perjantai 8. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Zenato Amarone Valpolicella Classico

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2011

Amarone on viinityyli, josta on moneksi. Edullisimmat Amaronet ovat usein helppoja ja ihan kivoja viinejä, mutta tarjoavat harvemmin erityisen mieleenpainuvia kokemuksia. Toisaalta hintahan ei kerro viinin laadusta juuri mitään. Runsaat ja voimakkaat Amaronet eivät ole paras valinta perinteisten jouluruokien seuraan, mutta toimivat tummempien liharuokien kaverina tai aterian päätteeksi ihan vain nautiskeluun tai juustojen parissa.

Zenaton Amarone valmistetaan Valpolicella Classicon alueelta tulevista Corvina-, Rondinella-, Oseleta- ja Croatina-rypäleistä. Tarkkaan valikoituja rypäleitä kuivataan noin kolmen, neljän kuukauden ajan. Rypäleiden nestepitoisuudesta häviää tänä aikana jopa 40 prosenttia ja ne rusinoituvat, toisin sanoen niiden aromit ja sokeripitoisuus tiivistyvät. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukauden ajan. 

Kauniin kirsikanpunaisen viinin väri on syvä ja välkehtii rubiinin sävyin. Lasin reunoja kohti väri taittuu jo aavistuksen kehittyneempään rusehtavan punaiseen suuntaan. 

Intensiivinen ja runsas tuoksu on vivahteikas ja melko kehittyneen oloinen. Siitä löytyy hennon tammisia, nahkaisia ja mausteisia vivahteita sekä hieman mustapippuria. Hedelmäinen puoli on esillä kuivatuttujen ja kypsien hedelmien, kuten luumun ja kirsikan sekä kirsikkahillon muodossa. Nouseepa esiin myös häivähdyksiä tupakasta ja sikarilaatikosta. 

Erittäin täyteläinen ja runsas maku on todella vivahteikas ja tuoksun tapaan jo mukavasti kehittyneen oloinen. Kielellä on ensi alkuun kypsiä hedelmiä, etenkin luumua sekä hienostuneen tammisia vivahteita, makeita mausteita, pippuria ja paahteisuutta. Viinin avautuessa maku pehmenee ja myös hedelmäinen puoli nousee selkeämmin esiin tuoden mieleen kypsät ja kuivatut kirsikat, viikunat, taatelit ja luumut, mehukkaan karhunvatukka-, kirsikka- ja karpalohillon. Taaempana vilahtelee myös häivähdyksiä suklaasta, kahvista ja lakritsasta sekä tupakasta ja sikarilaatikosta. Runsaat tanniinit ovat heti avaamisen jälkeen tiukat, mutta jo pari tuntia avaamisen jälkeen ne tuntuvat pehmeämmiltä ja miellyttävästi pyöristyneiltä. Yhdessä korkeahkon alkoholipitoisuuden ja hapokkuuden kanssa ne saavat viinin tuntumaan todella runsaalta ja jykevältä. Lämmittävä jälkivaikutelma on todella pitkä, suorastaan loputon, voimakas, kypsän ja kuivatun hedelmäinen sekä hienostuneen paahteinen. Lopussa on mm. kuivattua luumua, kirsikkaaa, viikunaa ja rusinaa sekä miellyttävää mokkaisuutta. 

Zenaton Amarone on runsas ja voimakas, uskomattoman tasapainoinen ja harmoninen viini. Tähän pisteeseen pääseminen vaatii kuitenkin malttia ja kärsivällisyyttä, sillä viini kaipaa pitkää dekantointia. Vielä puoli tuntia pullon avaamisen jälkeen viini on todella tiukkaa tavaraa ja vasta yli tunnin dekantoinnin jälkeen viini alkaa avautumaan. Mikäli mahdollista, viinin kannattaa antaa hengittää tätäkin kauemmin. Hinta-laatusuhde on Alkon yleiseen hintatasoon nähden loistava ja se Zenaton Amarone onkin yksi hintaluokkansa parhaista viineistä monopolimme valikoimassa.  


Tämä Amarone on loistava nautiskelujuoma, jota voi lipitellä pimenevän illan mittaan yksinään kaikessa rauhassa vaikka hyvän kirjan kanssa, mutta myös hyvässä seurassa ystävien kanssa. Se maistuu varmasti myös runsaampien tummien liharuokien, kuten lampaan ja riistan kanssa etenkin, jos liha tarjoillaan mediumina. Tällä kertaa kokeilin viiniä italialaisten juustojen; Pecorinon, Parmesaanin ja Gorgonzolan kaverina, joista yksikään ei valitettavasti pärjännyt viinille. 

Kouluarvosana: 9,5 Lähes täydellinen, tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zenato, DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
Tyyli: Punaviini, Amarone
Rypäleet: Corvina Veronese (80%), Rondinella (10%), Oseleta & Croatina (10%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 18,90e Alko (Erikoiserä) 27.8.2016 (39,98e / 0,75 l Alko)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti