torstai 1. maaliskuuta 2018

Espanjan vähemmän tunnetut huippuviinit: Alvear PX de Añada 2014

Alvear Pedro Ximénez de Añada 2014

PX de Añada 2014 on Solera 1927 tapaan auringon kuivattamista ja rusinoimista Pedro Ximénez-rypäleistä valmistettu makea viini (jäännössokeria 435 g/l). Viinit eroavat toisistaan valmistus tavoiltaan, sillä Solera 1927 on Solera-menetelmällä kypsytetty viini, kun Añada taas kypsyy 12 kuukauden ajan perinteisissä saviastioissa (tinajas). Lisäksi Añada on vuosikerrallinen viini, kun Solera 1927 sekoitus eri vuosikertoja. 

Paksuhko viini on väriltään punertavan meripihkaista ja taittuu voimakkaasti kullan sävyihin. Se on selkeästi vaaleampaa kuin Solera 1927.

Runsas tuoksu on kuin jouluista sekametelisoppaa nuuhkisi; kuivattuja hedelmiä, kuten aprikoosia, luumua, viikunaa, omenaa, taatelia ja rusinaa. Siinä on myös hunajaa, hieman fariinisokeria ja siirappia sekä vivahteita manteleista ja pähkinöistä, minkä lisäksi taustalta erottuu myös appelsiinin kuorta, toffeeta ja vaahterasiirappia sekä hillotettua sirtusta ja aprikoosihilloa.

Makea ja täyteläinen, kielellä hyvin paksu ja suuntäyttävä viini on todella hunajainen, mutta myös tuoksun sekametelisoppa ja kuivatut viikunat, taatelit, aprikoosit, persikat ja rusinat löytyvät runsaan hunajaisuuden alta. Erottuupa kieleltä myös paahdettua, hieman karamellisoitunutta sokeria ja fariinisokeria, suklaata ja kahvia, toffeeta, hienoista paahteisuutta, mantelia ja pähkinää sekä vaahterasiirappia, appelsiininkuorta, appelsiinimarmeladia ja aprikoosihilloa. Suutuntumaltaan viini on hyvin paksu ja siirappinen. Hapokkuus pysyttelee taka-alalla, mutta tasapainottaa ja raikastaa hienosti viinin makeaa olemusta. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä, kuivatun hedelmäinen ja rusinainen, pähkinäinen ja vaahterasiirappinen, minkä lisäksi lopussa erottuu myös aprikoosia ja aprikoosihilloa sekä hieman karamellisoituja hedelmiä.

Solera 1927:n tapaan PX de Añada on uskomattoman monitahoinen ja todella kiehtova, lähes täydellinen huippuviini. Molemmat viinit ovat osin hyvin saman kaltaisia, mutta toisaata hyvinkin erilaisia ja tuskin ehdin rustata ylös edes puoliakaan viinien montahoisten aromien kirjosta. Näiden Alvearin viinien jälkeen suosittelen lämpimästi tutustumaan Montilla-Morilesin alueen viineihin, mikäli niihin jossain sattuu törmäämään. Tämäkin viini oli hinta-laatusuhteeltaan lähellä täydellistä.

Kuten Solera 1927, on Añadakin erinomainen korvike jälkiruoalle ja mainio valinta jälkiruoan seuraksi. Tämä viini ei pärjännyt suklaatryffelien kanssa yhtä hyvin kuin edellinen, mutta sai sen sijaan täydellisen parin luomu vaniliajäätelöstä, joka nosti viinistä esiin vivahteita kinuskista, lakkahillosta ja tuoreista lakoista. Hyvin herkullinen ja kiehtova pari, joka on yksi parhaimpia maistamiani viinin ja jälkiruoan yhdistelmiä. Tämä viini ei myöskään jyrännyt sinihomejuuston yli, kuten Solera 1927 ja viinin ja juuston yhdistelmä olikin melko tasapainoinen ja maukas.

Kouluarvosana: 9,5 Harmoninen ja kiehtovan monitahoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - laatuunsa nähden ilmainen tällä hinnalla. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Alvear, DO Montilla-Moriles
Alue: Espanja, Córdoba, Andalusia, Montilla
Tyyli: Väkevä viini, jälkiruokaviini
Rypäleet: Pedro Ximénez 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,71e (9,25e + toimituskulut n. 2,46e) eräs nettikauppa 16.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti