perjantai 4. toukokuuta 2018

Chablis ja kampasimpukat tinjami-voikastikkeella: La Chablisienne Chablis Le Finage

La Chablisienne Chablis Le Finage 2015

La Chablisienne on vuonna 1923 perustettu suuri viininviljelijöiden osuuskunta, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Chablisin alueella Burgundissa. Osuuskuntaan kuuluu noin 300 viljelijää, joiden omistuksessa on yli 1000 hehtaaria viinitarhoja, jokaisella Chablisin appellaatio-alueella. Tämä vastaa noin neljäsosaa Chablisin viljelmistä ja Chablisienne tuottaakin noin 25 prosenttia Chablisin alueen viineistä.


Chablis Le Finage on yksi osuuskunnan perustason viineistä ja se on valmistettu lähes 20 eri kylän alueella sijaitsevilla tarhoilla kasvaneista rypäleistä ja köynösten keski-iäksi kerrotaan 20 vuotta. Rypäleiden puristamisen jälkeen mehu lepää viileässä lämpötiloissa ennen käymistä terästankeissa. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen ja sitä kypsytetään tankeissa sakan päällä ennen pullotusta. 

Tuore, hennosti vihertävän vaaleankeltainen väri on puhdas. 

Runsas ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on selkeästi läsnä Chablisin alueelle tyypillistä kalkkista mineraalisuutta. Siinä on myös hedelmiä, joista erityisesti vihreä omena nousee selkeästi esiin, mutta erottuupa tuoksusta myös sitrushedelmiä, kuten limettiä ja sitruunaa sekä hieman persikkaa ja keltaista luumua. 

Kuiva maku seurailee tuoksua runsaan hedelmäisenä, etenkin rapsakan sitrusmaisena. Tuoksun kalkkinen mineraalisuus tuntuu kielellä hieman kevyemmin, mutta etenkin sitruunaiset ja limettiset vivahteet ovat vahvasti läsnä. Niiden takaa erottuu myös kirpeää vihreää omenaa sekä kypsiä persikoita ja keltaluumuja, minkä lisäksi taustalla on hieman mausteisuutta. Suutuntuma säilyy kevyehkönä ja freesinä, kiitos ryhdikkään ja eloisan, sitrusmaisen ja omenaisen hapokkuuden. Jälkimaku on viipyilevä ja miellyttävän hedelmäinen, rapsakan sitruksinen, limettinen ja sitruunainen, kypsän persikkainen ja hennon yrttinen.

La Chablisienne Chablis Le Finage on miellyttävä ja freesi, puhdaspiirteinen, mutta yksinkertainen perus tason Chablis. Se hyvä valinta, mikäli pitää saada raikasta Chardonnayta ja paikallisen Alkon hyllyillä on sen lisäksi tarjoilla vain edullisia uuden maailman Chardonnay-viinejä. Systembolagetissa vastaavia viinejä löytyy jopa viisi euroa edullisempaan hintaan, joten tyydyn jälleen ihmettelemään Alkon katteita. Viini on siis kallis. 


Chablis Le Finage on erinomainen valinta aperitiiviksi ja seurustelujuomaksi, mutta myös ruokapöytään merenelävien ja kesäisten kalaruokien, miksei myös parsan kaveriksi. Tällä kertaa viini sai parikseen kampasimpukoita ja tinjami-voikastiketta. Raikas ja mineraalinen viini sopii hienosti kampasimpukoiden seuraan, sillä se tukee loistavasti simpukoiden herkkää makua. Viini toimii myös valkosipulilla ja tinjamilla maustetun voikastikkeen kaverina, hyvin herkkää ja simppeliä. Viinin ja kampasimpukoiden yhdistelmä oli erinomainen ja voin vain kuvitella, kuinka lähellä täydellistä se olisi ollut, mikäli viininä olisi ollut hieman parempi Chablis. 

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja harmoninen perus Chablis.
Hinta-laatusuhde: Heikko - kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: La Chablisienne, AOC Chablis
Alue: Ranska, Bourgogne, Côte d'Auxerre, Chablis
Tyyli: Valkoviini, Chablis
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 18,98e Alko 23.9.2017 (3.5.18 20,67e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti