torstai 24. toukokuuta 2018

Josef Dockner Gelber Muskateller Göttweiger Berg

Josef Dockner Gelber Muskateller Göttweiger Berg 2013

Dockner on Kremstalissa Niederösterreichin alueella Itävallassa sijaitseva perheomisteinen viinitalo, joka toimii neljännen sukupolven voimin. Viinitila levittäytyy 100 hehtaarin alalla ja viiniköynösten lisäksi perhe viljelee myös aprikooseja. Nyt vuorossa on Docknerin Gelber Muskateller lajikkeesta valmistettu valkoviini. Gelber Muskateller on Muscat Blanc á Petit Grains -lajikkeen saksankielinen nimi ja lajike kuuluu Grüner Veltlinerin ja Rieslingin lisäksi Niederösterreichin alueen vanhimpiin ja suosituimpiin lajikkeisiin. 


Valkoviiniksi intensiivinen ja syvä, tasaisen sitruunankeltainen väri on puhdas. 

Avoin ja makean sävytteinen, mutta freesi ja raikas tuoksu, jossa on runsaasti hedelmää ja kukkaista parfyymia. Se tuo mieleen aprikoosin ja persikan, keltaisen luumun ja ylikypsän omenan, appelsiinin ja häivähdyksen rusinaa, minkä lisäksi siinä häivähtää hieman makean sävytteistä mausteisuutta ja aavistus myskiä. 

Kuiva maku on ryhdikäs, napakka ja kypsän hedelmäinen ja tuo mieleen tuoksun aprikoosin, keltaisen luumun ja persikan, ylikypsän omenan ja päärynän sekä sitruset ja hieman rusinaa. Myös kukkaiset, kevyen parfyymiset ja makean mausteiset vivahteet toistuvat kielellä, minkä lisäksi siitä löytyy pirteää mineraalisuutta. Runsaasta ja makeasta hedelmäisyydestään huolimatta maku pysyttelee kuivan puolella, sillä tuntuva pirteän sitrusmainen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden hienosti. Jälkimaku on keskipitkä ja lopussa kielellä on kypsää keltaista hedelmää, aprikoosia, persikkaa ja nektariinia sekä niiden kiviä, hieman yrttejä ja kevyttä mineraalisuutta. 

Muscat on sellainen rypälelajike, johon suhtaudun varauksella, sillä en ole törmännyt kovinkaan moneen mielenkiintoiseen Muscat-viiniin. Tämä viini on kuitenkin keskivertoa parempi ja tarjoilee niin lajikkeelle tyypillistä makean hedelmäistä ja kukkaisen parfyymista aromikkuutta kuin maaperästä rypäleisiin tarttunutta mineraalisuutta. Lisäksi tämä viini on varsin kepeä ja hillitty sekä mukavana ryhdikäs. Hintaluokassaan viini ei kuitenkaan ole kummoinenkaan tapaus.


Viini voisi maistua mausteisempien, muttei liian tulisten itämaisten ruokien, äyriäisten ja merenelävien, jopa parsan seurana. Tällä kertaa lautasella oli salaattia sitruunaisten katkarapujen ja valkosipulilla, yrteillä ja chilillä marinoitujen, paistettujen tiikerapujen kera. Viini toimi loistavasti molempien rapujen seurassa ja sen makea hedelmäisyys väistyi mineraalisen ja ryhdikkään puolen korostuessa miellyttävästi. Viini toimi muutenkin mainiosti rapu-salaatin kanssa, eikä hätkähtänyt edes keitetyn kananmunan seurassa. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja tasapainoinen Muscat.
Hinta-laatusuhde: Ok - kalliin puoleinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Dockner, Qualitätswein Niederösterreich
Alue: Itävalta, Niederösterreich, Kremstal
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Gelber Muskateller (Muscat Blanc á Petit Grains) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,93e Alko 26.8.2017 (24.5.2018 17,34e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti