lauantai 22. elokuuta 2015

Punaista Chilestä

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon 2012


Correa Albanon veljelkset perustivat Viña San Pedron vuonna 1865. Tänä päivänä se on yksi Chilen suurimpia viinintuottajia. Viineihin käytettäviä rypäleitä viljellään kymmenillä tiloilla ympäri Chileä, aina maan pohjoisimmasta kolkasta, Elquin alueelta etelään Bío Bíon laaksoihin. Tuottajalla on 2500 hehtaaria viinitarjoa, mukaan lukien yksi maailman suurimmista viinitarhoista, Curicó Valleyn alueella, joka on pinta-alaltaan 1200 hehtaaria. 

Viña San Pedro on ollut vahvasti mukana kehittämässä Chileä viinimaana ja onkin yksi maan pioneerejä. Tuottaja on pyrkinyt kehittämään kuluttajia kiinnostavia viinejä jo vuosia panostamalla laatuun. Lisäksi tuottaja on noudattanut pitkään ympäristöystävällisiä käytäntöjä edistääkseen kestävää kehitystä. San Pedron viinejä viedään yli 80 maahan ja sen brändejä ovat mm. Cabo de Hornos, Kankana del Elqui, Tierras Moradas, 1865 Single Vineyard, 35 South Organic ja yksi suomalaisten "lempiviineistä", eli Gato Negro. Tästä monipuolisesta kattauksesta löytyy viinejä moneen makuun ja erilaisiin tilanteisiin.

Vuonna 2006 Viña San Pedron pääviinintekijä Marco Puyonin johdolla toteutettiin projekti, jonka tavoitteena oli löytää jokaiselle viinille parhaat rypäleet, niille parhaiten sopivilta kasvualueilta. Näin ollen kaikki Castillo de Molina Reserva -sarjan viineihin käytettävät rypäleet kasvatetaan niille otollisimmalla alueella. Projektin myötä esimerkiksi Cabernet Sauvignon -lajikkeelle löytyi uusi viinitarha Cachapoalin ja Colchaguan alueilta Rapelin viinialueelta. Cachapoalin puolella, tarkemmin Alto Cachapoalissa tarha sijaitsee Andien juurella ja Colchaguan puolella, Marchiguessa 30 kilometrin päässä rannikosta. 

Tämän viinin valmistukseen käytetään vain parhaita rypäleitä, jotka kasvavat edellä mainitulla alueella. Rypäleet korjattiin käsin huhtikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Viini sai maseroitua alkuun viisi päivää kuorimassan kanssa, minkä jälkeen seurasi käyminen valikoitujen hiivojen kanssa kuorimassan alla, kontrolloidussa 25-26 asteen lämpötilassa 20 päivän ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytettiin 10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 10 prosenttia oli uusia, 30 kerran käytettyjä ja 60 kahdesti aikaisemmin käytettyjä. Alkohan ilmoittaa tämän viinin rypäleeksi vain Cabernet Sauvignonin, mutta vuosikerrasta riippuen siinä on lähes aina mukana myös pieni määrä muita rypäleitä.

Viini on väriltään syvä, rubiininpunainen ja taittuu hieman violetin sävyihin.

Tuoksu on kypsän hedelmäinen ja marjainen, siinä on mustaherukoita, karhunvatukoita ja karpaloita sekä kirsikoita. Tammikypsytys antaa tuoksuun lisäksi makeita mausteita ja vaniljaa. 

Maku seurailee tuoksua kypsän marjaisilla ja hedelmäisillä piirteillään. Siinä on myös tammea ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja makeaa mausteisuutta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja melko kypsät tanniinit ovat varsin pyöreät, tuoden samalla ryhtiä kokonaisuuteen. Viini jättää pitkän, tumman marjaisen ja hennon  yrttisen jälkivaikutelman.

Tämä viini on minulle erityisen tuttu, sillä se roikkui edellisen työpaikkani viinilistoilla pitkään ja löytyy sieltää mahdollisesti vieläkin. Viini on tasapainoinen ja laadukkaasti valmistettu, mitä voikin odottaa yhdeltä Chilen kansainvälisesti palkituimman viinisarjan tuotteelta. Tämä on erinomainen yleisviini tummille liharuoille ja hintaluokassaan Chilen parasta antia. Jos etsin Alkossa usein viiniä Chilen hyllyiltä ja tämä on vielä tuntematon tapaus, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. 

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Viña San Pedro
Alue: Chile, Valle Central, Rapel Valley, Cachapoal & Colchagua
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (94%), Syrah (5%) ja Petit Verdot (1%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,79e Alko 20.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti