perjantai 31. heinäkuuta 2015

Perjantaipullo - Jacquart Rosé Brut

Jacquart Rosé Brut NV

Jacquart Rosé Brut taitaa edelleen olla alkon valikoiman ainoa roseesamppanja puolikkaassa pullossa. Joskus pienempi pullo on varsin kätevä, etenkin jos korkkaa pullon ihan yksinään tai halutaan ottaa kahdestaan vain lasilliset viiniä. Alkosta löytyy kyllä jonkin verran pienempiä viinipulloja, mutta itse kaipaisin niitä hieman lisää ja monipuolisemmin. Mutta takaisin itse viiniin.

Alliance Champagne on osuuskunta, joka perustettiin vuonna 1962 ja Jacquart tuotemerkki syntyi vuonna 1970. Osuuskuntaan kuuluu noin 600 viljelijää, joilla on noin 800 hehtaaria viinitarhoja. Oikeastaan tämä osuuskunta on osakeyhtiö ja viljelijät ovat osakkeenomistajia. Jacquartin samppanjatalo sijaitsee Reimsissä ja talolla on yli 30 miljoonaa pulloa samppanjaa kypsymässä 20 metrin syvyydessä olevissa kellareissa. 

Viini valmistetaan käsin kerätyistä rypäleistä, jotka tulevat 60 eri Cru-luokitellulta tarhalta Côte des Blancista, Montagne de Reimsistä, Vallée de la Marnesta ja Côte des Barista. Viini on valmistettu Chardonnay-, Pinot Noir- ja Pinot Meunier -rypäleitä, jotka käytettiin erikseen terästankeissa ja kävivät läpi myös malolaktisen käymisen. Toinen käyminen tapahtui luonnollisesti pullossa sakkojen päällä 24 kuukauden ajan. Ja sitten itse viinin kimppuun.

Väriltään samppanja on kirkas lohenpunainen ja kauniit pienet kuplat ovat runsaat ja pitkäkestoiset. 

Varsin miellyttävä tuoksu on punaisen marjainen ja raikas. Siinä on mansikoita ja vadelmia sekä puolukkaa ja kevyttä mausteisuutta.

Maultaan viini on erittäin kuiva ja toistaa tuoksun punaisten marjojen kirjon ja siinä on myös hienostunutta paahteisuutta. Sitrusmainen ja pirteä hapokkuus on mielyttävän pehmeä, mutta tuo silti viinille hienosti runkoa. Punaisen marjainen ja hennon paahteinen jälkimaku on pitkä ja hyvin tasapainoinen. 

Jacquart Rosé Brut on varsin elegantti ja laadukkaan oloinen roseesamppanja kohtuulliseen hintaan pienessä pullossa. Hinta on mielestäni hieman korkeahko, mutta niinhän samppanjalla on tapanakin. Viini sopii hyvin aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta toimisi varmasti myös kala- ja äyriäisruokien parina. 

Kouluarvosana: 8

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Alliance Champagne, AC Champagne 
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Rypäleet: Chardonnay (40%), Pinot Noir (35%), Pinot Meunier (25%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 22,00e Alko 20.5.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti