keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Espanjan vähemmän tunnetut huippuviinit: Alvear PX Solera 1927

Alvear Pedro Ximénez Solera 1927

Tällä kertaa vuorossa on hieman erilainen espanjalainen viini Andalusian auringon alta. Bodegas Alvear on perheomisteinen viinitalo, jonka pitkä historia yltää lähes 300 vuoden päähän vuoteen 1729. Montillan kunnassa, Montilla-Morilesin DO-alueella sijaitseva viinitalo on ollut saman suvun omistuksessa läpi historiansa ja nykyisin sitä pyörittää jo kahdeksas sukupolvi. Tämä sukupolvi onkin sitten varsin suuri ja talolla on nykyisin yli 50 omistajaa.

Montilla-Morilesin alue sijaitsee noin 150 kilometriä koilliseen Jerezin sherryalueelta ja molemmilla alueilla valmistetaan viiniä identtisin menetelmin. Montilla-Morilesin viinejä ei luonnollisestikaan voida kutsua sherryksi, sillä sherryn on tultava Jerez-Xérès-Sherryn DO-alueelta, kuten samppanjan Champagnen alueelta. Alvear on Montilla-Morilesin alueen suurin ja vanhin viinitalo ja se tunnetaan etenkin Pedro Ximénez-lajikkeesta valmistetuista viineistään.

Pedro Ximénez Solera 1927 on auringossa kuivatuista, rusinoituneista Pedro Ximénez-rypäleistä valmistettu hyvin makea viini, jossa on jäännössokeria 405 grammaa litraa kohden. Viini kypsytetään nimensä mukaisesti Solera-menetelmällä ja tämän viinin valmistetuksessa käytettävä Solera "järjestelmä" on ollut käytössä jo vuodesta 1927 lähtien. Viinin kypsyttäminen Solera-menetelmällä tarkoittaa sitä, että uuden vuosikerran valmistuessa pullotetaan viiniä vanhimmista tynnyreistä, joiden vajaus täytetään seuraavaksi vanhimmalla viinillä ja niin edelleen, kunnes lopulta uusimmat tynnyrit täytetään tuoreimmalla vuosikerralla. Menetelmä siis sekoittaa eri vuosikertoja. Tämä viini viettää Solera-järjestelmässä keskimäärin viisi vuotta ennen pullotusta. 

Tumman ruskea, manhongin sävyinen viini paljastuu valoa vasten punertavan meripihkan ruskeaksi. Viini on paksua ja öljyistä.

Intensiivinen ja makea tuoksu on kuivatun hedelmäinen, luumuinen, viikunainen, taatelinen ja rusinainen. Siinä on myös tummaa siirappia ja paahdetun pähkinäisiä vivahteita, hennon tammisia ja makean mausteisia vivahteita, minkä lisäksi joukosta erottuu hieman kaakaota, suklaata ja kahvia, tiramisua ja rommirusinaa. Häivähtääpä siinä myös luumumarmeladia. 

Todella makea ja runsas, lähes siirappisen paksu viini on kevyen paahteinen ja kuivatun hedelmäinen tuoden mieleen luumun, taatelin, rusinan ja rommirusinan, ehkä myös punssin. Siinä on myös luumukeittoa, paahdettua sokeria, tummaa siirappia ja suklaata, toffeeta, makeita mausteita, paahteista pähkinää ja karamellisoitua mantelia, hieman vahvaa kahvia, minkä lisäksi taustalla on hunajaisuutta. Suutuntumaltaan tämä siirappinen ja paksu viini on aavistuksen raskastekoinen, mutta melko tasapainoinen, kiitos virkistävän hapokkuuden. Jälkivaikutelma on suklainen ja toffeinen, hieman kuivatun hedelmäinen, rusinainen ja luumuinen, kiehtovan paahteinen ja moniulotteinen.

Viini on hyvin kiehtova ja uskomattoman monitahoinen, kehittynyt ja maukas tapaus, joka saa hymyn nousemaan huulille uskomattomalla olemuksellaan. Vaikka se tuntuukin ajoittain hieman raskastekoiselta, riittää hapokkuus tasapainottamaan kokonaisuuden ja vaikutelma on hyvin lähellä täydellistä. Paljoa tätä juomaa ei kuitenkaan pysty yhdellä kerralla nauttimaan sen äärimmäisen makeuden takia. Alle 15 euron hinta tästä viinistä tuntui lähinnä ilmaiselta ja Alkosta on lähes mahdotonta löytää viiniä vastaavalla hinta-laatusuhteella.

Käyttötarkoituksen keksiminenkin tälle viinille oli työn takana, mutta voisipa tätä ottaa lasin hyvän aterian päätteeksi jälkiruoan korvikkeenakin. Viini maistui kuitenkin loistavasti appelsiinin kuorella maustettujen suklaatryffelien kanssa, jonka makuun viinin aromit sopivat lähes täydellisesti. Tasapainoinen ja äärimmäisen maukas pari. Myös luomu vaniliajäätelö muodosti viinin kanssa maukkaan parin ja nosti viinistä esiin siirappisia ja fariinisokerisisia vivahteita sekä lakkahillon ja -liköörin aromeja. Sinihomejuusto puolestaan ei toiminut, sillä se jäi heti kättelyssä viinin runsaan olemuksen jalkoihin.

Kouluarvosana: 9,5 Harmoninen ja kiehtova, moniulotteinen makea viini.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - laatuunsa nähden ilmainen tähän rahaan. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Alvear, DO Montilla-Moriles
Alue: Espanja, Córdoba, Andalusia, Montilla
Tyyli: Väkevä viini, jälkiruokaviini
Rypäleet: Pedro Ximénez 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 13,36e (10,90e + toimituskulut n. 2,46e) eräs nettikauppa 16.4.2017

Samalta tuottajalta:
Alvear Pedro Ximénez de Añada 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti