tiistai 19. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Ricossa Barbera Appassimento

Ricossa Barbera Appassimento 2015

Appassimento-viinit ovat yleisiä Veneton alueella Italiassa ja kun tämä piemontelainen appassimento ilmestyi Alkon valikoimiin, oli se saatava testiin. Viinin maahantuoja itseasiassa kertoo sen olevan koko Piemonten alueen ensimmäinen appassimento-menetelmällä valmistettu viini. Appassimento viittaa rypäleiden kuivaamiseen, eikä se oikeastaan muuta viinistä kerro. Kuivatuista rypäleistä valmistettuja viinejä löytyy yksinkertaisista perusviineistä aina hienoihin huippuviineihin, eli Amaroneihin. Löytyypä Alkon valikoimista ainakin yksi chileläinenkin appassimento, eli Mayu Reserva Carménère.

Viinin valmistava Ricossa Antica Casa on piemontelainen viinitalo, jonka historia yltää 1800-luvun loppuun. Nykyisin talon omistaa suuri MGM Mondo del Vino, jolla on viinitaloja ympäri Italiaa. Viini valmistetaan Monferraton alueella kalkkipitoisessa savisessa ja kalkkikivisessä maaperässä kasvaneista Barbera-rypäleistä. Käsin kerättyjä rypäleitä kuivataan neljästä kuuteen viikkoon ennen puristamista. Maseraatio ja käyminen tapahtuvat terästankeissa, joissa viiniä myös kypsytetään puolen vuoden ajan. Tämän jälkeen viini pullotetaan ja se viettää vielä pari kuukautta talon kellareissa ennen myyntiin pääsyä.

Tuore, syvän sinipunainen väri on voimakas ja taittuu kauniisti rubiinin sävyihin.

Mehevä tuoksu on kukkainen ja hedelmäinen, eikä siitä erotu juuri muuta kuin orvokkeja, kirsikoita ja karhunvatukoita sekä hyvin hentoa mausteisuutta.

Mehevän ja makeahkon hedelmäinen, keskitäyteläinen maku on kirsikkainen, luumuinen, vadelmainen ja karhunvatukkainen sekä kukkainen, etenkin laventelinen. Myös tuoksun hento mausteisuus häivähtää kielellä. Pyöreä ja mehukas viini on suutuntumaltaan runsas ja samettinen. Tanniinit ovat lähes olemattomia ja hapokkuuskin melko vähäistä, joten viini tuntuu hieman raskastekoiselta. Jälkimaku jatkuu makean hedelmäisenä, lempeänä ja helppona.

Innostus tätä viiniä kohtaan oli kova; appassimentoa alueelta, jolta appassimentoja ei juuri tule. Odotukset sentään eivät olleet yhtä korkealla, mutta tästä huolimatta viini aiheutti karvaan pettymyksen. Mehevää ja mehukasta hedelmää ja kukkaa, vailla minkäänlaista ryhtiä tai tasapainoa. Makeahko ja läski, ryhditön ja halvan oloinen viini, joka ei yllä lähellekään 15 euron hintalapun luomia odotuksia, tällä hinnalla ostaja suunnilleen ryöstetään. Sopivampi hinta tälle viinille voisi olla jossain 8 euron kieppeillä, eikä se silti enää toista kertaa ostoskoriini päätyisi.

Vaikka tämä viini onkin hinta-laatusuhteeltaan naurettavan heikko, sopii se täydellisesti joulupöytään. Mehukas ja ryhditön viini kun tuntuu istuvan kinkun seuraan täydellisesti ja viinin hento mausteisuus sopii hyvin neilikoilla koristellun kinkun makuun. Kinkun lisukkeena maistuu niin ruskeakastike kuin karpalohyytelä, eikä viini hätkähdä kummankaan läsnäolosta. Ehkä tämä viini ilmestyi Alkon valikoimaan juuri tähän vuoden aikaan houkuttelemaan suurta massaa jouluisella etiketillään.

Savustettu kalkkunafilee maistuu viinin kanssa lähes yhtä hyvin kuin kinkku, kun peruna- ja porkkanalaatikot olivat puolestaan liikaa viinille. Kylmistä pikkupurtavista viini maistui mainiosti porosalamin ja prosciuton kanssa, lähes yhtä hyvin lämminsavustetun hirvenpaistin kera. Jopa maksapatee menee alas tämän viinin kanssa ja vielä parempi pari viinille on maksapatee ja artisokkatahna paahdetun joululimpun päällä. Vaikka viini toimikin erinomaisesti jouluisten makujen parissa, en voi väittää pitäväni siitä.


Kouluarvosana: 6,5 Hyvin helppo ja ryhditön hedelmäpommi.
Hinta-laatusuhde: Surkea - viini on törkeästi ylihinnoiteltu.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ricossa Antica Casa, DOC Piemonte
Alue: Italia, Piemonte, Monferrato
Tyyli: Punaviini, Appassimento
Rypäleet: Barbera 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 25.11.2017

Samalta tuottajalta:
Ricossa Barolo 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti