panimo American Barley Wine

Stadin Panimo lienee tuttu jokaiselle oluen ystävälle. 1990-luvun lopulla perustetun panimon ensimmäiset oluet tulivat markkinoille vuonna 2000. Ehtipä panimo myös lopettaa toimintansa ennen kuin sen mittarissa oli edes kymmentä vuotta, mutta kauaa Stadin Panimo ei suljettuna pysynyt. Yksi StaPan erikoisuuksista on siinä, että panimon oluet ovat lisäaineettomia, pastöroimattomia ja suodattamattomia.

Stadin Panimon American Barley Wine on lasissa kaunis, punertavan kuparinruskea ja hieman sameahko. Olut vaahtoaa hyvin vähäisest ja ohut likaisen valkea, melko suurikuplainen vaahtohuntu katoaa lähes välittömästi jättäen juoman pinnalle vain pieniä pitsitäpliä. 

Hyvin tuhti tuoksu on aromaattinen ja runsas. Maltaisuus on esillä makeahkon karamellisena, mutta erottuupa siitä myös hieman toffeisia ja kotikaljamaisia vivahteita. Humalointi on kuitenkin pääosassa ja tuo mieleen pähkinän, kuivakan puun, katajan ja havut, minkä lisäksi tuoksussa on runsain mitoin hedelmää ja marjaa, kuten luumua, aprikoosia ja sitruksia, mustaherukkaa, hieman vadelmaa ja mansikkaa sekä kuivattua viikunaa ja taatelia. Taustalla erottuu myös hieman makeaa parfyymia, sekametelisoppaa ja belgityylistä hiivaisuutta. 

Ensimaku on makean katkera ja runsas, täyteläinen ja tuo mieleen perinteiset brittialet. Katkerot ovat heti alussa läsnä mukavasti ja maltaisuus tuntuu toffeisena, karamellisena ja hieman kotikaljamaisena. Lisäksi kielellä on makeaa ja kypsää hedelmää, luumua ja aprikoosia, greippiä ja sitruunaa sekä voimakkaan havuista ja marjaisaa humalaa. Häivähtääpä taustalla myös hieman poltettua sokeria, kinuskia, pähkinää ja kuivakkaa puuta sekä mustaherukkaa. Oluen suutuntuma on melko täyteläinen ja tukevarunkoinen. Hiilihapot ovat melko maltillisia. Jälkimaku on kevyen katkeroinen ja kuivahko, happaman greiippinen ja hieman yrttinen, jopa aavistuksen simainen ja marjamehuinen. Alkoholi tuntuu lopussa lämmittävänä.

StaPan American Barley Wine on hyvin aromaattinen ja runsas, tasapainoinen ja viinillinen olut. Alkoholi erottuu vain täyteläisyyden tunteena kielellä ja pienenä lämpönä jälkimaun puolella ja vaikutelma on muutenkin tasaisen varma. Toisaalta, en ole kovinkaan montaa Barley Winea vielä ehtinyt maistaa ja edellisestä kerrastakin on jo aikaa, joten saman kategorian oluisiin tätä oli hankala verrata. Joka tapauksessa se ei yllä parhaiden maistamieni oluiden joukkoon. 

Kouluarvosana: 8,5 Runsas arominen ja maukas olut.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - olut on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Stadin Panimo
Alue: Suomi, Helsinki
Oluttyyppi: Ale, Barley Wine
Maltaat: Pilsner, Pale Ale, karamellimaltaat
Humalat: amerikkalaiset käpyhumalat
Alkoholi: 8,0%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 5,41e Alko 22.5.2017 (10.5.2018 5,70e)

maanantai 14. toukokuuta 2018

Iäkkäämpi halpis Amarone: Verrocchio Amarone

Verrocchio Amarone della Valpolicella Classico 2009

Verrocchio Wines on viinialan yritys, joka on keskittynyt tuomaan Veneton alueen viinejä Pohjoismaiden markkinoille. Koska kyseessä ei ole varsinainen viinintuottaja, eivät Verrocchion viinit saa juurikaan mielenkiintoani heräämään. Oikeastaan ainoa syy, miksi tämänkin Amaronen hankin oli sen ikä. Pitihän se nyt testata, miten halpis Amarone on kehittynyt 8-9 vuoden aikana.


Verrocchio Amarone on kolmen kuukauden ajan kuivatuista Corvina, Rondinella ja Molinara rypäleistä valmistettu viini. Sitä on kypsytetty kahden vuoden ajan slavonialaisissa tammitynnyreissä ennen pullotusta, jonka jälkeen viini sai levätä vielä puolen vuoden ajan kellareissa ennen markkinoille pääsyä.

Syvän rubiininpunainen viini kääntyy lasin reunoja kohti oranssinpunaisen kautta kehittyneempiin tiilen sävyihin. 

Tuoksu on heti avaamisen jälkeen runsas, mutta hieman sulkeutunut, tumman sävytteinen ja kuivatun hedelmäinen, etenkin luumuinen ja rusinainen. Pari tuntia myöhemmin amaroneille tyypillinen rusinaisuus erottuu selkeämmin, kuten myös kuivatun luumuiset vivahteet, jotka saavat seurakseen myös kuivattua kirsikkaa ja taatelia. Lisäksi tuoksusta erottuu paahteisuutta ja makean vaniljaista mausteisuutta. 

Hyvin runsas ja täyteläinen, suun täyttävä ja tiukka maku tarjoilee alkuun bitteristä lääkeyrttiä sekä hieman kuivattua ja kypsää luumua. Maku jatkuu vielä parin tunnin hengittämisen jälkeenkin varsin tiukkana, mutta huomattavasti aiempaa pehmeämpänä. Kielelä on kuivattuja hedelmiä, etenkin rusinoita, luumuja, viikunoita, taateleita ja kirsikoita, makean mausteisia, vaniljaisia ja paahteisia vivahteita sekä hieman pippuria. Voimakkaat tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus saavat suun kuivahtamaan ja ryhdittävät täyteläisen ja paksuhkon viinin hienosti. Pitkään viipyilevä jälkimaku jatkuu voimakkaana ja täyteläisenä, alkua hieman kuivempana, bitterisen yrttisenä sekä kuivatun luumuisena ja viikunaisena.

Heti kättelyssä täytyy sanoa, että tämä viini ei kuulu amaronejen aatelistoon. Se on yksinkertainen, mutta toimiva ja ennen kaikkea hienosti ikääntynyt viini hintaisekseen. Kuten amaroneille yleensäkin, kannattaa tällekin antaa aikaa, joten viinin dekantointi hyvissä ajoin ennen nauttimista on suositeltavaa. Tämä viini voisi maistua hyvin runsaampien, tummien liharuokien, etenkin riistan kaverina, mutta mikäli malttia löytyy tarpeeksi, on viini riittävästi hengitettyään myös mainio nautiskelujuoma.


Pikkusuolaiset Espanjan ja Italian suunnalta maistuivat myös mainiosti tämän amaronen kaverina. Viini maistui kohtuullisen hyvin espanjalaisen Manchegon kaverina, mutta vieläkin paremmin italialaisen Pecorinon seurassa, vaikka viinin runsaus hieman juuston jaloille astuikin. Myös mausteinen chorizosalami muodosti herkullisen parin viinin kanssa, eikä serranon kinkkukaan huono yhdistelmä ollut.

Kouluarvosana: 8,5 Hienosti kehittynyt, mainio halpisamarone.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Verrocchio Wines, DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
Tyyli: Punaviini, Amarone
Rypäleet: Corvina 65%, Rondinella 30%, Molinara 5%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 14,98e Alko 18.7.2017 (9.5.2018 15,89e)

Samalta tuottajalta:
Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2013

perjantai 11. toukokuuta 2018

Pikkupurtavia ja pastaa: Belgvardo Vermentino

Belgvardo Vermentino 2015

Mazzein perheen tarina viinien parissa on pitkä ja perhe on valmistanut viiniä vuodesta 1435 lähtien jo 24 sukupolven voimin. Perheen vanhin viinitila, Castello di Fonteroudi sijaitsee Chiantin alueella ja levittäytyy 650 hehtaarin alalle, josta 117 on viinitarhoja. 1990-luvulla perhe hankki Belguardo -nimisen tilan Maremman alueelta Toscanan pohjoisosan rannikolta ja 2000-luvun alussa vielä kolmannen tilan Sisiliasta.


Belgvardo Vermentino tulee Maremman alueen tilalta, jonka tarhat levittäytyvät 70 hehtaarin alalle noin 10 kilometrin päässä rannikolta. Viini on valmistettu 100% Vermentino-lajikkeesta ja rypäleet tulevat noin 20-50 metriä meren pinnan yläpuolella sijaitsevilta tarhoilta, jotka ovat maaperältään pehmeää hiekkaa. Rypäleet kerätään käsin ja viini valmistetaan viileässä 15 asteen lämpötilassa. 

Puhtaan oljenkeltainen väri on kirkas ja vihertää hennosti.

Kevyehkö tuoksu on raikas ja etenkin hedelmäinen puoli on selkeästi esillä. Tuoksussa on runsaasti sitrustahedelmää, kuten greippiä, limettiä ja sitruunaa, mutta myös keltaista omenaa sekä pähkinää ja mantelia.

Kuiva maku on hyvin ryhdikäs, rapsakka ja raikas. Tuoksun runsas sitrushedelmä on läsnä myös kielellä greipin, limen ja sitruunan muodossa, minkä lisäksi kieleltä löytyy kirpeää viheromenaa ja hieman päärynää. Myös tuoksun pähkinäiset ja manteliset vivahteet ovat selkeästi läsnä. Suutuntuma on aavistuksen pyöreä ja kielellä tuntuu myös hieman mantelimaista rasvaisuutta, mutta tuntuva ja runsas, greippisen sitruksinen hapokkuus tekee viinistä todella ryhdikkään ja raikkaan ja vaikutelma säilyy näin hyvinkin freesinä. Hapokkuus nostaa veden kielelle loppua kohden ja kielelle jää rapsakkaa sitrusta, etenkin greippiä, mutta myös valkoista persikkaa ja hieman mantelia.

Kokonaisuutena tämä Vermentino on hyvin simppeli ja hyvin rapsakka viini, eikä se varmasti kaikkien makuun sovi. Itse kuitenkin pidän etenkin kesällä tälläisistä virkistävistä ja ryhdikkäistä, simppeleistä valkoviineistä. Maksaisin tästä viinistä mieluusti vaikka sen kympin, mutta 15 euron hinta ei ikävä kyllä kohtaa laadun kanssa mitenkään päin. Sen lisäksi, että viini sopii lämpimän kesäpäivän raikastajaksi, voisi se toimia mainiosti myös kevyempien kala- ja äyriäisruokien, mutta löytyipä viinille hyviä pareja myös erilaisista pikkupurtavista.


Yksi hyvä perussääntö viinin ja ruoan yhdistämisessä on valita viini ja ruoka samasta maasta. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattua ja esimerkiksi espanjalainen Manchego juusto toimi tämän viinin kanssa paremmin kuin italialainen Pecorino. Serranon kinkun seurassa viini taas ei viihtynyt, mutta mausteinen Chorizo-salamitikku muodosti viinin kanssa loistavan parin.


Raikas viini toimi hienosti myös limettisen loimulohipastan kyytipoikana. Etenkin viinin rapsakka sitrushedelmäisyys raikasti kivasti runsasta pastaa ja myös pähkinäiset vivahteet sopivat hyvin kuvaan. Freesi ja pirteä, yksinkertaisen ruoan ja viini liitto. 

Kouluarvosana: 8 Mukava, napakan rapsakka viini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Marchesi Mazzei, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana, Maremma
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Vermentino 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 6.9.2017 (9.5.2018: 14,98e)

keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Pizzaa ja roseeviiniä: Zaggagnini Cerasuolo d'Abruzzo

Zaggagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé 2015

Cantina Zaccagnini on vuonna 1978 perustettu perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Bolognanon kylässä Abruzzon alueella. Kaikki alkoi yhden hehtaarin tarhasta ja pienestä ladosta, jossa viinit valmistettiin. Zaccagnini on kuitenkin kasvanut 40 vuoden aikana suureksi tuottajaksi, joka viljelee 300 tarhahehtaaria ja valmistaa viininsä modernissa viininvalmistamossa.


Cerasuolo d'Abruzzo Rosé on Montepulciano-lajikkeesta valmistettu roseeviini. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja rypäleet kerätään sitä mukaa, kun ne saavuttavat optimaalisen kypsyyden. Puristamisen jälkeen rypälemehu maseroituu kuorimassan kanssa lyhyen aikaa viileässä lämpötilassa ja ennen käymistä kuoret poistetaan mehun joukosta. Käyminen tapahtuu terästankeissa, joissa viiniä myös varastoidaan ennen pullotusta. 

Kaunis, pirteän vaaleanpunainen, hailakka ja reunoilta lähes väritön.

Runsas ja aromaattinen tuoksu on täynnä punaisia marjoja ja esiin nousee punaherukkaa, vadelmaa ja hieman mesimarjaa. Siinä on myös miellyttävää yrttisyyttä, kevyttä mausteisuutta ja granaattiomenaa sekä hieman sitrushedelmää.

Kuiva maku on ryhdikäs ja pirteähappoinen, kirpsakan punamarjainen ja kieleltä löytyykin punaherukkaa, metsämansikkaa ja vadelmaa, hieman sitrusta, kuten limettiä ja sitruunaa sekä yrttejä ja mausteita. Häivähtääpä kielellä myös granaattiomenaa ja hieman kypsempää punaista marjaa ja omenaa, jopa aavistus pähkinää. Kevyehkön keskitäyteläinen ja raikas viini saa hienon ryhdin pirteän marjaisesta hapokkuudesta ja hennoista tanniineista. Jälkimaku on ylikypsän punaherukkainen, mansikkainen ja vadelmainen, limettinen ja kevyen yrttinen, jopa aavistuksen maaperäinen. 

Cerasuolo d'Abruzzo on miellyttävä ja ryhdikäs, hieman runsaampi roseeviini. Mistään loistavasta tai erityisen mieleenpainuvasta viinistä ei kuitenkaan voida puhua, mutta kun katsotaan Alkon roseeviinien tarjontaa, on tämä ihan positiivinen yllätys. Jälleen kerran totean myös, että 15 euron hintaan löytyy paljon hyviä viinejä, joten 15 euroa perushyvästä roseeviinistä tuntuu hieman kalliilta.


Viini toimii hyvin kesäisenä seurustelujuomana, mutta myös ruokajuomana esimerkiksi pikkupurtavien, vaalean lihan ja kalan seurana, miksei myös grillatun ruoan parissa. Viini maistui mainiosti myös pizzan kyytipoikana. Tällä kertaa täytteenä oli chevreä, mozzarellaa, prosciuttoa, kirsikkatomaattia ja rucolaa ja viinin maut toimivatkin hienosti yhteen pizzan makujen kanssa. Viinin ryhdikäs olemus puolestaan raikasti mukavasti pizzan runsasta olemusta.

Kouluarvosana: 8+ Erittäin hyvä, hieman runsaampi rosee.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cantina Zaccagnini, DOC Cerasuolo d'Abruzzo
Alue: Italia, Abruzzo, Bolognano
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Montepulciano d'Abruzzo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 6.10.2017 (7.5.2018 15,50e)

tiistai 8. toukokuuta 2018

Piemonten punaiset: Lo Zoccolaio Dolcetto d'Alba

Lo Zoccolaio Dolcetto d'Alba 2016

Lo Zoccolaio on Barolon kunnassa, Alban kaupungin lounaispuolella sijaitseva viinitalo. Zoccolaio tuottaa ainoastaan punaviiniä ja sen omistuksessa on 23 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakaantuvat Barolon, Monforten, Novellon ja Verdunon alueille. Tarhoilla viljellään Barberaa, Dolcettoa, Cabernet Sauvignonia ja Pinot Noiria, mutta lähes puolet talon tarhoista on kuitenkin Piemonten kuninkaan, Nebbiolon peitossa Barolon alueella.


Tämä Dolcetto d'Alba valmistetaan Barolon kunnon alueella sijaitsevalla Dij Sagrìni -tarhalla kasvaneista rypäleistä. Viinin valmistus tapahtuu terästankeissa, joissa sitä myös kypsytetään puolen vuoden ajan ennen pullotusta. 

Syvän purppuranpunainen, tuoreen tummanpuhuva väri häivähtää aavistuksen rubiinin sävyihin ja taittuu reunoista pinkin sävyihin. 

Tuore ja melko tiukka, mausteinen ja kuivakan paahteinen tuoksu tuo mieleen etenkin musteen. Siinä on karhunvatukkaa, kirsikkaa ja mustaherukkaa, hieman luumua ja lakritsaa, kahvia sekä kuivakkaa yrttisyyttä. Erottuupa taaempaa myös häivähdys mehevää mustikkaa ja orvokkeja.

Melko täyteläinen ja tiukka, tuore viini tarjoilee alkuun lähinnä pirteää marjaisuutta ja kuivakkaa maaperäisyyttä. Kielellä häivähtää niin kirsikoita, punaherukoita ja karpaloita kuin puolukkasurvosta, villivadelmaa ja mausteita, etenkin reilulla mitalla valkopippuria. Erottuupa seasta myös hieman mustaherukkaa ja luumua, hieman orvokkia ja lakritsaa, tomuista maata ja pirteää mineraalisuutta sekä savuista paahteisuutta ja vienoa nahkaa. Suutuntuma on varsin tukevahko, mutta tiukka ja ryhdikäs, kiitos suun kuivaksi vetäisevien nuorten tanniininen ja kirsikkaisen hapokkuuden. Vesi herahtaa kielelle viipyilevän, reilun mausteisen, hieman lakritsaisen ja tummaan suklaaseen vivahtavan jälkimaun aikana. Erottuupa lopussa myös bitteristä yrttiä, tiukkoja tanniineja, hapankirsikkaa, puolukkaa ja karpaloa.

Kokonaisuutena siis hyvin tiukka ja napakka, melko rosoinen viini, joka tuskin maistuu ainakaan uuden maailman mehukkaisiin viineihin tottuneille. Tanniinit ovat nuoret ja hapokkuus rapsakkaa, eikä kokonaisuus tunnu löytävän tasapainoa, vaikka vaikutelma hieman paraneekin viinin hengitettyä yön yli. Vaikkei viini olekaan sitä mihin olen Dolcettojen kohdalla tottunut, eikä se tarjoile mitään harmonista elämystä, on siinä kuitenkin jotain kiehtovaa. Viini ei toiminut pastan, italialaisten lihojen taikka juustojen kaverina, enkä oikeastaan edes keksinyt sille sopivaa ruokaa. 

Kouluarvosana: 8- Tiukka, napakka ja kuiva tapaus.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lo Zoccolaio, DOC Dolcetto d'Alba 
Alue: Italia, Piemonte, Monforte
Tyyli: Punaviini, Dolcetto d'Alba
Rypäleet: Dolcetto 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,51e Alko 15.1.2018 (7.5.2018: 14,98e)

perjantai 4. toukokuuta 2018

Chablis ja kampasimpukat tinjami-voikastikkeella: La Chablisienne Chablis Le Finage

La Chablisienne Chablis Le Finage 2015

La Chablisienne on vuonna 1923 perustettu suuri viininviljelijöiden osuuskunta, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Chablisin alueella Burgundissa. Osuuskuntaan kuuluu noin 300 viljelijää, joiden omistuksessa on yli 1000 hehtaaria viinitarhoja, jokaisella Chablisin appellaatio-alueella. Tämä vastaa noin neljäsosaa Chablisin viljelmistä ja Chablisienne tuottaakin noin 25 prosenttia Chablisin alueen viineistä.


Chablis Le Finage on yksi osuuskunnan perustason viineistä ja se on valmistettu lähes 20 eri kylän alueella sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä ja köynösten keski-iäksi kerrotaan 20 vuotta. Rypäleiden puristamisen jälkeen mehu lepää viileässä lämpötiloissa ennen käymistä terästankeissa. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen ja sitä kypsytetään tankeissa sakan päällä ennen pullotusta. 

Tuore, hennosti vihertävän vaaleankeltainen väri on puhdas. 

Runsas ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on selkeästi läsnä Chablisin alueelle tyypillistä kalkkista mineraalisuutta. Siinä on myös hedelmiä, joista erityisesti vihreä omena nousee selkeästi esiin, mutta erottuupa tuoksusta myös sitrushedelmiä, kuten limettiä ja sitruunaa sekä hieman persikkaa ja keltaista luumua. 

Kuiva maku seurailee tuoksua runsaan hedelmäisenä, etenkin rapsakan sitrusmaisena. Tuoksun kalkkinen mineraalisuus tuntuu kielellä hieman kevyemmin, mutta etenkin sitruunaiset ja limettiset vivahteet ovat vahvasti läsnä. Niiden takaa erottuu myös kirpeää vihreää omenaa sekä kypsiä persikoita ja keltaluumuja, minkä lisäksi taustalla on hieman mausteisuutta. Suutuntuma säilyy kevyehkönä ja freesinä, kiitos ryhdikkään ja eloisan, sitrusmaisen ja omenaisen hapokkuuden. Jälkimaku on viipyilevä ja miellyttävän hedelmäinen, rapsakan sitruksinen, limettinen ja sitruunainen, kypsän persikkainen ja hennon yrttinen.

La Chablisienne Chablis Le Finage on miellyttävä ja freesi, puhdaspiirteinen, mutta yksinkertainen perus tason Chablis. Se hyvä valinta, mikäli pitää saada raikasta Chardonnayta ja paikallisen Alkon hyllyillä on sen lisäksi tarjoilla vain edullisia uuden maailman Chardonnay-viinejä. Systembolagetissa vastaavia viinejä löytyy jopa viisi euroa edullisempaan hintaan, joten tyydyn jälleen ihmettelemään Alkon katteita. Viini on siis kallis. 


Chablis Le Finage on erinomainen valinta aperitiiviksi ja seurustelujuomaksi, mutta myös ruokapöytään merenelävien ja kesäisten kalaruokien, miksei myös parsan kaveriksi. Tällä kertaa viini sai parikseen kampasimpukoita ja tinjami-voikastiketta. Raikas ja mineraalinen viini sopii hienosti kampasimpukoiden seuraan, sillä se tukee loistavasti simpukoiden herkkää makua. Viini toimii myös valkosipulilla ja tinjamilla maustetun voikastikkeen kaverina, hyvin herkkää ja simppeliä. Viinin ja kampasimpukoiden yhdistelmä oli erinomainen ja voin vain kuvitella, kuinka lähellä täydellistä se olisi ollut, mikäli viininä olisi ollut hieman parempi Chablis. 

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja harmoninen perus Chablis.
Hinta-laatusuhde: Heikko - kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: La Chablisienne, AOC Chablis
Alue: Ranska, Bourgogne, Côte d'Auxerre, Chablis
Tyyli: Valkoviini, Chablis
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 18,98e Alko 23.9.2017 (3.5.18 20,67e)

torstai 3. toukokuuta 2018

Piemonten valkoviinit: Serra Lupini Roero Arneis

Serra Lupini Roero Arneis 2016

Piemonten alueen ehdottomasti tunnetuimpia viinejä ovat punaiset Barolot ja Barbarescot, mutta myös Roeron alueelta tulee mielenkiintoisia puna- ja valkoviinejä. Negron perhe on viljellyt ja valmistanut viiniä Roeron kukkuloilla Piemontessa 1670-luvulta lähtien. Nykyisin perheyritys kuuluu Roeron alueen johtavien viinintuottajien joukkoon ja viinitarhoja on lähes 70 hehtaaria.

Serra Lupini -viinitarha sijaitsee Monteu Roeron kylän alueella, 280-320 metriä merenpinnan yläpuolella. Tarhalla viljellään ainoastaan vaaleaa Arneis-lajiketta ja keskimäärin 18-vuotiaat köynökset kasvavat kalkkipitoisessa ja hiekkaisessa maaperässä. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja puristamisen jälkeen osa rypälemehusta maseroituu kuorien kanssa muutaman tunnin ajan ennen käymistä. Käyminen tapahtuu viileässä 15-17 asteen lämpötilassa ruostumattomissa terästankeissa, joissa viiniä myös kypsytetään sakan päällä vähintään neljän kuukauden ajan.

Viinin väri on kaunis, hyvin intensiivisen ja tasaisen sitruunankeltainen, kultaisin sävyin välkehtivä.

Tuoksu on tuore ja raikas, hedelmäinen ja sitruksinen. Siinä on vihreää, hieman hapanta omenaa, päärynää ja hieman aprikoosia sekä vaaleita kukkia, kevyen parfyymisia ja yrttisiä vivahteita.

Kuiva maku on tuore ja pirteä, rapsakan sitruksinen, sitruunainen, limettinen ja hennon greippinen, vihreän omenainen, päärynäinen ja kevyen aprikoosinen. Siinä on myös runsasta mineraalisuutta ja kevyttä mausteisuutta, minkä lisäksi taustalla häivähtää hieman banaania, persikan kiveä ja vaaleita kukkia. Suutuntumaltaan viini on varsin täyteläisen ja kermaisen oloinen, mutta pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja tasapainottaa kokonaisuuden. Jälkivaikutelma on viipyilevä, mausteinen ja yrttinen, hieman kypsemmän sitruksinen, omenainen ja raikkaan mineraalinen.

Kokonaisuutena Serra Lupini Roero Arneis on pirteä ja raikas, herkullinen ja ryhdikäs, hyvin kesäinen viini. Viini on melko runsas ja täyteläinen, mutta sitrusmainen hapokkuus ryhdittää sen hienosti ja vaikutelma on hyvin tasapainoinen. Viini on 15 euron hintaluokassa oikein mainio ja tutustumisen arvoinen tapaus. Se maistuu hyvin ihan vain sellaisenaan, aperitiivina tai seurustelujuomana, mutta myös ruokapöydssä antipastien tai vaikka kala- ja äyriäisruokien kaverina.


Viini maistui loistavasti erilaisten pikku purtavien, kuten Prosciutton, Pecorinon, aurinkokuivattujen tomaattien, tomaatti-mozzarellasalaatin ja perunamunakkaan kaverina. Viinin hedelmäisyys toimii mainiosti kinkun seurassa ja hapokkuus puolestaan leikkasi mukavasti kinkun rasvaisuutta, mutta jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Tämä korjaantui kun mukana oli artisokansydämiä tai aurinkokuivattua tomaattia. Myös Pecorino ja viini muodostivat maistuvan parin, aurinkokuivatun tomaatin kanssa tai ilman.


Myös Foccacio maistui mainiosti ja viini tuntui mukavan pirteältä. Tomaatti-mozzarellasalaatti puolestaan muodosti herkullisen, raikkaan ja kesäisen yhdistelmän viinin kanssa. Aurinkokuivatut tomaatit maistuivat viinin kanssa niin sellaisinaan kuin Prosciuton ja Pecorinon seurana. Espanjalainen perunamunakas italialaisella kinkulla, punasipulilla ja yrteillä höystettynä maistui niin ikään loistavasti viinin kaverina.

Kouluarvosana: 9- Laadukas, freesin hedelmäinen ja ryhdikäs viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen tapaus.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Azienda Agricola Negro Angelo e Figli di Giovanni Negro, DOCG Roero Arneis
Alue: Italia, Piemonte, Roero
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Arneis 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 4.7.2017 (2.5.2018 15,48e)

keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Château Carsin Cadillac

Château Carsin Cadillac 2009

Suomalainen Juha Berglund osti perheineen Château Carsinin viinitilan Bordeaux'sta vuonna 1990. Tila sijaitsee Rionsin kylässä, noin 40 kilometriä Bordeaux'n kaupungin eteläpuolella. Bordeaux'n alueella oli noihin aikoihin yli 20 000 viinintuottajaa ja uuden maailman viinit kasvattivat samaan aikaan suosiotaan, joten Carsinilla valittiin alkuun modernimpi, uuden maailman tyyliä mukaileva lähestymistapa. Nykyisin alueella on enää alle 8000 tuottajaa ja Carsinin tyylikin on kääntynyt perinteisempään tyyliin.


Carsinilla on 22 hehtaaria viinitarhoja, joiden keski-ikä on noin 20 vuotta. Tarhoilla viljellään punaisia Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Malbec ja Petit Verdot sekä valkoisia Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris ja Sémillon -lajikkeita.  Käsityö on nykysin merkittävässä roolissa ja esimerkiksi sadonkorjuu hoidetaan aina käsin. Myös luonnollisuus on on Carsinilla tärkeää, joten tarhojen viljely siirtyy koko ajan luonnonmukaisempaan suuntaan ja viinejä käsitellään mahdollisimman vähän ja valtaosa talon viineistä käy luonnollisilla hiivoilla.

Château Carsin Cadillac on käsin poimituista, jalohomeisista Sémillon-rypäleistä valmistettu makea valkoviini, jota tuotetaan vain parhaina vuosina. Sadonkorjuu jakautuu useampaan kertaan ja jokaisella kerralla kerätään vain parhaiten jalohomehtuneet rypäleet. Hellän puristamisen jälkeen rypälemehu kirkastetaan ja siirretään tammitynnyreihin, joissa mehu käy viiniksi. Carsinin makeat viinit käyvät ilmeisesti kaupallisten hiivojen voimalla. Ennen pullotusta Cadillacia kypsytetään vielä noin 18 kuukauden ajan tammitynnyreissä. 

Intensiivinen ja syvä, hieman ikääntynyt kullankeltainen ja kirkas väri kääntyy lasin reunoja kohti vaalean meripihkaisiin sävyihin. Lasin reunoille muodostuu myös hitaita, öljyisiä kyyneleitä. 

Runsas ja aromaattinen tuoksu on kevyen paahteinen ja pähkinäinen sekä runsaan hunajainen. Siinä on myös makeaa mausteisuutta ja vaniljaa sekä kypsää, kuivattua ja hilloista hedelmää, etenkin aprikoosia, mutta myös appelsiinimarmeladia ja kuivattua ananasta. Häivähtääpä taustalla myös hieman karamellia. 

Makea maku on tuoksun tapaan runsas ja aromeiltaan voimakas. Kielellä on runsaasti paahteista tammea ja makean vaniljaista mausteisuutta, reilusti pähkinää, hunajaa ja makeaa hedelmää, aprikoosia, sitruksen kuorta, appelsiini- ja aprikoosimarmeladia, kuivattua aprikoosia ja ananasta. Erottuupa kieleltä myös hieman kinuskia ja toffeeta sekä aavistus amaretosta. Viini tuntuu kielellä melko täyteläiseltä ja paksulta, hyvin runsaalta ja hieman öljyiseltä. Kevyehkö hapokkuus riittää tuomaan ryhtiä kielelle, eikä viini tunnu imelältä. Jälkimaku jatkuu paahteisen tammisena ja vaniljaisen mausteisena, runsaan hunajaisena ja kypsän hedelmäisenä. 

Carsinin Cadillac on suuntäyttävän paksu ja aromeiltaan hyvin kiehtova viini, mutta tammen sävyt tuntuvat aivan liian hallitsevilta. Tämäkin kyllä korjaantui hieman, mutta sen eteen viinin täytyi hengitellä rauhassa todella pitkään. Muuten viini on mitä mainioin myös rakenteensa osalta, eikä siitä muuta valittamisen aihetta löytynyt. Vaikka tämä Cadillacin viini nyt loppujen lopuksi ihan mainiolta tuntuikin, ei se kuulu hienoimpien maistamieni jälkiruokaviinien joukkoon. Hinta on kuitenkin ihan kohtuullinen.


Viini ei toiminut erityisen hyvin lämpimän leipäjuuston eikä valkosuklaa pannacotan kanssa, sillä viinin paahteisuus jyräsi totaalisesti näiden jälkiruokien yli. Aurajuuston pariin viini sen sijaan taipui mainiosti. Sen hedelmäisyys sopi hienosti juuston seuraan ja viini myös pehmensi mukavasti juuston suolaisuutta. Myös saksanpähkinät ja pieni nokare viikunahilloa Auran kyljessä toimi hienosti viinin kaverina.

Kouluarvosana: 8+ Mainio jälkiruokaviini, ei niitä hienoimpia.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Carsin, AOC Cadillac
Alue: Ranska, Bordeaux, Cadillac
Tyyli: Jälkiruokaviini
Rypäleet: Sémillon 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 14,90e Alko 19.7.2017 (2.5.2018: 14,99e)