lauantai 25. heinäkuuta 2015

Vappupäivän samppanja - Lanson Gold Label Vintage Brut 2005

Lanson Gold Label Vintage Brut 2005


Jostain piti aloittaa, eli kaivelin arkistoista arvostelun Lansonin Gold Labelistä.

Lanson on yksi vanhimmista samppanjataloista, sillä Francois Delemotte perusti sen jo vuonna 1760. Hänen poikansa otti vuonna 1828 Jean-Baptiste Lansonin kumppanikseen ja vuonna 1856 Lansonit siirtyivät talon omistajiksi ja muuttivat talon nimeksi Lanson Père et Fils.

Talon tyyliin kuuluu ettei malolaktista käymistä käytetä millekään viinille. Tämä tapa vaatii enemmän työtä ja pidempää kypsytystä, sillä malolaktinen käyminen pehmentää viinin suutuntumaa ja ilman sitä samppanja voi olla ohutta ja kireää. Talon peruslinja on vakaa ja vanhemmatkin vuosikerrat kertovat talon samppanjan laadusta. Talon pitkissä kellareissa on noin 23 miljoonaa pulloa samppanjaa kypsymässä.

Nykyisin talon kellarimestarina toimii Hervé Dantan, joka toimi vuodesta 2013 lähtien talon entisen kellarimestarin Jean-Paul Gandonin kanssa. Jean-Paul Gandon toimi Lansonin samppanjatalon kellarimestarina vuodesta 1986 ja lukeutuukin kokeneimpiin kellarimestareihin.

Tämä samppanja on valmistettu pelkästään Grand Cru tarhoilla kasvaneista rypäleistä ja lajikkeina ovat Chardonnay ja Pinot Noir, joita molempia on suhteessa puolet ja puolet. Viiniä on kypsytetty talon kellareissa vähintää viisi vuotta. Tuottajan mukaan vuosikerta 2005 on erinomainen ja tarjoaa täyteläisen ja mehevän tuntuisen, todella harmonisen viinin.

Vappupäivä koitti sateisena ja tuulisena. Takana edellisiltainen, toistaiseksi viimeinen työvuoro hotelli- ja ravintola-alan ihmeellisessä maailmassa. Viikonloppu "työttömänä" ja maanantaina siirtyminen kaupan alalle. Pakko kai tätä oli yrittää juhlistaa, joten kaapista piti kaivaa esiin pullo Lansonia.

Pullon korkkaus ja kaato lasiin. Väriltään tämä samppanja on kaunis oljenkeltainen ja taittuu tyylikkäästi kullan sävyihin. Pienet kuplat poreilevat lasissa todella pitkään, kuten asiaan kuuluu.

Tuoksu on kevyehkö, mutta hienostunut. Ensin nenään osuu hedelmäisyys ja kevyt paahteisuus. Hedelmien rooleja pitävät yllä omenaiset ja sitruksiset piirteet ja tasapainoa tuovat kevyehkö mineraalisuus ja ranskanleipään vivahtavat taikinaiset aromit.

Maultaan juoma on erittäin kuiva ja se seurailee alkuun hieman nöyrästi tuoksun aromeja. Se on kohtuullisen hedelmäinen ja siinä on sitruksia ja omenaisuutta sekä kalkkista mineraalisuutta. Paahteiset ja pähkinäiset vivahteet tuovat oman puolensa kokonaisuuteen. Hedelmäinen ja pehmeä hapokkuus on miellyttävää. Viini jättää paahteisen ja kermaisen pehmeä, voisen melko pitkän jälkimaun. Viini voisi sopia erittäin hyvin myös aperitiiviksi, sillä se saa veden nousemaan kielelle.

Yleisesti Lansonin Gold Label on elegantti ja laadukkaan oloinen. Sillä olisi potentiaalia kehittyä oikein varastoituna vielä muutamia vuosia, ehkä pidempäänkin. Hintaa pullolla oli helmikuussa Alkossa 57,90 euroa, mikä tuntuu laatuun nähden kohtuulliselta, vaikkei tätä kovin usein raski kyllä ostaa.



Ja pitihän samppanjan kanssa kokeilla myös jotain syötävää. Kevään kunniaksi vihreää parsaa keitettynä ja lisänä hieman hollandaisekastiketta. Yhdistelmä toimi oikein hyvin, viinin tukiessa hienosti ruoan aromeja, joten päätin lisätä panoksia ja lisäsin lautaselle paistettua possun ulkofileetä ja valkosipulivoita sekä perunamuusia. Tämä sai viinin tuntumaan hedelmäisemmältä ja pehmeämmältä, muttei kuitenkaan jyrännyt yli. Gold Label pärjäsi siis hienosti hieman alkuperäistä raskaammankin annoksen kanssa. Toimiva yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Viini on erittäin laadukas.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lanson, AC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Vuosikertasamppanja
Rypäleet: Chardonnay (50%) ja Pinot Noir (50%)
Pullo: 0,75
Hinta: 57,90e Alko 9.2.2015

Samalta tuottajalta:
Lanson White Label

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti