torstai 12. huhtikuuta 2018

Gluteenitonta olutta: Tornion Panimo Lapland Red Ale

Tornion Panimo Lapland Red Ale

Tornion Panimo perustettiin alun perin vuonna 1873 ja Torniossa pantiinkin olutta 137 vuoden ajan, kunnes tuotanto lopetettiin elokuun lopussa 2010. 1980-luvulla panimo aloitti yhteistyön Hartwallin kanssa ja myöhemmin siirtyi osaksi Hartwallia. Vuonna 2002 Hartwall puolestaan siirtyi suuren brittiläisen panimoyrityksen, Scottish & Newcastlen omistukseen, joka puolestaan myytiin vuonna 2008 Carlsbergille ja Heinekenille, minkä myötä Hartwall siirtyi Heinekenin omistukseen.

Vuosi tämän kaupan jälkeen Heineken ilmoitti Tornion Panimon sulkemisesta ja 1960-luvun alussa syntyneen Lapin Kullan valmistuksen siirtämisestä Lahteen. Vuonna 2016 panimon toiminta käynnistyi uudelleen uusien omistajien myötä ja nyt vuorossa on panimon ensimmäinen gluteeniton olut. Irlantilaistyylinen red ale valmistui yhteistyössä irlantilaisen Guinnesin panimon entisen panimomestarin, James Hueyn kanssa. 

Rusehtavan kuparinpunainen ja kirkas olut vaahtoaa vähäisesti ja vaalea, pienikuplainen vaahto katoaa nopeasti.

Makeahkon maltainen, reilun karamellinen ja toffeinen tuoksu, jossa häivähtää myös siirappia ja vienoa mausteisuutta sekä hieman diasetyylia. Humalointi jää makean maltaisuuden alle ja erottuu hyvin hennosti puisena ja mäntyisenä.

Ensimaku on makeahko, runsaan karamellimaltainen ja pehmeä. Kielellä on myös hieman siirappista maltaisuutta, kevyen puista ja mausteista humalaa, häivähdyksiä marjoista ja hieman tuoksun diasetyylia. Humalointi on maltillista ja katkerot tuntuvat kevyesti taustalla etenkin lopussa. Melko tukevan maltainen, keskitäyteläinen ja kielen päällä hieman vaahtoava suutuntuma ohenee hieman loppua kohden. Makeahko, karamellinen ja hieman siirappinen, kevyen katkeroinen ja suun hieman tahmaiseksi jättävä jälkimaku.

Makeahkon ja karamellisen maltainen, kuparisen punainen olut muistuttaa esikuvaansa, irlantilaista punaista ja reilun maltaista alea. Se tuntuu kuitenkin hieman turhan makealta, eikä kuulu tyylinsä parhaiden tuotteiden joukkoon, mutta suomalaiseksi punaiseksi aleksi ja etenkin gluteenittomaksi olueksi se on kuitenkin erinomainen. Hintakaan ei ole mitenkään yliampuva, vaikka samalla rahalla löytyy parempiakin tuotteita. Ja täytyy vielä lisätä, että Hartwallin gluteenittomat tuotteet ovat kuraa tähän verrattuna!

Kouluarvosana: 8- Yksi parhaista vastaantulleista gluteenittomista oluista.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - kohtuu hintainen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Tornion Panimo
Alue: Suomi, Tornio
Oluttyyli: Ale, irlantilaistyylinen Red Ale
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholia: 5,2%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,29e K-Supermarket 19.1.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti