perjantai 18. toukokuuta 2018

Pastaa ja pikkusuolaista: José Pariente Varietal Verdejo

José Pariente Varietal Verdejo 2015

José Pariente aloitti viinin valmistuksen käsityönä 1960-luvulla Ruedan alueella. José keskittyi alusta asti Verdejoon, eli yhteen alueen alkuperäislajikkeista, jonka potentiaaliin hänellä oli vankka usko. Nykyisin viinitaloa pyörittää perheen kolmas sukupolvi ja talo tuottaa viittä erilaista valkoviiniä Verdejo- ja Sauvignon Blanc -lajikkeista. Viinitarhoja on noin 40 hehtaaria ja viinitalo sijaitsee Ruedan ja La Secan kaupunkien välillä.


José Pariente Varietal Verdejo on valmistettu talon omilla, yli 30 vuotta vanhoilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä. Sadonkorjuu tapahtuu yöaikaan, jotta rypäleet saadaan kuljetettua tilalle mahdollisimman viileässä lämpötilassa. Rypälemehu saa maseroitua viileässä lämpötilassa 8-12 tunnin ajan, minkä jälkeen viini käy edelleen viileässä lämpötilassa terästankeissa. Ennen suodatusta ja pullotusta viini lepää vielä sakan päällä tankeissa. 

Melko voimakas ja syvä, sitruunankeltainen väri on kirkas ja häivähtää kultaisiin sävyihin.

Aromaattisen hedelmäinen tuoksu tuo mieleen omenan, päärynän ja persikan, minkä lisäksi siinä on sitruunaa, valkoherukkaa ja hieman kiiviä. Hedelmäisyyden joukosta erottuu myös kukkaisuutta ja häivähdys fenkolimaista mausteisuutta, jopa hieman kuivaa olkea. 

Kuiva maku on kypsän hedelmäinen ja tuo mieleen persikat, omenat ja päärynät, joiden lisäksi kielellä on myös kypsää sitrusta, etupäässä limettiä ja sitruunaa. Erottuupa kieleltä myös tuoksun kukkaisia ja fenkolisen mausteisia vivahteita. Viini tuntuu kielellä keskitäyteläiseltä, mutta säilyttää raikkaan ja pirteän olemuksensa, kiitos ryhdikkään sitrusmaisen hapokkuuden. Viini saa veden nousemaan kielelle sitruksia, omenamehua ja yrttejä muistuttavan jälkimaun aikana. 

Ruedan alueen Verdejot ovat nuorina usein todella pirteitä ja tuoreita tapauksia, mutta ainakin tämän viinin kohdalla hedelmäisyys oli muuttunut reilun parin vuoden aikana kypsemmäksi. Sinänsä tämä viini ei herättänyt juurikaan tunteita, sillä siinä missä tuoreemmat Verdejot ovat hyvin pirteitä ja kesäisiä viinejä, tuntui tämä hieman tasapaksulta ja tylsältä. Myös hinta on hieman kova. Viini voisi kuitenkin toimia aperitiivina ja tuoreempi vuosikerta myös kesäpäivän virkistäjänä.


Viini toimi loistavasti erilaisten pikkupurtavien kaverina, joista etenkin Manchego-juusto ja Serranon kinkku muodostivat erinomaisia pareja viinin kanssa. Ryhdikäs ja hedelmäinen viini toimi hienosti tasapainottaen kinkun rasvaisuutta ja suolaisuutta ja myös juuston kaverina viini toimi raikastavana parina. Myös italialainen Pecorino ja marinoidut oliivit toimivat hyvin viinin seurassa.


Pikkusuolaisten lisäksi viini sai hyvän parin myös Serranon kinkulla, Chorizolla ja oliiveilla höystetystä pastasta. Pirteä ja ryhdikäs viini toimi myös runsaamman pastan virkistävänä vastaparina ja leikkasi hienosti ruoan rasvaisuutta. Kaikin puolin tasapainoinen ja maukas yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8+ Ihan kiva ja miellyttävä Verdejo.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: José Pariente, DO Rueda
Alue: Espanja, Castilla y León, Rueda
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Verdejo 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 13,03e Alko 6.9.2017 (10.5.2018: 13,78e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti