tiistai 8. toukokuuta 2018

Piemonten punaiset: Lo Zoccolaio Dolcetto d'Alba

Lo Zoccolaio Dolcetto d'Alba 2016

Lo Zoccolaio on Barolon kunnassa, Alban kaupungin lounaispuolella sijaitseva viinitalo. Zoccolaio tuottaa ainoastaan punaviiniä ja sen omistuksessa on 23 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakaantuvat Barolon, Monforten, Novellon ja Verdunon alueille. Tarhoilla viljellään Barberaa, Dolcettoa, Cabernet Sauvignonia ja Pinot Noiria, mutta lähes puolet talon tarhoista on kuitenkin Piemonten kuninkaan, Nebbiolon peitossa Barolon alueella.


Tämä Dolcetto d'Alba valmistetaan Barolon kunnon alueella sijaitsevalla Dij Sagrìni -tarhalla kasvaneista rypäleistä. Viinin valmistus tapahtuu terästankeissa, joissa sitä myös kypsytetään puolen vuoden ajan ennen pullotusta. 

Syvän purppuranpunainen, tuoreen tummanpuhuva väri häivähtää aavistuksen rubiinin sävyihin ja taittuu reunoista pinkin sävyihin. 

Tuore ja melko tiukka, mausteinen ja kuivakan paahteinen tuoksu tuo mieleen etenkin musteen. Siinä on karhunvatukkaa, kirsikkaa ja mustaherukkaa, hieman luumua ja lakritsaa, kahvia sekä kuivakkaa yrttisyyttä. Erottuupa taaempaa myös häivähdys mehevää mustikkaa ja orvokkeja.

Melko täyteläinen ja tiukka, tuore viini tarjoilee alkuun lähinnä pirteää marjaisuutta ja kuivakkaa maaperäisyyttä. Kielellä häivähtää niin kirsikoita, punaherukoita ja karpaloita kuin puolukkasurvosta, villivadelmaa ja mausteita, etenkin reilulla mitalla valkopippuria. Erottuupa seasta myös hieman mustaherukkaa ja luumua, hieman orvokkia ja lakritsaa, tomuista maata ja pirteää mineraalisuutta sekä savuista paahteisuutta ja vienoa nahkaa. Suutuntuma on varsin tukevahko, mutta tiukka ja ryhdikäs, kiitos suun kuivaksi vetäisevien nuorten tanniininen ja kirsikkaisen hapokkuuden. Vesi herahtaa kielelle viipyilevän, reilun mausteisen, hieman lakritsaisen ja tummaan suklaaseen vivahtavan jälkimaun aikana. Erottuupa lopussa myös bitteristä yrttiä, tiukkoja tanniineja, hapankirsikkaa, puolukkaa ja karpaloa.

Kokonaisuutena siis hyvin tiukka ja napakka, melko rosoinen viini, joka tuskin maistuu ainakaan uuden maailman mehukkaisiin viineihin tottuneille. Tanniinit ovat nuoret ja hapokkuus rapsakkaa, eikä kokonaisuus tunnu löytävän tasapainoa, vaikka vaikutelma hieman paraneekin viinin hengitettyä yön yli. Vaikkei viini olekaan sitä mihin olen Dolcettojen kohdalla tottunut, eikä se tarjoile mitään harmonista elämystä, on siinä kuitenkin jotain kiehtovaa. Viini ei toiminut pastan, italialaisten lihojen taikka juustojen kaverina, enkä oikeastaan edes keksinyt sille sopivaa ruokaa. 

Kouluarvosana: 8- Tiukka, napakka ja kuiva tapaus.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lo Zoccolaio, DOC Dolcetto d'Alba 
Alue: Italia, Piemonte, Monforte
Tyyli: Punaviini, Dolcetto d'Alba
Rypäleet: Dolcetto 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,51e Alko 15.1.2018 (7.5.2018: 14,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti