tiistai 15. toukokuuta 2018

Stadin Panimo American Barley Wine

Stadin Panimo American Barley Wine

Stadin Panimo lienee tuttu jokaiselle oluen ystävälle. 1990-luvun lopulla perustetun panimon ensimmäiset oluet tulivat markkinoille vuonna 2000. Ehtipä panimo myös lopettaa toimintansa ennen kuin sen mittarissa oli edes kymmentä vuotta, mutta kauaa Stadin Panimo ei suljettuna pysynyt. Yksi StaPan erikoisuuksista on siinä, että panimon oluet ovat lisäaineettomia, pastöroimattomia ja suodattamattomia.

Stadin Panimon American Barley Wine on lasissa kaunis, punertavan kuparinruskea ja hieman sameahko. Olut vaahtoaa hyvin vähäisest ja ohut likaisen valkea, melko suurikuplainen vaahtohuntu katoaa lähes välittömästi jättäen juoman pinnalle vain pieniä pitsitäpliä. 

Hyvin tuhti tuoksu on aromaattinen ja runsas. Maltaisuus on esillä makeahkon karamellisena, mutta erottuupa siitä myös hieman toffeisia ja kotikaljamaisia vivahteita. Humalointi on kuitenkin pääosassa ja tuo mieleen pähkinän, kuivakan puun, katajan ja havut, minkä lisäksi tuoksussa on runsain mitoin hedelmää ja marjaa, kuten luumua, aprikoosia ja sitruksia, mustaherukkaa, hieman vadelmaa ja mansikkaa sekä kuivattua viikunaa ja taatelia. Taustalla erottuu myös hieman makeaa parfyymia, sekametelisoppaa ja belgityylistä hiivaisuutta. 

Ensimaku on makean katkera ja runsas, täyteläinen ja tuo mieleen perinteiset brittialet. Katkerot ovat heti alussa läsnä mukavasti ja maltaisuus tuntuu toffeisena, karamellisena ja hieman kotikaljamaisena. Lisäksi kielellä on makeaa ja kypsää hedelmää, luumua ja aprikoosia, greippiä ja sitruunaa sekä voimakkaan havuista ja marjaisaa humalaa. Häivähtääpä taustalla myös hieman poltettua sokeria, kinuskia, pähkinää ja kuivakkaa puuta sekä mustaherukkaa. Oluen suutuntuma on melko täyteläinen ja tukevarunkoinen. Hiilihapot ovat melko maltillisia. Jälkimaku on kevyen katkeroinen ja kuivahko, happaman greiippinen ja hieman yrttinen, jopa aavistuksen simainen ja marjamehuinen. Alkoholi tuntuu lopussa lämmittävänä.

StaPan American Barley Wine on hyvin aromaattinen ja runsas, tasapainoinen ja viinillinen olut. Alkoholi erottuu vain täyteläisyyden tunteena kielellä ja pienenä lämpönä jälkimaun puolella ja vaikutelma on muutenkin tasaisen varma. Toisaalta, en ole kovinkaan montaa Barley Winea vielä ehtinyt maistaa ja edellisestä kerrastakin on jo aikaa, joten saman kategorian oluisiin tätä oli hankala verrata. Joka tapauksessa se ei yllä parhaiden maistamieni oluiden joukkoon. 

Kouluarvosana: 8,5 Runsas arominen ja maukas olut.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - olut on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Stadin Panimo
Alue: Suomi, Helsinki
Oluttyyppi: Ale, Barley Wine
Maltaat: Pilsner, Pale Ale, karamellimaltaat
Humalat: amerikkalaiset käpyhumalat
Alkoholi: 8,0%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 5,41e Alko 22.5.2017 (10.5.2018 5,70e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti