keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Tummaa lageria pääsiäispöytään? Ayinger Celebrator

Ayinger Celebrator Doppelbock

Ayinger on vuonna 1878 perustettu panimo, joka sijaitsee Ayingin kylässä, Baijerin osavaltiossa Etelä-Saksassa. Ayinger on ollut koko historiansa ajan Inselkammerin perheen omistuksessa. Monet panimon tuotteista ovat saaneet erinomaista palautetta ja nyt vuorossa oleva Celebrator Doppelbock on mm. BeerAdvocate ja RateBeer sivustojen listoilla parhaaksi arvosteltu Doppelbocki.

Celebratorin tumma, punertavan ruskea väri häivähtää rubiininpunaisen sävyihin. Olut vaahtoaa maltillisesti ja sen päälle muodostuu ohut pieni kuplainen, beigen värinen vaahtohuntu. 

Tummalle lagerille tyypillinen makean karamellimaltainen ja kevyen paahteinen tuoksu tuo mieleen kotikaljamaltaat ja tumman siirapin, hieman toffeeta, tummaa suklaata ja saaristolaisleipää, vienoa kahvin sävyä, banaania ja kuivattua luumua. Humalointi erottuu taustalla hieman yrttisenä. 

Makea ensimaku on runsaan karamelli- ja kotikaljamaltainen sekä kevyen paahteinen. Kielellä on tummaa ruis- ja saaristolaisleipää, makeaa siirappia, hieman tummaa karamellia, häivähdys väkevää salmiakkia, kitkerää tummaa suklaata, hieman maitokahvia, kuivakkaa mausteisuutta ja hentoa savua. Erottuupa maun puolella myös hieman ylikypsää hedelmää, banaania, taatelia ja luumua. Humalointi on keskivertoa hieman runsaampaa ja tuntuu kielellä yrttisten katkeroiden muodossa tasapainottaen makean maltaista makua. Melko täyteläinen, kuohkea ja paksuhko olut, jonka suutuntumassa ei ole tietoakaan vetisyydestä. Paahteinen jälkivaikutelma on alkua hieman kuivempi ja lopusta löytyy hieman kahvia ja bitteristä yrttiä, ruisleivän kuorta ja ylikypsää hedelmää. 

Ayinger Celebrator on alkuun makeahkon oloinen, kunnes humalointi puraisee hieman bitterisenkin yrttisellä otteella ja kuivattaen makua loppua kohden. Yksinkertainen elintarvike, jossa on runsaasti aromia ja makua. Systembolaget on jälleen kerran hinnoitellut tuotteen Alkoa järkevämmin ja länsinaapuristamme olut irtoaa naurettavan edullisesti, kotimaisen monopolimme kerätessä jälleen kolikoita toimitusjohtajan palkkaan. Joka tapauksessa Ayinger Celebrator on mainio valinta pääsiäispöytään ja toisin kuin miedommat tumma lagerit, pärjää se myös hieman runsaampien ruokien kaverina. 

Kouluarvosana: 8,5 Runsas ja maukas doppelbock.
Hinta-laatusuhde: 2,45e - Loistava - hintaluokkansa parhaita.
Hinta-laatusuhde: 3,50e - Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Baijeri, Aying
Oluttyyppi: Vahva lager, Doppelbock
Maltaat: Tummat ja vaaleat Münich- ja palemaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholia: 6,7%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 22,90 SEK (n. 2,45e) Systembolaget 25.7.2017 (Alko 3,50e)

tiistai 27. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen viinit: Farnito Camponibbio

Carpineto Farnito Camponibbio 2009

Giovanni Carlo Sacchet ja Antonio Mario Zaccheo perustivat Carpineton viiniliikkeen vuonna 1967 tavoitteenaan valmistaa huippuluokan Chianti Classicoa. Nykyisin viiniliikkeen omistuksessa on viisi viinitilaa Toscanassa Chianti Classicon, Gavillen Maremman, Montalcinon ja Montepulcianon alueilla. Vuosituotanto on noin kolme miljoonaa pulloa, josta noin 95 prosenttia on punaviiniä.


Farnito Camponibbio tulee Montepulcianon tilalta, Camponibbio-nimiseltä tarhalta. Tarha sijaitsee itään ja kaakkoon viettävillä rinteillä ja köynökset on istutettu vuosien 1997 ja 2000 välillä. Tarhalla viljellään Sangiovese, Cabernet Sauvignon ja Merlot lajikkeita, joiden suhteet lopullisessa viinissä vaihtelevat vuosikerran mukaan ja esimerkiksi vuosikerta 2009 ei ilmeisesti sisällä lainkaan Merlot'a. Eri lajikkeet valmistetaan viiniksi erikseen ja käyminen tapahtuu terästankeissa. Maseraatio kestää 15-20 päivän ajan ja malolaktinen käyminen alkaa jo varsinaisen käymisen aikana jatkuen vielä käymisen päätyttyä. Viini kypsyy ensin 12 kuukauden ajan vanhoissa ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen seuraa vielä pitkä pullokypsytys.

Viini on väriltään kaunista, melko syvän rubiininpunaista ja taittuu reunoja kohti kehittyneemmän tiilenpunaisiin sävyihin. 

Runsas ja aromaattinen, hieman kehittyneemmän oloinen tuoksu tarjoilee kypsiä tummia hedelmiä, mustaherukkaa ja luumua, tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja makean sävytteistä mausteisuutta, neilikkaa ja lakritsaa sekä pienen ripauksen vaniljaa. Hiljalleen esiin nousee myös vienoa nahkaisuutta, sikarilaatikkoa ja aavistus kuivatuista taateleista ja luumuista. Taustalla häivähtää myös tomuista maata ja hienoista lihaisuutta.

Hieman keskitäyteläistä runsaampi ja melko roteva, mutta miellyttävän pehmeä, pyöreän tamminen ja melko kehittynyt viini. Kielellä on kypsää tummaa hedelmää, luumua, mustaherukkaa ja kirsikkaa sekä tammen tuomaa paahteisuutta ja mausteita, neilikkaa, lakritsaa, hyvin kevyttä vaniljaa ja mokkaisuutta, orastavaa nahkaa ja aavistus sikarilaatikosta. Taustalla on myös kuivattua taatelia ja luumua sekä vienoa yrttisyyttä. Suutuntumaltaan viini on hyvin runsas ja hieman uutteinen. Tuntuvat, mutta pehmeät, hieman kalkkiset tanniinit ja pirteä hapokkuus tuovat viinille rotevan selkärangan ja ryhdittävät kokonaisuuden kuivattaen suuta loppua kohden. Viipyilevä ja lämmittävä jälkivaikutelma on yleisilmeeltään kuivakka, paahteisen ja mausteisen tamminen, paahteisen kahvinen, kypsän mustaherukkainen ja luumuinen sekä viehättävän tummansuklainen ja tomuisen maaperäinen.

Farnito Camponibbio on rustiikkisen maalaismainen, roteva ja melko uutteinen viini. Tammea kavahtavat tuskin lämpenevät tälle viinille, sillä vaikkei tammisuus olekaan mitenkään yliampuvaa, on se hyvin selkeässä roolissa. Kun Camponibbiolle malttaa antaa kunnolla aikaa, avautuu se monitahoiseksi ja uskomattoman tasapainoiseksi, suorastaan herkulliseksi kokonaisuudeksi. Mielestäni viini on hintansa arvoinen, muttei hintaluokkansa parasta antia. Viini toimii nautiskelujuomana, mutta ennen kaikkea tummien liharuokien, kuten riistan ja lampaan seurassa, eli kyseessä on mainio vaihtoehto pääsiäispöytään.

Kouluarvosana: 9- Harmoninen ja tasapainoinen, persoonallinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Carpineto, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana, Montepulciano
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Pullo: 0,75 l
Hinta: 26,40e Alko 20.1.2018

maanantai 26. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen viinit: Aalto

Aalto 2014

Bodegas Aalto on Ribera del Dueron alueella sijaitseva, vuonna 1999 perustettu viinitalo, joka on noussut nopeasti yhdeksi alueen arvostetuimmista tuottajista. Talon viinintekijänä toimii toinen talon perustajista, Mariano García, joka työskenteli tätä ennen 30 vuoden ajan kulttiviineistään tunnetun Vega Sicilian viinintekijänä. Toinen perustaja ja Aallon johtaja Javier Zaccagnini työskenteli aikaisemmin mm. Ribera del Dueron alueen DO-järjestön johdossa. Arkkitehtuurista kiinnostunut Zaccagnini myös nimesi talon suomalaisen Alvar Aallon mukaan. Parivaljakko sai taloudellista avustusta talon perustamiseen useilta espanjalaisilta viiniharrastajilta ja sijoittajilta.


Useimmiten viinitalon nousu huipputuottajaksi voi viedä jopa satoja vuosia, mutta Bodegas Aalto on onnistunut tässä alle 20 vuodessa. Tähän vaikuttaa ammattitaidon lisäksi se, että talo on hankkinut omistukseensa Ribera del Dueron alueen parhaita tarhoja, joiden vanhimmat köynökset ovat 100-vuotiaita. Viinitarhoja on tällä hetkellä 110 hehtaaria (100% Tempranilloa) ja ne muodostuvat noin 200 pienestä palstasta, joista yksikään ei ole kooltaan yli hehtaaria.

Bodegas Aalto valmistaa vain kahta eri viiniä, vain parhaista rypäleistä tottakai. Rypäleet valitaan hyvin tarkasti palsta kerrallaan ja jokaisen palstan rypäleet valmistetaan viiniksi ja kypsytetään tammessa erillään. Edullisempi viineistä, eli nyt vuorossa oleva Aalto on tyylikäs huippuviini, jota valmistuu noin 200 000 pulloa vuodessa. Talon lippulaiva on Aalto P.S., jota valmistetaan vain parhaina vuosina enintään 10 000 pulloa. Aallon historian aikana Ribera del Dueron alueen vuosikerrat ovat ilmeisesti olleet poikkeuksellisen hyviä, sillä tätäkin viiniä on valmistettu lähes vuosittain.

Aallon vuosikerta 2014 valmistettiin rypäleistä, jotka valittiin pääosin seitsemän eri kylän alueella sijaitsevilta tarhoilta, joiden köynnösten ikä vaihteli 40-80 vuoden välillä. Eri palstojen viinit kypsyivät keskimäärin 16 kuukauden ajan ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista noin puolet oli uusia. Viini pullotettiin kesäkuussa 2016.

Tuore, syvän purppuranpunainen väri taittuu rubiininpunaisen kautta reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuoksu on hyvin harmoninen ja moniulotteinen, tumman sävytteinen, runsaan ja kypsän hedelmäinen, karhunvatukkainen ja luumuinen, paahteisen tamminen ja mausteinen. Tuoksusta erottuu myös kypsiä kirsikoita, maraschino-kirsikkaa, hieman vadelmaa, kevyen vaniljaisia ja neilikkaisia vivahteita, tuoretta lakritsaa ja tummaa suklaata. Häivähtääpä siinä myös vienoa nahkaisuutta, setriä ja grafiittia, tupakkaa ja aavistus sikaria sekä maaperäisiä vivahteita, kuten puista pudonneita lehtiä ja mineraalisuutta. Taustalla erottuu myös vienoa valkopippuria ja aavistus balsamia.

Hyvin täyteläinen maku on heti avaamisen jälkeen tiukka, runsas ja kypsän hedelmäinen, tumman luumuinen ja karhunvatukkainen, paahteisen ja mausteisen tamminen. Viini avautuu täyteen loistoonsa saadessaan hengitellä rauhassa. Tämän jälkeen kireys on poissa ja vaikutelma on harmoninen ja pehmeä. Kieleltä löytyy lakritsaa, vahvaa kahvia, tummaa suklaata ja kaakaota, hieman tomuista maata ja tupakkaa, setriä, orastavaa nahkaisuutta ja miellyttävää mineraalisuutta, hyvin hentoa savua ja tervaa sekä hieman etäämpänä pysyttelevää mansikkaa, viikunaa ja kuivattua hedelmää. Viini on erittäin tanniininen, mutta tältä osin jo hieman pyöristymään päin. Yhdessä tanniinit ja tuore, pirteän marjaisa hapokkuus tekevät viinistä hyvä ja vankka runkoisen. Viini jättää pitkään viipyilevän ja lämmittävän, paahteisen tammisen, kevyen vaniljaisen ja mausteisen jälkimaun, minkä lisäksi lopussa häivähtää hieman tummaa suklaata, lakritsaa ja kuivia lehtiä sekä mineraalisia ja mokkaisia vivahteita.

Aalto on hyvin hienostunut ja tyylikkään oloinen, harmoninen ja moniulotteinen tuttavuus. Viini on vielä melko nuori ja tanniinit tuntuvia, mutta jo hieman pyöristymään päin. Mielestäni se onkin jo valmis juotavaksi, mutta viinin kannattaa antaa avautua rauhassa, nautitpa sen sitten meditaatio- tai ruokajuomana. Viiniä voi myös kypsytellä vielä useita vuosia, mikäli vain malttia löytyy. Alkossa viini on hintaluokkansa parhaimmisto, mutta tähän voi törmätä muualla huomattavasti edullisempaankin hintaan, jolloin kannattaa ostaa jo muutama pullo jemmaan.

Vaikka viini onkin tuhti ja voimakas, maistuu se sellaisenaankin nautiskelujuomana, kunhan sille malttaa antaa aikaa hengittää. Ruokapuolelta sille löytyy parhaat parit tummista liharuoista, etenkin medium-kypsästä riistasta, naudasta ja lampaasta. Tässäpä siis onkin loistava, juhlavampi vaihtoehto pääsiäispöytään, mikäli tarjolla on roseeksi jätettyä lammasta.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on enemmän kuin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Aalto, DO Ribera del Duero
Alue: Espanja, Castilla y León, Ribera del Duero
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tinta Fino (Tempranillo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 41,95e Alko 22.12.2017 (Lahjapullo) (26.3.2018: 42,48e)

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen viinit: Terre del Barolo Barbaresco Riserva

Terre del Barolo Vermilium Barbaresco Riserva 2011


Piemonten helmet, Barolot ja Barbarescot ovat jääneet hieman taka-alalle täällä blogin puolella ja olen kirjoittanut aiemmin vain yhdestä Barolosta. Barolot ja Barbarescot lukeutuvat Italian arvostetuimpiin viineihin, mikä näkyy myös niiden hintalapuissa. Niiden yhdistävänä tekijänä on tanniininen ja hapokas Nebbiolo-lajike, joka ei juuri menesty Piemonten ulkopuolella.

Vaikka molemmat viinit tulevat samoilta seuduilta ja valmistetaan samasta lajikkeesta, löytyy niistä myös eroja. Barbarescon alue on ilmastoltaan hieman Baroloa lämpimämpi, kuivempi ja leudompi sekä maaperältään ravinteikkaampi. Tästä johtuen rypäleet kypsyvät alueella hieman Baroloa aikaisemmin ja viinit voivat olla näin hieman kevyempiä ja vähemmän tanniinisia, mistä johtuen jo nuorempana helpommin lähestyttäviä. Myös viinien kypsytysajassa on eroja ja siinä missä Barbarescolle riittää kahden vuoden kypsytys, tanniinisempaa Baroloa täytyy kypsyttää vähintään kolmen vuoden ajan. Barbaresco Riservan kohdalla vähimmäiskypsytysaika on neljä ja Barolo Riservan kohdalla viisi vuotta.

Terre del Barolo on vuonna 1958 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta, johon kuuluu noin 400 viljelijää. Osuuskunnan jäsenien hallussa on noin 650 hehtaaria viinitarhoja Langhen alueella Piemontessa ja valtaosa viljelmistä on Nebbioloa. Terre del Barolo tuottaa mm. Baroloa, Nebbiolo d'Albaa, Dolcetto d'Albaa ja Barbera d'Albaa, mutta en löytänyt osuuskunan sivuilta mainintaa Barbarescoista. Nyt kuitenkin vuorossa on Terre del Barolon valmistama Barbaresco Riserva. 

Viinin kirkas ja läpinäkyvä, granaatinpunainen väri kääntyy lasin reunoja kohti kehittyneemmän oranssinpunaisiin sävyihin.


Runsas ja vivahteikas, harmoninen ja hienosti kehittynyt tuoksu tarjoaa nahkaa, vienoa paahteisuutta, tammen tuomia mausteisia sävyjä sekä kypsiä hedelmiä ja marjoja kirsikoista vadelmiin, karhunvatukoista kuivattuihin luumuihin. Häivähtääpä joukossa myös hieman lakritsaa ja anista, vaniljaa, orvokkia ja tinjamia. 

Täyteläinen ja hyvin runsas, melko uutteinen viini tuntuu kielellä reilun kirsikkaiselta, hieman vadelmaiselta ja karhunvatukkaiselta, minkä lisäksi kielellä on kukkia, etenkin orvokkia ja ruusua, vienoa paahteisuutta, nahkaa, mausteisia vivahteita ja vaniljaa, hieman anista, lakritsaa ja yrttejä. Niiden takaa erottuu myös maaperäisiä vivahteita, hieman tinjamia ja kahvia sekä vienoa kukkaista parfyymia. Viini on tuntuvan tanniininen, mutta tanniinit ovat jo ehtineet pyöristyä mukavasti. Tanniinien lisäksi kokonaisuutta ryhdittävää hapokkuutta löytyy kiitettävästi, joten viinin rakenne on kunnossa vielä vuosien kypsyttelyä varten. Jälkimaku on viipyilevä, vienon kukkainen ja parfyyminen, kirsikkainen ja vadelmainen, miellyttävän paahteinen ja mausteinen.

Vermilium Barbaresco Riserva on hyvin tasapainoinen ja harmoninen, jo nyt miellyttävästi ikääntynyt Nebbiolo. Siitä löytyy hienostunutta ja hieman rustiikkista olemusta, Nebbiolon aromit ovat selkeästi läsnä ja tammi on hienosti integroitunut osaksi kokonaisuutta hyppimättä silmille. Viini on valmis juotavaksi, mutta kestää hyvän rakenteensa puolesta vielä vuosien kypsyttelyä, mikäli näin haluaa. Tämän ylistyspuheen jälkeen on pakko muistuttaa, ettei viini pääse lähellekään Barbarescojen parasta kastia, mutta Alkon kiskurihinnat huomioituna se on kuitenkin hintansa arvoinen edullisempi Barbaresco.


Viini on loistava valinta pääsiäisen lammasruokien seuraan, mutta se toimii hienosti myös naudan ja riistan seurassa. Tällä kertaa lautasella oli kotimaista poronpaistia, paahdettua puikulaa, palsternakkapyreetä, karpalokastiketta ja voissa paistettuja kantarelleja. Viinin toimii hienosti roseen poronpaistin hienostuneen riistaisuuden kanssa ja lihan proteiinit kesyttävät viinin tanniinit lopullisesti. Myös paahdetut puikulat ja salottisipulit sopivat kuvaan, mutta karpalokastike ja kantarellit viimeistelevät ruoan ja viinin liiton.

Kouluarvosana: 9 Harmoninen ja tasapainoinen "halpis" Barbaresco.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Terre del Barolo, DOCG Barbaresco
Alue: Italia, Piemonte, Barbaresco
Tyyli: Punaviini, Barbaresco Riserva
Rypäleet: Nebbiolo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 26,30e Alko 15.1.2018

torstai 22. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen oluet: Mikkeller Vesterbro Brown Ale

Mikkeller Vesterbro Brown Ale

Mikkeller on vuonna 2006 perustettu tanskalainen pienpanimo, joka on valittu useamman kerran Tanskan parhaaksi panimoksi. Noin 12-vuotisen historiansa aikana Mikkeller on kokeillut rohkeasti erilaisia oluttyylejä ja pannut yli 600 erilaista olutta. Muutamat näistä ovat jatkuvasti tuotannossa, mutta valtaosa eri oluista on ollut vain pieniä kokeellisia eriä. Monet panimon tuotteista ovat keränneet myös runsaasti ylistystä ja osa myös palkintoja.

Erikoisempi piirre Mikkellerissä on se, että valtaosa sen oluista pannaan muissa panimoissa mm. Belgiassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut panimon kokeelliset tuotteet ja pienemmän erät ilman, että panimon olisi täytynyt kasvattaa omaa kapasiteettiaan lainarahalla. Nyt vuorossa on Alkossa kohtuuhintainen, Belgiassa pantu Vesterbro Brown Ale, josta en juurikaan tietoa löytänyt. 

Tumman mahonginruskea olut punertaa vienosti ja näyttää lasissa lähes kirkkaalta, mutta pientä utuisuuttakin on havaittavissa. Se vaahtoaa maltillisesti lasiin kaadettaessa ja päälle muodostuu noin sentin paksuinen, tiiviin pienikuplainen ja melko kestävä vaahtohuntu. 

Paahteisen ja pähkinäisen maltainen, ruohoisen ja yrttisen humalainen tuoksu tarjoilee myös hieman karamellia, leipää, mallasleipää ja häivähdyksiä kahvista, suklaasta ja brownieista, minkä lisäksi siinä on pirteää sitrushedelmää ja vienoa kukkaisuutta, aavistus greippiä ja mangoa. Taustalla häivähtää myös hieman lakritsaa, pientä mausteisuutta ja kanelia. 

Runsas ja kuohkea maku jatkuu paahteisen ja pähkinäisen maltaisena. Kielellä on hieman karamellia ja mokkaa, ripaus suklaata ja tummaa hedelmää, kuten luumua, mutta myös hieman trooppisempaakin hedelmää ja sitrusta, greippiä, sitruunaa ja mangoa sekä yrttistä, ruohoista ja havuista, vienon pihkaista ja mausteistakin humalaa. Humalointi on tuntuvaa ja katkerot selkeästi esillä alusta aina viipyilevään loppuun. Suutuntuma on melko täyteläinen, vaahtoava ja pehmeä, tasapaino humaloinnin ja mallaspohjan välillä erinomainen. Jälkimaku on hyvin tasapainoinen ja maukas, paahteisen maltainen ja reilun katkeroinen. Kielellä on lopussa myös hieman leipää, ruista, sitrusta ja hedelmää.

Mikkeller Vesterbro Brown Ale on runsas arominen, melko täyteläinen, makeahkon ja paahteisen maltainen sekä miellyttävän katkeroinen olut. Humalointi on kohtuullisen tuntuvaa, muttei tunnu yliampuvalta. Herkullinen ja maukas Brown Ale, jota voin suositella lämpimästi. Olut maistuu sellaisenaan, mutta myös ruokapöydässä niin pikkusuolaisten kuin liharuokien kyytipoikana, miksei myös pääsiäispöydässä lampaan kaverina. Tosin ne tuhdimmat lammasherkut kaipaavat sitten runsaampaa juomaa. 

Kouluarvosana: 9- Freesillä otteella humaloitu Brown Ale.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - olut on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Panimo: Mikkeller
Alue: Tanska, Kööpenhamina (pantu Belgiassa)
Oluttyyppi: Ale, Brown Ale
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholia: 5,0%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,48e Alko 18.7.2017

tiistai 20. maaliskuuta 2018

Chiantia pääsiäisen lampaalle? Ruffino Riserva Ducale

Ruffino Riserva Ducale 2013


Ruffino kuuluu niihin viinitaloihin, joihin lähes kaikki viineihin vähänkään tutustuneet ovat törmänneet. Talo on perustettu vuonna vuonna 1877 ja nykyisin Ruffinolla on kuusi viinitilaa Chiantin, Chianti Classicon, Montepulcianon ja Montalcinon alueilla. Chianti Classicon alueelta tuleva Riserva Ducale on Sangiovese-pohjainen (80%) viini, johon käytetään myös Cabernet Sauvignon ja Merlot -lajikkeita. Riserva Ducale ja vain poikkeuksellisen hyvinä vuosina valmistettava Riserva Ducale Oro kuuluvat Ruffinon parhaiden viinien joukkoon. Mikäli talon tai tämän viinin tarina kiinnostaa, löytyy niistä hieman enemmän tietoa täältä

Hyvin valoa läpäisevä, tumman rubiininpunainen ja kirkas väri häivähtää kirsikan sävyihin. 

Tuoksu on runsas ja voimakas, kypsän hedelmäinen, etenkin makean kirsikkainen, mehevän mustaherukkainen ja kypsän viikunainen. Siinä on kypsytyksen tuomia tammisia ja nahkaisia vivahteita, makeaa mausteisuutta, kanelia ja ripaus valkopippuria sekä hieman maaperäisiä ja tallisia häivähdyksiä. Vilahtaapa taustalla myös hieman paprikaa, tupakkaa ja tuoreempaa punaista marjaa. 

Maku on runsaan punamarjainen ja kielellä yhdistyy niin hapankirsikkaa, tuoretta puolukkaa ja karpaloa kuin kypsempää kirsikkaa. Kielellä on myös kevyen tammisia, paahteisia ja makean mausteisia vivahteita, tuoksun kanelia ja valkopippuria sekä kuivakkaa nahkaisuutta, hieman lääkeyrttejä, rosmariinia ja tinjamia, lakritsaa, vienoa lihaisuutta ja loppua kohti esiin nousevaa tomuista maaperäisyyttä. Kuivakat tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus tekevät viinin suutuntumasta melko tiukan ja ryhdikkään. Jälkivaikutelma on melko kuivakka, yrttinen, hapankirsikkainen, karpaloinen ja puolukkainen ja hieman maaperäinen. 

Riseva Ducale on Ruffinolle tyypillisesti tasapainoinen ja laadukas viini. Se on vivahteikas ja maukas pakkaus, mutta jotain jää kuitenkin puuttumaan. Ducale ei onnistu jäämään mieleen samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin, muttei se missään nimessä huono ole. Viinin hyvä tanniini- ja happorakenne tekevät siitä erinomaisen viinin ruokapöytään, mutta toimiipa Ducale sellaisenaankin. Pääsiäisen lähestyessä Ducale on myös mainio valinta pääsiäisen lammasruokien kaveriksi. Laatuun nähden Ducale on kuitenkin hieman hintava tapaus.

Kouluarvosana: 8+ Ryhdikäs, jo hieman kehittynyt Chianti.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ruffino, DOCG Chianti Classico Riserva
Alue: Italia, Toscana, Chianti, Chianti Classico
Tyyli: Punaviini, Chianti Classico Riserva
Rypäleet: Sangiovese 80%, Cabernet Sauvignon ja Merlot 20%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 9,79e Alko 27.10.2017 (19.3.18: 10,48e)

Samalta tuottajalta:

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Kokonaisena paistettua naudan sisäfileetä ja Mayu Reserva Malbec

Mayu Reserva Malbec 2013

Mayu Reserva Malbec tulee Chilen pohjoisimmalta viinialueelta, Elquin laaksosta. Elquin laakso sijaitsee noin 520 kilometriä maan pääkaupungista, Santiagosta pohjoiseen ja alueen ilmasto on viileää ja olosuhteet varsin karut, mikä sopii hyvin juurikin viileässä viihtyville rypälelajikkeille. Tämä viini on puhdas lajikeviini ja siihen käytettävät Malbec-rypäleet kerätään käsin talon tarhoilta eri puolilta Elquin laaksoa. Viinin valmistus tapahtuu terästankeissa ja käymisen jälkeen 30 prosenttia viinistä saa kypsyä puolen vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Intensiivinen ja hyvin kaunis, syvän rubiininpunainen väri taittuu tomaatinpunaiseen.

Aromaattinen, mehevän hedelmäinen tuoksu tuo mieleen luumun, kirsikan ja karhunvatukan, kirsikkahillon ja aavistuksen kuivatuista viikunoista. Siinä on myös kevyen tammisia, paahteisia ja makean mausteisia vivahteita.

Täyteläinen ja suuntäyttävä viini maistuu mehevän hedelmäiseltä, hieman hilloiseltakin. Kielellä on runsaasti tummaa luumua ja karhunvatukkaa sekä aussiviinit mieleen tuovaa eukalyptusmaista yrttisyyttä. Lisäksi kielellä käy mehevää kirsikkaa, vadelmaa ja hieman mansikkahilloa, ruusuja ja orvokkeja sekä tammen tuomaa paahteisuutta ja makeita mausteita, hieman savua ja pippuria Viinin pehmeät, mutta selkeät tanniinit tuovat mukavasti ryhtiä ja saavat suun kuivahtamaan loppua kohden. Viipyilevä, kypsän ja mehukkaan hedelmäinen, loppua kohti kuivahtava, tomuisen maaperäinen ja hieman puolukkainen jälkimaku. 

Mayu Reserva Malbec on helposti juotava, mehevän ja mehukkaan hedelmäinen chileläinen viini, joka ei allekirjoittaneessa herätä sen suurempia tunteita. Helppoa ja suurille massoille suunnattua chileläistä laatua. Laatuunsa nähden se on Alkossa kallis ja suosittelenkin jättämään tämän viinin suosiolla hyllyyn. Mikäli tätä viiniä sattuu kotoa löytymään, sopii se mainiosti punaviinikastikkeen raaka-aineeksi ja hätätapauksessa tai paremman puutteessa myös liharuokien seuraan.


Tällä kertaa lautasella oli kokonaisena paistettua naudan sisäfileetä, paistettuja perunoita ja vadelmaista punaviinikastiketta. Viini maistui ihan kivasti sisukan ja punkkusoosin kaverina, sillä kastikkeen vadelmaisuus sopi mainiosti yhteen viinin mehevän hedelmäisyyden kanssa. Pelkkä rosee liha ei kuitenkaan ollut erityisen hyvä pari viinille. 

Kouluarvosana: 7+ Mehukas ja helppo arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - viini on kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Mayu, DO Valle de Elqui
Alue: Chile, Valle de Elqui
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Malbec 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 10.11.2017 (19.3.18 13,49e)

Samalta tuottajalta:
Mayu Reserva Carménère 2015
Mayu Reserva Riesling 2017

lauantai 17. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen lampaanpotka ja Vidal-Fleury Crozes-Hermitage

Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2013

Vuonna 1781 perustettu Vidal-Fleury on vanhin yhtäjaksoisesti toiminut viinitalo Rhônessa. Vidal-Fleurylla on viinitarhoja lähes kaikilla Rhônen ala-alueilla ja talon viinivalikoima onkin hyvin laaja. Talon uusi moderni viinikellari valmistui vuonna 2008, mutta viinit valmistetaan edelleen tarhojen lähistöllä sijaitsevissa kellareissa.

Tain L'Hermitagen kaupungin pohjois-, itä- ja eteläpuolelle, Rhône-joen itärannalle levittäytyvä Crozes-Hermitage on Pohjois-Rhônen kahdeksasta appellaatio-alueesta suurin. Noin 90% Crozes-Hermitagen viineistä on punaviiniä, joka valmistetaan Syrah-lajikkeesta ja loput kymmenen prosenttia Roussanne- ja Marsanne-lajikkeista valmistettua valkoviiniä. Alueella on yli 1600 hehtaaria viinitarhoja, joiden maaperä ja kasvuolosuhteet vaihtelevat paljon alueittain ja useimmiten parhaat viinit tulevat pohjoisemmilta alueilta. Crozes-Hermitagen viinit eivät kuitenkaan pääsääntöisesti yllä muiden Pohjois-Rhônen viinien tasolle, eivätkä myöskään ole yhtä pitkäikäisiä. 

Vidal-Fleuryn Crozes-Hermitage valmistetaan osin käsin, osin koneellisesti poimituista rypäleistä. Rypälemehu saa maseroitua kolmen viikon ajan ennen villihiivojen avulla tapahtuvaa käymistä. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen ja sitä kypsytetään ensin kolmen kuukauden ajan terästankeissa sakkojen päällä, minkä jälkeen seuraa vielä vähintään vuoden jakso suurissa tammitynnyreissä. Tammikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä vähintään puolen vuoden ajan pulloissa. Viiniä valmistuu noin 30 000 pulloa vuodessa, mutta vuonna 2013 määrä oli lähes kaksinkertainen.

Hyvin valoa läpäisevä, kirkkaan punainen väri taittuu rubiininsavyihin ja vaalenee lasin reunoja kohti pinkkiin.

Hillitty tuoksu on tuoreen oloinen, mutta harmoninen ja aromikas. Esiin nousee tummia hedelmiä, luumua ja karhunvatukkaa, hieman mausteisia vivahteita, maustepippuria, laakerinlehtiä ja kuivattuja yrttejä sekä orvokkia ja maanläheisiä häivähdyksiä kuivista lehdistä ja tomuisesta maaperästä. Tuoksusta erottuu myös lakritsaa ja häivähtääpä taustalla myös hieman savua, riistaista lihaisuutta ja orastavaa nahkaa, sekä aavistus kaalin mieleen tuovaa vihannesta.

Keskitäyteläinen maku on vivahteikas ja melko tuore, mutta jo hieman pyöristynytkin. Kielellä on tummia hedelmiä, luumuja, karhunvatukoita ja mehevää mustaherukkaa, kevyen tammisia ja paahteisia vivahteita, mausteita, mustapippuria ja aavistus savua sekä maaperäistä mineraalisuutta. Tämän lisäksi kielellä on tuoksun tapaan hienoista lihaisuutta, maaperäisiä häivähdyksiä, jotka tuovat mieleen tomuisen maan ja kuivat, puista pudonneet lehdet. Viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen, melko tanniininen ja hapokas. Kypsät tanniinit ja eloisa hapokkuus ryhdittävät viinin ja kuivattavat suun loppua kohden. Jälkimaku on viipyilevä, kuivahko ja vivahteikas. Lopusta löytyy tammea, mausteita, kuivakkaa maaperäisyyttä, aavistus savua ja kypsää hedelmää, kuten kirsikkaa ja taatelia, minkä lisäksi mineraalisuuskin korostuu hieman lopussa.

Vidal-Fleuryn Crozes-Hermitage edustaa mielestäni hienosti klassisen tyylin rhônelaisia Syrah-viinejä, vaikkei ylläkkään alueen parhaimmistoon. Se on kaikin puolin herkullinen ja maistuva, hillitty ja elegantti, hyvä runkoinen viini, joka on Alkon hintatasoon nähden varsin kohtuu hintainen. Viini maistuu hyvin sellaisenaan, mutta on myös erinomainen yleisviini tummille, medium-kypsille liharuoille naudasta riistaan.


Viini sai maistuvan parin mintulla ja yrteillä marinoidusta lampaanpotkasta, lohkoperunoista ja paistetuista herkkusienistä. Vaikka viini toimisi rakenteensa puolesta mainiosti medium-kypsien liharuokien kaverina, ei se häiriinny kypsän lampaan seurastakaan. Etenkin sen maanläheinen ja paahteinen puoli toimivat hienosti lihan yrttisten makujen ja paistettujen sienten seurassa. Viini on mainio valinta pääsiäisen lammasruokien kaveriksi, olipa kyseessä sitten kypsänä tai roseena tarjottu liha. 

Kouluarvosana: 9- Miellyttävä ja tasapainoinen Pohjois-Rhônen Syrah.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini tuntuu hieman hintavalta.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Vidal-Fleury, AOC Crozes-Hermitage
Alue: Ranska, Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
Tyyli: Punaviini, Crozes-Hermitage
Rypäleet: Syrah 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 22,90e Alko 22.5.2017 (16.3.2018: 23,99e)

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Valkoista portviiniä: Graham's Fine White

Graham's Fine White

Valkoiset portviinit ovat jääneet omalla kohdallani punaisten jalkoihin ja nyt luvassa onkin arvio ensimmäisestä maistamastani valkoisesta portista. Valkoiset portviinit valmistetaan luonnollisesti vaaleista rypäleistä, mutta nimestään huolimatta ne ovat useimmiten väriltään oranssin tai rusehtavan sävyisiä. Niiden kirjo vaihtelee kuivista makeista ja markkinoilta löytyy niin nuoria kuin pidempään tynnyreissä kypsytettyjä viinejä, joiden aromipaletit erovat selkeästi toisistaan. Nuoremmat ovat hedelmäisempiä, kun taas pidempään kypsytetyt voivat muistuttaa aromeiltaan jopa tawnyja.



Graham's valmistaa kahta valkoista portviiniä ja nyt vuorossa oleva Fine White on näistä makeampi. Graham'sin kuivemman valkoisen portviinin tunnistaa nimestä Extra Dry White. Fine White valmistetaan Douron laakson perinteisistä vaaleista lajikkeista, kuten Códega, Malvasia Fina, Rabigato ja Viosinho rypäleistä. Viini jää aavistuksen makeaksi, sillä rypälemehu käy lyhyemmän aikaa verrattuna talon kuivempaan versioon, jolloin rypäläleiden luonnollista sokeria jää myös lopputuotteeseen enemmän. 

Viinin väri on syvä, oranssin sävyisen kullankeltainen ja kirkas, häivähtäen vienosti kuparin sävyihin. Lasin reunoille muodostuu rauhallisia kyyneleitä.

Aromaattinen ja runsas tuoksu on makeahko ja siitä erottuu kypsää ja kuivattua hedelmää, keltaista luumua, persikkaa ja aprikoosia, hunajaisia ja makean mausteisia vivahteita, kanelia ja ripaus kardemummaa, valkopippuria, uuniomenaa ja tuoretta sitruunan kuorta. Häivähtääpä taustalla myös vaniljaa, hieman tammea ja kuivattuja kukkia sekä aavistus rusinoista.

Makea ja runsas maku on hunajaisen ja kypsän hedelmäinen. Kielellä on kukkaista hunajaisuutta, kypsiä keltaisia luumuja, aprikooseja ja persikoita, kuivattua ananasta, persikkaa ja aprikoosia, makean sävytteistä ja hieman pippuristakin mausteisuutta, vienoa vaniljaisuutta ja tammea sekä pähkinöitä ja manteleita. Erottuupa seasta hieman kukkaisuutta ja tuoreempaa rapsakkaa sitrustakin. Hyvin runsas ja täyteläinen suutuntuma, kiitos hieman läpi tulevan alkoholin. Pirteä hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja taittaa hienosti makeutta, mitä keveät tanniinitkin korostavat. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä, kuivatun viikunainen ja luumuinen, aavistuksen taatelinen ja rusinainen, makean mausteinen. Häivähtääpä lopussa myös aavistus bitteristä yrttiä ja hieman valkopippuria.

Fine White on Graham'sille tyypillisesti laadukas ja miellyttävä viini. Se on runsas ja hyvin aromaattinen pakkaus, jossa yhdistyy jännästi tuoreita ja kehittyneempiä vivahteita. Se ei kuitenkaan ole erityisen mieleenjäävä tapaus, sillä alkoholi puskee hieman liiaksi läpi ja viini tuntuu kielellä hieman rosoiselta. Viini voisi toimia mainiosti hedelmäisten jälkiruokien parina, mutta voisipa siitä väsätä myös kesäisen cocktailin yhdistämällä sitä esimerkiksi tonicin kanssa.

Kouluarvosana: 7,5 Simppeli valkoinen portviini.
Hinta-laatusuhde: Ok -  hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, White Port
Rypäleet: Códega, Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho
Pullo: 0,20 l
Hinta: 6,00e* Systembolaget 14.11.2016

* Graham'sin viiden 20cl pullon pakkaus 30,00e

Samalta tuottajalta:

tiistai 13. maaliskuuta 2018

Belgialaiset oluet: Moortgat Duvel

Moortgat Duvel

Duvel Moortgat on belgialainen, Jan-Leonard Moortgatin vuonna 1871 perustama panimo, joka sijaitsee Breendonkin kylässä lähellä Brysseliä. Panimon tunnetuin tuote lienee Duvel, tuo alkoholipitoisuudeltaan vahva olut, jonka nimi tarkoittaa flaaminkielessä paholaista. Kyseistä olutta on valmistettu 1920-luvulta lähtien, jolloin Albert Moortgat toi siihen käytetyn oluthiivan Skotlannista.

Duvel valmistetaan vaaleista, ilmeisesti pilsner-maltaista, Styrian Goldings- ja Saaz-humalista, lähdevedestä ja tuosta alunperin skotlantilaisesta hiivasta. Oluen valmistus vie noin kolmen kuukauden ajan ja alkaa 20-26 asteen lämpötilassa tapahtuvasta käymisestä. Ennen pullotusta olutta kypsytetään viileässä lämpötilassa tankeissa, minkä jälkeen se pullotetaan pienen sokeri- ja hiivalisäyksen kera. Olut käy toiseen kertaan pulloissa noin kahden viikon ajan, minkä jälkeen sitä kypsytellään viileässä lämpötilassa vielä kuuden viikon ajan ennen myyntiin pääsyä.

Duvel on lasissa kaunis, vaalean kullankeltainen, oljen sävyihin taittuva ja melko utuinen (hiivojen kanssa) olut. Sen päällä lepää puhtaan valkea osin pieni, osin suurempi kuplainen vaahtokruunu, joka laskeutuu vikkelästi ohuemmaksi kerrokseksi katoamatta kuitenkaan täysin. 

Tuoksu on happaman vehnämaltainen ja belgihiivainen, hyvin freesi ja puhdaspiirteinen. Se tuo mieleen vehnäleivän, vaaleat maltaat ja amerikkalaiset cookiet, häivähtääpä taustalla myös hieman vaaleaa siirappia ja hunajaisuutta. Hedelmäosastolla selkeimmin esillä on banaani ja sitrukset, minkä lisäksi siitä löytyy hieman appelsiinia ja omenaa sekä yrttistä ja ruohoista, kukkaista ja pihkaista humalaa, mausteisia vivahteita, neilikkaa ja pippuria.

Ensimaku on happaman hiivainen, vaalean pilsnermaltainen, freesi ja miellyttävän katkeroinen. Hieman happamahko ja raikas vaikutelma jatkuu tuoden mieleen hieman vehnämallasta, vehnäleipää ja pirteää sitrushedelmää, sitruunaa, greippiä ja appelsiinia, banaania, keltaista luumua ja hieman omenaa, kevyttä kukkaisuutta, mausteita, kuten korianteria, neilikkaa ja pippuria. Raikkaiden ja rapsakoiden makujen takaa häämöttää myös vienoa hunajaista makeutta. Suutuntuma keskitäyteläistä runsaampi, suussa vaahtoava ja happamahko. Heti alussa ruohoisen yrttisellä otteella puraisevat katkerot ovat selkeästi esillä aina viipyilevään loppuun. Jälkimaku on pitkä ja tarjoilee happamaa hiivaa, pirteää sitrusta ja omenaa, hieman pihkaa, ruohoa ja yrttejä.

Duvel on maukas ja miellyttävä, happamahko ja pirteä, katkeroinen ja runsas arominen belgiale. Valmistuksessa ei ymmärtääkseni ole käytetty vehnämaltaita, mutta mielestäni oluesta irtosi melko runsaastikin vehnäisiä aromeja, kenties happamuus teki tepposet. Oluen korkea alkoholipitoisuus on hienosti kurissa ja vaikutelma on hyvin tasapainoinen. Duvel toimii loistavasti sellaisenaan, mutta on myös todella monipuolinen ruokajuoma. Jälleen kerran Systembolaget vetää pidemmän korren, sillä Duvel irtoaa länsinaapurimme monipolista yli euron verran Alkoa edullisemmin, mutta tällä kertaa en sanoisi olutta kalliiksi edes Alkossa.

Kouluarvosana: 9 Loistava belgialainen vahva ale.
Hinta-laatusuhde: 2,83e - Erinomainen - edullinen.
Hinta-laatusuhde: 3,98e - Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Brouwerij Duvel Moortgat
Alue: Belgia, Breendonk
Oluttyyppi: Ale, belgialainen vahva ale / golden ale
Maltaat: Pilsner
Humalat: Styrian Goldings, Saaz
Alkoholia: 8,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 26,50 SEK (n. 2,83e) Systembolaget 25.7.2017 (Alko 3,98e)

perjantai 9. maaliskuuta 2018

Parsaa ja Rieslingiä: Henri Ehrhart Riesling Grand Cru Ollwiller

Henri Ehrhart Riesling Grand Cru Ollwiller 2014

Alsacen viinialue on ollut kohtuullisen hyvin esillä blogissani, mutten ole kirjoittanut vielä ensimmäisestäkään AOC Alsace Grand Cru -luokitellusta viinistä. Tämä asia kuitenkin korjaantuu tämän viiniarvion myötä.

Valtaosa, eli noin 75% Alsacen viinistä on AOC Alsace- ja vain 4% AOC Alsace Grand Cru-luokiteltua viiniä. Loput, noin 20% on Crémant d'Alsacea. Alsacessa on 51 Grand Cru-aluetta, jotka ovat kooltaan 3-80 hehtaaria. Grand Cru-luokitellut viinit ovat lajikeviinejä ja sallittuja lajikkeita ovat Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris ja Riesling.

Tämä Alsacen Riesling tulee nimensä mukaisesti Ollwillerin Grand Cru-tarhoilta. Ollwillerin alueen Grand Cru-tarhat levittäytyvät 35,86 hehtaarin alalle, etelään ja koilliseen viettäville rinteille. Alueella viljellään Gewürztramineria ja Rieslingiä ja köynökset kasvavat hiekkaisessa maaperässä 260-330 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueen viinit ovat parhaimmillaan noin 2-3 vuotta pullotuksen jälkeen. 

Melko intensiivinen, vaalean oljenkeltainen väri häivähtää kevyesti vihreään ja taittuu lasin reunoja kohti syvän kullankeltaisiin sävyihin. 


Tuoksu on pirteän hedelmäinen ja sitruksinen. Se tuo mieleen greipin ja sitruunan, hapokkaan vihreän omenan ja päärynän, hunajamelonin ja kypsän persikan. Taustalla häivähtää myös hentoa mineraalisuutta, vienoa kukkaisuutta ja aavistus petroolia. 

Puolikuiva maku on hyvin freesi ja reilun hedelmäinen, hieman eksoottinenkin. Kielellä on kirpeää vihreää omenaa, ananasta, hunajamelonia ja mangoa, pirteää sitrusta, kuten greippiä ja mandariinia, vienoa makeaa mausteisuutta, hentoa yrttisyyttä ja virkistävää mineraalisuutta sekä petroolisia häivähdyksiä. Käväiseepä taustalla myös hieman hedelmä-, ehkä viinikumikarkkia. Jäännössokeri tuo kielelle pyöreyden tuntua, mutta varsin tuntuva, pirteän hedelmäinen hapokkuus ja mineraalisuus tasapainottavat viiniä ja tekevät siitä mukavan ryhdikkään. Jälkimaku on runsas ja viipyilevä, lopussa on kypsää hedelmää, persikkaa ja ananasta, makeaa mausteisuutta, pirteää mineraalisuutta ja sitrusta sekä ripaus valkopippuria. 

Henri Ehrhartin Grand Cru Riesling on hyvin ryhdikäs ja hienostunut, aromaattinen ja puhdaspiirteinen Alsacen Riesling. Hedelmäisyys ja jäännössokeri (9 g/l) tekevät siitä helposti lähestyttävän, mutta viini ei tunnu tylsältä ja yksinkertaiselta, kuten edullisemmat puolikuivat Rieslingit. Se on erinomainen, juhlavampi vaihtoehto kohtuulliseen hintaan ja mikä parasta, viinin hinta on tippunut hieman siitä, kun oman pulloni ostin.


Tämä viini on erinomainen valinta aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta ennen kaikkea ruokapöytään, sillä viinille löytyy kumppaneita niin kala- ja äyriäisruokien kuin mausteisempien aasialaisten ruokien parista. Tällä kertaa pidin ruokapuolen yksinkertaisena ja viini sai seurakseen keitettyä vihreää parsaa ja hollandaise-kastiketta. Puolikuiva ja ryhdikäs, runsaan hedelmäinen ja freesin mineraalinen viini toimikin loistavasti parsan ja hollandaisen kaverina ja yhdistelmä tuntui hyvin tasapainoiselta ja puhtaalta. Mikäli kevään parsakausi on vielä avaamatta, suosittelen lämpimästi tätä viiniä. 

Kouluarvosana: 9- Hienostunut ja puhdaspiirteinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - laatuunsa nähden edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Henri Ehrhart, AOC Alsace Grand Cru
Alue: Ranska, Alsace, Ollwiller
Tyyli: Valkoviini, Alsace Grand Cru
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,31e Alko 10.2.2018 (9.3.2018: 15,98e)

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Saksalaiset vehnäoluet: Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

Weihenstephanerin kristallweizenin jälkeen vuoron saa panimon tumma, suodattamaton dunkelweizen. Se kaatuu lasiin sameana, vaalean meripihkanruskeana ja vaahtoaa vehnäoluille tyypillisesti todella runsaasti. Päälle muodostuu likaisen valkea, tiivis ja kuohkea vaahtokruunu, joka kestää kohtuullisen pitkään. Se hiipuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi jättäen lasin reunoille kaunista pitsiä.

Tuoksu on hefeweizenille uskollisesti hiivainen, vehnäinen ja hedelmäinen, tuoden mieleen etenkin banaanin ja hiivaleivän, mutta häivähtääpä siinä myös aavistus hapanmarjaa ja karamellia, vienoa persikkaa ja sitrushedelmää sekä mausteita, kuten neilikkaa. Taustalla vilahtaa myös hieman poltettua ruskeaa sokeria.

Keskitäyteläinen, makean vehnämaltainen ja hiivaisen hedelmäinen olut tarjoilee kielellä toffeeta, pähkinää ja hedelmiä, etenkin banaania. Kielellä on myös aavistus poltettua sokeria, ruokosokeria, hieman kypsää persikkaa ja sitruunaa sekä paahteista maltaisuutta. Humalointi on maltillista ja katkeroita ei juuri erota, mutta tämähän kuuluu asiaan. Suutuntuma asettuu lähelle täyteläistä, mutta säilyy raikkaana ja virkistävänä. Hyvin kuohkea ja pehmeä olut. Lopussa kielellä on hieman hiivaisuutta, makeaa mallasta, hieman karamellia ja toffeeta, mutta maku kuivahtaa loppua kohden. 

Weihenstephanin dunkelweizen on panimon vaaleaa hefeä hieman makeampi ja luonnollisesti paahteisempi tapaus, muttei yllä mitenkään päin vaalean version tasolle. Se vie kuitenkin voiton panimon suodatetusta kristallweizenistä, joka ei taas yllä ihan dunkelin tasolle. Kokonaisuutena olut on maukas ja maistuva, perushyvä ja helposti juotava dunkelweizen, joka ei kuitenkaan kuulu vehnäoluiden aatelistoon. Se maistuu mainiosti sellaisenaan ja toimii myös monipuolisena ruokajuomana.

Kouluarvosana: 8+ Mainio dunkelweizen.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Bayern, Freising
Oluttyyppi: Vehnäolut, Dunkelweizen
Maltaat: Vehnä- ja ohramaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholi: 5,3%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,69e Alko 4.7.2017

Samalta panimolta:

tiistai 6. maaliskuuta 2018

Saksalaiset vehnäoluet: Weihenstephaner Kristall Weissbier

Weihenstephaner Kristall Weissbier

Maailman vanhimmaksi panimoksi itseään mainostava Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan sijaitsee Baijerin osavaltiossa Freisingin kaupungissa, noin 30 kilometrin päässä Münchenistä. Olen kirjoittanut aikaisemmin Weihenstephanin suodattamattomasta Hefeweizenistä, joka on mielestäni yksi tyylilajinsa parhaista tuotteista. Nyt vuorossa on panimon suodattamaton vehnäolut, Kristall Weissbier. 

Vaalean kullankeltainen, kaunis ja kirkas olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Puhtaan valkea, pitsisen kermainen ja noin neljän sormen levyinen vaahtokruunu säilyy pitkään ja jättää lasin reunoille runsaasti pitsiä. 

Tuoksu on reilun hiivainen, happamahkon vehnäinen ja kuivahko. Siinä on vehnäleipää, makean vehnäisiä sävyjä, makeaa banaania ja kevyen sitrusmaisia vivahteita sekä häivähdyksiä mausteista ja yrttistä humalaa. Simppeli, toimiva ja puhdas aromipaketti.

Raikas, makeahko ja puhdaspiirteinen ensimaku. Kielellä on runsaasti vehnäistä maltaisuutta ja hieman vehnäistä happamuutta, banaania ja sitrusta sekä hentoa hiivaisuutta. Taaempana on myös hentoa mausteisuutta ja vienoa ruohoisen yrttistä humalaa. Katkerot ovat olyttyylille uskollisesti maltillisia. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeä, raikas ja virkistävä. Lyhyehkö jälkimaku on hennon mausteinen, sitruksinen ja hiivainen, makeahkon ja happaman vehnäinen.

Weihenstephanin Kristallweizen on tyypillinen suodatettu vehnäolut, eli virkistävä ja raikas janonsammuttaja, muttei edusta vehnäoluiden aatelia, saati yllä lähellekään panimon Hefeweizenin tasoa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että suodatuksen myötä oluen aromikkuus ei yllä lähellekään suodattamattomien tasoa. Se on kuitenkin raikas ja virkistävä janojuoma saunan jälkeen tai vaikka makkaran kaverina. Alkon hinta ei kuitenkaan kohtaa laadun kanssa.

Kouluarvosana: 7,5 Simppeli suodatettu vehnäolut.
Hinta-laatusuhde: Heikko - kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Bayern, Freising
Oluttyyppi: Vehnäolut, Kristallweizen
Maltaat: Vehnä- ja ohramaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholi: 5,4%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,68e Alko 6.7.2017

Samalta panimolta:

maanantai 5. maaliskuuta 2018

Chileläiset valkoviinit: Mayu Reserva Riesling

Mayu Reserva Riesling 2017

Elquin laaksossa, Pohjois-Chilessä sijaitseva Viña Mayu on vuonna 2005 perustettu viinitalo. Mayu Reserva Riesling on 100% Riesling-viini, joka valmistetaan käsin kerätyistä rypäleistä. Puristamisen jälkeen rypälemehu saa maseroitua muutaman tunnin ajan viileässä lämpötilassa ennen käymistä terästankeissa. Tämän jälkeen viini saa kypsyä neljän kuukauden ajan hiivasakkojen päällä terästankeissa ennen pullotusta.


Vaalean sitruunankeltainen ja kirkas väri vihertää tuoreesti.

Runsaan hedelmäinen ja eksoottinen tuoksu tarjoilee ananasta, aprikoosia, persikkaa, punaista ja keltaista omenaa, sitrusta, etenkin sitruunaa ja greippiä sekä sitruunan ja limetin kuorta. Siinä on myös vienoa makean sävytteistä mausteisuutta ja mineraalisuutta. 

Kuiva maku on tuoksun tapaan varsin eksoottinen ja reilun hedelmäinen. Kielellä toistuvat tuoksun punaiset ja keltaiset omenat, aprikoosi, mango ja ananas sekä rapsakan greippinen ja sitruunainen sitrushedelmä. Myös kevyt mausteisuus ja hento mineraalisuus ovat läsnä. Runsas hedelmäisyys tuo viinille täyteläistä ilmettä, mutta rapsakan sitrusmainen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden ja nostaa veden kielelle loppua kohden. Jälkimaku on trooppisen hedelmäinen tuoden mieleen mangon, ananaksen ja sitrukset, sitruunan ja greipin. Erottuupa lopussa myös hieman bitteristä yrttiä. 

Kokonaisuutena viini on hyvin eksoottinen ja melko rehevänkin hedelmäinen uuden maailman Riesling. Rehevän hedelmäinen puoli saa vastapainoksi hentoa mineraalisuutta ja rapsakkaa sitrusta, mikä saa viinin tuntumaan kielellä varsin kirpeältä. Sinällään se on ihan tasapainoinen ja maukas tapaus, mutta uuden maailman rehevä hedelmäisyys ei saa minua syttymään. Viini on myös hieman hintava ja korkeintaan kympin hinta voisi olla lähempänä totuutta. Mayu Riesling maistui mainiosti niin chilillä ja valkosipulilla marinoitujen, paistettujen katkarapujen kuin kanan kaverina, minkä lisäksi se on mainio seurusteluviini, mikäli hakusessa on hedelmäinen viini. Voisipa Mayun Rieslingiä harkita parsan seuraankin. 

Kouluarvosana: 8- Rehevän hedelmäinen uuden maailman Riesling.
Hinta-laatusuhde: Ok - hiemna hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Mayu, DO Valle de Elqui
Alue: Chile, Valle de Elqui
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,40e Alko 23.2.2018

Samalta tuottajalta:

perjantai 2. maaliskuuta 2018

Antipasteja ja Chianti Classicoa: Vignamaggio Gherardino

Vignamaggio Chianti Classico Gherardino 2013

Chianti Classicon alueella Toscanassa sijaitsevan Villa Vignamaggion historia yltää 1300-luvulle, jolloin Ghererdinin perhe tilan rakensi. Nimi Gherardini saattaa kuulostaa tutulta, sillä erään teorian mukaan Leonardo da Vincin maalaaman, maailman kuuluisimman maalauksen, Mona Lisan mallina olisi ollut Monna Lisa Gherardini. Ensimmäiset merkinnät viinin valmistuksesta tilalla ovat peräisin vuodelta 1404. Tila levittäytyy noin 200 hehtaarin alalle, josta viinitarhoja on 62 hehtaaria. Viljellyin lajike on punainen Sangiovese, joka kattaa 82 prosenttia tarhoista.

Chianti Classico Gherardino saanut nimensä Villa Vignamaggion alun perin rakentaneen Gherardinin perheen mukaan. Kyseessä on Sangiovese-pohjainen viini, joka sisältää lisäksi 10-20 prosentin verran Merlot'a. Käyminen ja maseraatio tapahtuvat ruostumattomissa terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Viiniä kypsytetään ensin 16-20 kuukauden ajan 15-20 hehtolitran tammisammioissa, minkä jälkeen vielä vähintään kolmisen kuukautta pulloissa.

Kaunis, intensiivinen ja syvä, kirkkaan punainen väri häivähtää lasin reunoilla orastavaan tiilen punaan. 

Intensiivinen ja voimakas tuoksu on melko kehittyneen oloinen, hapankirsikkainen, herukkainen, kevyen luumuinen ja viikunainen sekä kevyen paahteinen ja nahkainen. Siinä on myös kevyttä mausteisuutta ja maanläheisiä vivahteita, etenkin tomua. Taustalla erottuu lisäksi hieman kuivattuja kirsikoita ja luumuja.

Melko täyteläinen ja hieman kehittynyt maku tarjoaa hapankirsikkaa ja kypsempää kirsikkaa, herukoita sekä paahteista tammea ja nahkaa. Kielellä on myös hieman mausteita ja kevyttä yrttiä, tuoksun maanläheisiä, tomuisia vivahteita ja taustalla pysyttelevää kuivattua kirsikkaa ja taatelia. Suutuntumaltaan viini on kuivakka ja napakka, mutta miellyttävän pehmeä. Tanniinit tukevat hyvin viinin runkoa ja kirsikkainen hapokkuus tuo hyvää ryhtiä. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja kehittyneen oloinen, makean mausteinen ja kuivakan nahkainen, tomuisen maaperäinen ja kuivatun hedelmäinen. 

Vignamaggion Gherardino on hyvin ryhdikäs ja klassinen Chianti Classicon viini, mutta aistittavissa on myös hieman rosoisuutta, joka syö viinin uskottavuutta. Lyhyesti sanottuna se on tasapainoinen ja kohtuullisen harmoninen, ryhdikäs viini ruokapöytään, miksei myös nautiskeluun, mikäli pitää kuivakasta ja hieman tiukasta tavarasta. 20 euron hintaan löytyy lukuisia erinomaisia viinejä, mutta tämä ei yllä niiden joukkoon. 

Viini voisi maistua liharuokien (ei niiden tuhdimpien) kyytipoikana, mutta myös runsaammat antipastit ja tomaattipohjaiset pastat voisivat olla hyviä kumppaneita sille. Tällä kertaa pyötään oli katettu tomaatti-mozzarellasalaattia, focaccio-leipää, artisokan sydämiä, Prosciuttoa, Pecorinoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja perunamunakasta italialaisittain Prosciutolla höystettynä.


Viini maistui mainiosti ilmakuivatun kinkun, Pecorinon ja aurinkokuivattujen tomaattien kaverina. Kinkulle viini oli ehkä aavistuksen liian tuhti pari, mutta yhdistelmä oli kuitenkin maukas. Pecorinon kanssa viini puolestaan muodosti tasapainoisin ja hienon parin, sulautuen hienosti juuston makuihin. Aurinkokuivatut tomaatit maistuivat viinin kanssa ihan vain sellaisenaan. Kuten arvata saattaa, tomaatti-mozzarellasalaatti ei ole parhaimpia pareja punaviinille, mutta yhdistelmä ei ollut niin paha, mitä odotin; viini tuntui hieman kuivakammalta ja sen yrttiset ja maanläheiset puolet korostuivat jännästi. 

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen Chianti Classico.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini oon hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Villa Vignamaggio, DOCG Chianti Classico
Alue: Italia, Toscana, Chianti, Chianti Classico
Tyyli: Punaviini, Chianti Classico
Rypäleet: Sangiovese (80-90%), Merlot (10-20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 18,98e Alko 13.7.2017 (28.2.2018 19,39e)

torstai 1. maaliskuuta 2018

Espanjan vähemmän tunnetut huippuviinit: Alvear PX de Añada 2014

Alvear Pedro Ximénez de Añada 2014

PX de Añada 2014 on Solera 1927 tapaan auringon kuivattamista ja rusinoimista Pedro Ximénez-rypäleistä valmistettu makea viini (jäännössokeria 435 g/l). Viinit eroavat toisistaan valmistus tavoiltaan, sillä Solera 1927 on Solera-menetelmällä kypsytetty viini, kun Añada taas kypsyy 12 kuukauden ajan perinteisissä saviastioissa (tinajas). Lisäksi Añada on vuosikerrallinen viini, kun Solera 1927 sekoitus eri vuosikertoja. 

Paksuhko viini on väriltään punertavan meripihkaista ja taittuu voimakkaasti kullan sävyihin. Se on selkeästi vaaleampaa kuin Solera 1927.

Runsas tuoksu on kuin jouluista sekametelisoppaa nuuhkisi; kuivattuja hedelmiä, kuten aprikoosia, luumua, viikunaa, omenaa, taatelia ja rusinaa. Siinä on myös hunajaa, hieman fariinisokeria ja siirappia sekä vivahteita manteleista ja pähkinöistä, minkä lisäksi taustalta erottuu myös appelsiinin kuorta, toffeeta ja vaahterasiirappia sekä hillotettua sirtusta ja aprikoosihilloa.

Makea ja täyteläinen, kielellä hyvin paksu ja suuntäyttävä viini on todella hunajainen, mutta myös tuoksun sekametelisoppa ja kuivatut viikunat, taatelit, aprikoosit, persikat ja rusinat löytyvät runsaan hunajaisuuden alta. Erottuupa kieleltä myös paahdettua, hieman karamellisoitunutta sokeria ja fariinisokeria, suklaata ja kahvia, toffeeta, hienoista paahteisuutta, mantelia ja pähkinää sekä vaahterasiirappia, appelsiininkuorta, appelsiinimarmeladia ja aprikoosihilloa. Suutuntumaltaan viini on hyvin paksu ja siirappinen. Hapokkuus pysyttelee taka-alalla, mutta tasapainottaa ja raikastaa hienosti viinin makeaa olemusta. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä, kuivatun hedelmäinen ja rusinainen, pähkinäinen ja vaahterasiirappinen, minkä lisäksi lopussa erottuu myös aprikoosia ja aprikoosihilloa sekä hieman karamellisoituja hedelmiä.

Solera 1927:n tapaan PX de Añada on uskomattoman monitahoinen ja todella kiehtova, lähes täydellinen huippuviini. Molemmat viinit ovat osin hyvin saman kaltaisia, mutta toisaata hyvinkin erilaisia ja tuskin ehdin rustata ylös edes puoliakaan viinien montahoisten aromien kirjosta. Näiden Alvearin viinien jälkeen suosittelen lämpimästi tutustumaan Montilla-Morilesin alueen viineihin, mikäli niihin jossain sattuu törmäämään. Tämäkin viini oli hinta-laatusuhteeltaan lähellä täydellistä.

Kuten Solera 1927, on Añadakin erinomainen korvike jälkiruoalle ja mainio valinta jälkiruoan seuraksi. Tämä viini ei pärjännyt suklaatryffelien kanssa yhtä hyvin kuin edellinen, mutta sai sen sijaan täydellisen parin luomu vaniliajäätelöstä, joka nosti viinistä esiin vivahteita kinuskista, lakkahillosta ja tuoreista lakoista. Hyvin herkullinen ja kiehtova pari, joka on yksi parhaimpia maistamiani viinin ja jälkiruoan yhdistelmiä. Tämä viini ei myöskään jyrännyt sinihomejuuston yli, kuten Solera 1927 ja viinin ja juuston yhdistelmä olikin melko tasapainoinen ja maukas.

Kouluarvosana: 9,5 Harmoninen ja kiehtovan monitahoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - laatuunsa nähden ilmainen tällä hinnalla. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Alvear, DO Montilla-Moriles
Alue: Espanja, Córdoba, Andalusia, Montilla
Tyyli: Väkevä viini, jälkiruokaviini
Rypäleet: Pedro Ximénez 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,71e (9,25e + toimituskulut n. 2,46e) eräs nettikauppa 16.4.2017