tiistai 10. huhtikuuta 2018

Irlantilaista olutta parhaimmillaan: Granny Mary's Red Ale

McGargles Granny Mary's Red Ale

Celbridgen kaupungissa, Kildaren kreivikunnassa sijaitseva irlantilaispanimo Rye River Brewing Company on toiminut vasta lyhyen aikaa. Vaikka tämä panimo onkin perustettu vasta vuonna 2013, on Celbridgen kaupungissa pitkät, 1700-luvulle yltävät perinteet oluen panosta. Rye River on kasvanut kohtuullista vauhtia ja työllistää nykyisin yli 40 henkilöä.

Panimo valmistaa yli 20 eri olutta Crafty Brewing Company, Grafters, McGargles, Solas ja vasta hiljattain julkaistun Limites Edition Rye River Seasonal Beers -brändien alla. Granny Mary's Red Ale on perinteinen irlantilainen red ale, jonka mallaspuolesta vastaavat Vienna, Munich ja karamellimaltaat. Humalointi puolestaan hoituu perinteisesti Fugglesin voimin. 

Olut on väriltään punertavan ruskeaa ja aavistuksen utuista. Se vaahtoaa lasiin kaadettaessa runsaasti ja päälle muodostuu kolmen sormen paksuinen, kuohkean pilvipeitemäinen ja tiiviin pieni kuplainen vaahto, joka laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi jättäen paksua pitsiä lasin reunoille.

Tuoksu on makean sävytteinen ja hyvin miellyttävä - maltaisuus erottuu karamellisena, toffeisena ja kevyen paahteisena, minkä lisäksi tuoksusta erottuu hieman pähkinää, paahdettua ruskeaa sokeria ja tummaa siirappia, aprikoosi- ja appelsiinimarmeladia sekä häivähdys kuivattua hedelmää.

Ensimaku on makean karamellimaltainen, hieman toffeinen ja paahteinen. Kielellä on myös pähkinää, paahdettua sokeria, hieman sitruksen kuorta ja marmeladia. Humalointi on kevyttä, mutta erottuu mukavasti ruohoisena ja puisena sekä lempeästi kevyen katkeroisena. Keskitäyteläinen ja pehmeä suutuntuma sekä täydellinen tasapaino mallaspohjan ja humaloinnin välillä viimeistelevät kokonaisuuden. Jälkimaku on miellyttävä, makean katkera ja kieleltä löytyy lopussa toffeeta, karamellia ja appelsiinimarmeladia sekä hieman karpaloa.

Odotukset Maryn Red Alea kohtaan eivät olleet korkealla, mutta maistamishetkellä minusta tuntui, että se on parempi kuin kaikkien tuntema Kilkenny. Kyseessä on siis loistava irlantilaistyylinen red ale, jota suosittelenkin lämpimästi. On myös erittäin jännittävää, että tämä mieto, vain 4,4 prosenttinen olut ei ole mitenkään päin vetinen, kuten 99% kotimaisista alle 4,7 volttisista keskikaljoista. Tämäkin olut irtoaa Systembolagetista naurettavan edullisesti.

Kouluarvosana: 8+ Maukas perusolut.
Hinta-laatusuhde: Loistava - todellakin hintansa arvoinen tuote.

Jotain pientä infoa:

Alue: Irlanti, Kildare, Celbridge
Oluttyyli: Ale, Irish Red Ale
Maltaat: Vienna, Munich, Caramel
Humalat: Fuggles
Alkoholia: 4,4%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 18,10 SEK (n. 1,93e) Systembolaget 25.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti