keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Pizzaa ja roseeviiniä: Zaggagnini Cerasuolo d'Abruzzo

Zaggagnini Cerasuolo d'Abruzzo Rosé 2015

Cantina Zaccagnini on vuonna 1978 perustettu perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Bolognanon kylässä Abruzzon alueella. Kaikki alkoi yhden hehtaarin tarhasta ja pienestä ladosta, jossa viinit valmistettiin. Zaccagnini on kuitenkin kasvanut 40 vuoden aikana suureksi tuottajaksi, joka viljelee 300 tarhahehtaaria ja valmistaa viininsä modernissa viininvalmistamossa.


Cerasuolo d'Abruzzo Rosé on Montepulciano-lajikkeesta valmistettu roseeviini. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja rypäleet kerätään sitä mukaa, kun ne saavuttavat optimaalisen kypsyyden. Puristamisen jälkeen rypälemehu maseroituu kuorimassan kanssa lyhyen aikaa viileässä lämpötilassa ja ennen käymistä kuoret poistetaan mehun joukosta. Käyminen tapahtuu terästankeissa, joissa viiniä myös varastoidaan ennen pullotusta. 

Kaunis, pirteän vaaleanpunainen, hailakka ja reunoilta lähes väritön.

Runsas ja aromaattinen tuoksu on täynnä punaisia marjoja ja esiin nousee punaherukkaa, vadelmaa ja hieman mesimarjaa. Siinä on myös miellyttävää yrttisyyttä, kevyttä mausteisuutta ja granaattiomenaa sekä hieman sitrushedelmää.

Kuiva maku on ryhdikäs ja pirteähappoinen, kirpsakan punamarjainen ja kieleltä löytyykin punaherukkaa, metsämansikkaa ja vadelmaa, hieman sitrusta, kuten limettiä ja sitruunaa sekä yrttejä ja mausteita. Häivähtääpä kielellä myös granaattiomenaa ja hieman kypsempää punaista marjaa ja omenaa, jopa aavistus pähkinää. Kevyehkön keskitäyteläinen ja raikas viini saa hienon ryhdin pirteän marjaisesta hapokkuudesta ja hennoista tanniineista. Jälkimaku on ylikypsän punaherukkainen, mansikkainen ja vadelmainen, limettinen ja kevyen yrttinen, jopa aavistuksen maaperäinen. 

Cerasuolo d'Abruzzo on miellyttävä ja ryhdikäs, hieman runsaampi roseeviini. Mistään loistavasta tai erityisen mieleenpainuvasta viinistä ei kuitenkaan voida puhua, mutta kun katsotaan Alkon roseeviinien tarjontaa, on tämä ihan positiivinen yllätys. Jälleen kerran totean myös, että 15 euron hintaan löytyy paljon hyviä viinejä, joten 15 euroa perushyvästä roseeviinistä tuntuu hieman kalliilta.


Viini toimii hyvin kesäisenä seurustelujuomana, mutta myös ruokajuomana esimerkiksi pikkupurtavien, vaalean lihan ja kalan seurana, miksei myös grillatun ruoan parissa. Viini maistui mainiosti myös pizzan kyytipoikana. Tällä kertaa täytteenä oli chevreä, mozzarellaa, prosciuttoa, kirsikkatomaattia ja rucolaa ja viinin maut toimivatkin hienosti yhteen pizzan makujen kanssa. Viinin ryhdikäs olemus puolestaan raikasti mukavasti pizzan runsasta olemusta.

Kouluarvosana: 8+ Erittäin hyvä, hieman runsaampi rosee.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cantina Zaccagnini, DOC Cerasuolo d'Abruzzo
Alue: Italia, Abruzzo, Bolognano
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Montepulciano d'Abruzzo 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 6.10.2017 (7.5.2018 15,50e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti