torstai 3. toukokuuta 2018

Piemonten valkoviinit: Serra Lupini Roero Arneis

Serra Lupini Roero Arneis 2016

Piemonten alueen ehdottomasti tunnetuimpia viinejä ovat punaiset Barolot ja Barbarescot, mutta myös Roeron alueelta tulee mielenkiintoisia puna- ja valkoviinejä. Negron perhe on viljellyt ja valmistanut viiniä Roeron kukkuloilla Piemontessa 1670-luvulta lähtien. Nykyisin perheyritys kuuluu Roeron alueen johtavien viinintuottajien joukkoon ja viinitarhoja on lähes 70 hehtaaria.

Serra Lupini -viinitarha sijaitsee Monteu Roeron kylän alueella, 280-320 metriä merenpinnan yläpuolella. Tarhalla viljellään ainoastaan vaaleaa Arneis-lajiketta ja keskimäärin 18-vuotiaat köynökset kasvavat kalkkipitoisessa ja hiekkaisessa maaperässä. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja puristamisen jälkeen osa rypälemehusta maseroituu kuorien kanssa muutaman tunnin ajan ennen käymistä. Käyminen tapahtuu viileässä 15-17 asteen lämpötilassa ruostumattomissa terästankeissa, joissa viiniä myös kypsytetään sakan päällä vähintään neljän kuukauden ajan.

Viinin väri on kaunis, hyvin intensiivisen ja tasaisen sitruunankeltainen, kultaisin sävyin välkehtivä.

Tuoksu on tuore ja raikas, hedelmäinen ja sitruksinen. Siinä on vihreää, hieman hapanta omenaa, päärynää ja hieman aprikoosia sekä vaaleita kukkia, kevyen parfyymisia ja yrttisiä vivahteita.

Kuiva maku on tuore ja pirteä, rapsakan sitruksinen, sitruunainen, limettinen ja hennon greippinen, vihreän omenainen, päärynäinen ja kevyen aprikoosinen. Siinä on myös runsasta mineraalisuutta ja kevyttä mausteisuutta, minkä lisäksi taustalla häivähtää hieman banaania, persikan kiveä ja vaaleita kukkia. Suutuntumaltaan viini on varsin täyteläisen ja kermaisen oloinen, mutta pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja tasapainottaa kokonaisuuden. Jälkivaikutelma on viipyilevä, mausteinen ja yrttinen, hieman kypsemmän sitruksinen, omenainen ja raikkaan mineraalinen.

Kokonaisuutena Serra Lupini Roero Arneis on pirteä ja raikas, herkullinen ja ryhdikäs, hyvin kesäinen viini. Viini on melko runsas ja täyteläinen, mutta sitrusmainen hapokkuus ryhdittää sen hienosti ja vaikutelma on hyvin tasapainoinen. Viini on 15 euron hintaluokassa oikein mainio ja tutustumisen arvoinen tapaus. Se maistuu hyvin ihan vain sellaisenaan, aperitiivina tai seurustelujuomana, mutta myös ruokapöydssä antipastien tai vaikka kala- ja äyriäisruokien kaverina.


Viini maistui loistavasti erilaisten pikku purtavien, kuten Prosciutton, Pecorinon, aurinkokuivattujen tomaattien, tomaatti-mozzarellasalaatin ja perunamunakkaan kaverina. Viinin hedelmäisyys toimii mainiosti kinkun seurassa ja hapokkuus puolestaan leikkasi mukavasti kinkun rasvaisuutta, mutta jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Tämä korjaantui kun mukana oli artisokansydämiä tai aurinkokuivattua tomaattia. Myös Pecorino ja viini muodostivat maistuvan parin, aurinkokuivatun tomaatin kanssa tai ilman.


Myös Foccacio maistui mainiosti ja viini tuntui mukavan pirteältä. Tomaatti-mozzarellasalaatti puolestaan muodosti herkullisen, raikkaan ja kesäisen yhdistelmän viinin kanssa. Aurinkokuivatut tomaatit maistuivat viinin kanssa niin sellaisinaan kuin Prosciuton ja Pecorinon seurana. Espanjalainen perunamunakas italialaisella kinkulla, punasipulilla ja yrteillä höystettynä maistui niin ikään loistavasti viinin kaverina.

Kouluarvosana: 9- Laadukas, freesin hedelmäinen ja ryhdikäs viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen tapaus.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Azienda Agricola Negro Angelo e Figli di Giovanni Negro, DOCG Roero Arneis
Alue: Italia, Piemonte, Roero
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Arneis 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 4.7.2017 (2.5.2018 15,48e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti