maanantai 28. toukokuuta 2018

Domaine les Salices Viognier

François Lurton Domaine les Salices Viognier 2016

François Lurton suuri ranskalainen viiniliike, joka tuottaa viiniä Ranskan lisäksi myös Argentiinassa, Chilessä ja Espanjassa. François Lurton perusti viiniliikkeen yhdessä veljensä Jacquesin kanssa vuonna 1988, mutta nykyisin François luotsaa yritystä yksin. Viinejä valmistetaan omien tarhojen sadon lisäksi sopimusviljelijöiltä ostetuista rypäleistä ja erilaisia viinejä Lurtonin valikoimista löytyy noin 70. Hieman enemmän tietoa tuottajasta löytyy täältä.


Domaine les Salices on François Lurtonin alaisuudessa toimiva viinitalo, joka sijaitsee Minervois'n viinialueella Languedoc-Roussillonissa. Nyt vuorossa on Viognier-rypäleistä valmistettu lajikeviini. Rypäleet tulevat Montagne Noiren juurella sijaitsevilta tarhoilta ja sadonkorjuu hoituu koneellisesti. Ilmeisesti osa viinistä myös kypsyy ennen pullotusta vanhoissa tammitynnyreissä. 

Vaalean oljenkeltainen, kevyesti vihertävä tuore ja kirkas väri.

Tuoksu on hieman makeahkon oloinen, kukkainen, hedelmäinen ja parfyyminen ja siinä on hieman makeahkoa mausteisuutta, persikkaa, keltaluumua, hunajamelonia ja sitruksia. 

Puolikuiva maku seurailee tuoksua kukkaisena ja hedelmäisenä, sitrusmaisena ja parfyymisena. Kielellä on kypsää persikkaa, keltaluumua, hieman makeita mausteita ja valkopippuria. Suutuntuma on pyöreä ja melko täyteläinen, kiitos runsaan ja paksun hedelmäisyyden. Hapokkuus tuo hieman ryhtiä ja tasapainottaa kokonaisuutta. Kielelle jää lopussa kypsiä keltaisia hedelmiä, persikkaa ja aprikoosia sekä hieman pippurista mausteisuutta. 

Noin kymmenen euron viinien kohdalla hinta-laatusuhde tuntuu heittelevän Alkossa laidasta laitaan ja allekirjoittaneella ei ole juurikaan odotuksia kympin viinejä kohtaan. Tämä ranskalainen Viognier on yksinkertainen ja läskin hedelmäinen arkiviini, jonka kohdalla jäin kaipaamaan ryhtiä ja persoonallisuutta. Viini tuntuu kielellä melko raskaalta ja tuo mieleen pikemminkin edullisen chileläisen massatuotanto viinin kuin Etelä-Ranskan. 

Kouluarvosana: 7- Helppo arkiviini
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: François Lurton, IGP Pays d'Oc
Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon, Minervois
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Viognier 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 13.10.2017 (28.5.2018: 11,50e)

Samalta tuottajalta:
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti