maanantai 14. toukokuuta 2018

Iäkkäämpi halpis Amarone: Verrocchio Amarone

Verrocchio Amarone della Valpolicella Classico 2009

Verrocchio Wines on viinialan yritys, joka on keskittynyt tuomaan Veneton alueen viinejä Pohjoismaiden markkinoille. Koska kyseessä ei ole varsinainen viinintuottaja, eivät Verrocchion viinit saa juurikaan mielenkiintoani heräämään. Oikeastaan ainoa syy, miksi tämänkin Amaronen hankin oli sen ikä. Pitihän se nyt testata, miten halpis Amarone on kehittynyt 8-9 vuoden aikana.


Verrocchio Amarone on kolmen kuukauden ajan kuivatuista Corvina, Rondinella ja Molinara rypäleistä valmistettu viini. Sitä on kypsytetty kahden vuoden ajan slavonialaisissa tammitynnyreissä ennen pullotusta, jonka jälkeen viini sai levätä vielä puolen vuoden ajan kellareissa ennen markkinoille pääsyä.

Syvän rubiininpunainen viini kääntyy lasin reunoja kohti oranssinpunaisen kautta kehittyneempiin tiilen sävyihin. 

Tuoksu on heti avaamisen jälkeen runsas, mutta hieman sulkeutunut, tumman sävytteinen ja kuivatun hedelmäinen, etenkin luumuinen ja rusinainen. Pari tuntia myöhemmin amaroneille tyypillinen rusinaisuus erottuu selkeämmin, kuten myös kuivatun luumuiset vivahteet, jotka saavat seurakseen myös kuivattua kirsikkaa ja taatelia. Lisäksi tuoksusta erottuu paahteisuutta ja makean vaniljaista mausteisuutta. 

Hyvin runsas ja täyteläinen, suun täyttävä ja tiukka maku tarjoilee alkuun bitteristä lääkeyrttiä sekä hieman kuivattua ja kypsää luumua. Maku jatkuu vielä parin tunnin hengittämisen jälkeenkin varsin tiukkana, mutta huomattavasti aiempaa pehmeämpänä. Kielelä on kuivattuja hedelmiä, etenkin rusinoita, luumuja, viikunoita, taateleita ja kirsikoita, makean mausteisia, vaniljaisia ja paahteisia vivahteita sekä hieman pippuria. Voimakkaat tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus saavat suun kuivahtamaan ja ryhdittävät täyteläisen ja paksuhkon viinin hienosti. Pitkään viipyilevä jälkimaku jatkuu voimakkaana ja täyteläisenä, alkua hieman kuivempana, bitterisen yrttisenä sekä kuivatun luumuisena ja viikunaisena.

Heti kättelyssä täytyy sanoa, että tämä viini ei kuulu amaronejen aatelistoon. Se on yksinkertainen, mutta toimiva ja ennen kaikkea hienosti ikääntynyt viini hintaisekseen. Kuten amaroneille yleensäkin, kannattaa tällekin antaa aikaa, joten viinin dekantointi hyvissä ajoin ennen nauttimista on suositeltavaa. Tämä viini voisi maistua hyvin runsaampien, tummien liharuokien, etenkin riistan kaverina, mutta mikäli malttia löytyy tarpeeksi, on viini riittävästi hengitettyään myös mainio nautiskelujuoma.


Pikkusuolaiset Espanjan ja Italian suunnalta maistuivat myös mainiosti tämän amaronen kaverina. Viini maistui kohtuullisen hyvin espanjalaisen Manchegon kaverina, mutta vieläkin paremmin italialaisen Pecorinon seurassa, vaikka viinin runsaus hieman juuston jaloille astuikin. Myös mausteinen chorizosalami muodosti herkullisen parin viinin kanssa, eikä serranon kinkkukaan huono yhdistelmä ollut.

Kouluarvosana: 8,5 Hienosti kehittynyt, mainio halpisamarone.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Verrocchio Wines, DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
Tyyli: Punaviini, Amarone
Rypäleet: Corvina 65%, Rondinella 30%, Molinara 5%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 14,98e Alko 18.7.2017 (9.5.2018 15,89e)

Samalta tuottajalta:
Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti