perjantai 11. toukokuuta 2018

Pikkupurtavia ja pastaa: Belgvardo Vermentino

Belgvardo Vermentino 2015

Mazzein perheen tarina viinien parissa on pitkä ja perhe on valmistanut viiniä vuodesta 1435 lähtien jo 24 sukupolven voimin. Perheen vanhin viinitila, Castello di Fonteroudi sijaitsee Chiantin alueella ja levittäytyy 650 hehtaarin alalle, josta 117 on viinitarhoja. 1990-luvulla perhe hankki Belguardo -nimisen tilan Maremman alueelta Toscanan pohjoisosan rannikolta ja 2000-luvun alussa vielä kolmannen tilan Sisiliasta.


Belgvardo Vermentino tulee Maremman alueen tilalta, jonka tarhat levittäytyvät 70 hehtaarin alalle noin 10 kilometrin päässä rannikolta. Viini on valmistettu 100% Vermentino-lajikkeesta ja rypäleet tulevat noin 20-50 metriä meren pinnan yläpuolella sijaitsevilta tarhoilta, jotka ovat maaperältään pehmeää hiekkaa. Rypäleet kerätään käsin ja viini valmistetaan viileässä 15 asteen lämpötilassa. 

Puhtaan oljenkeltainen väri on kirkas ja vihertää hennosti.

Kevyehkö tuoksu on raikas ja etenkin hedelmäinen puoli on selkeästi esillä. Tuoksussa on runsaasti sitrustahedelmää, kuten greippiä, limettiä ja sitruunaa, mutta myös keltaista omenaa sekä pähkinää ja mantelia.

Kuiva maku on hyvin ryhdikäs, rapsakka ja raikas. Tuoksun runsas sitrushedelmä on läsnä myös kielellä greipin, limen ja sitruunan muodossa, minkä lisäksi kieleltä löytyy kirpeää viheromenaa ja hieman päärynää. Myös tuoksun pähkinäiset ja manteliset vivahteet ovat selkeästi läsnä. Suutuntuma on aavistuksen pyöreä ja kielellä tuntuu myös hieman mantelimaista rasvaisuutta, mutta tuntuva ja runsas, greippisen sitruksinen hapokkuus tekee viinistä todella ryhdikkään ja raikkaan ja vaikutelma säilyy näin hyvinkin freesinä. Hapokkuus nostaa veden kielelle loppua kohden ja kielelle jää rapsakkaa sitrusta, etenkin greippiä, mutta myös valkoista persikkaa ja hieman mantelia.

Kokonaisuutena tämä Vermentino on hyvin simppeli ja hyvin rapsakka viini, eikä se varmasti kaikkien makuun sovi. Itse kuitenkin pidän etenkin kesällä tälläisistä virkistävistä ja ryhdikkäistä, simppeleistä valkoviineistä. Maksaisin tästä viinistä mieluusti vaikka sen kympin, mutta 15 euron hinta ei ikävä kyllä kohtaa laadun kanssa mitenkään päin. Sen lisäksi, että viini sopii lämpimän kesäpäivän raikastajaksi, voisi se toimia mainiosti myös kevyempien kala- ja äyriäisruokien, mutta löytyipä viinille hyviä pareja myös erilaisista pikkupurtavista.


Yksi hyvä perussääntö viinin ja ruoan yhdistämisessä on valita viini ja ruoka samasta maasta. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattua ja esimerkiksi espanjalainen Manchego juusto toimi tämän viinin kanssa paremmin kuin italialainen Pecorino. Serranon kinkun seurassa viini taas ei viihtynyt, mutta mausteinen Chorizo-salamitikku muodosti viinin kanssa loistavan parin.


Raikas viini toimi hienosti myös limettisen loimulohipastan kyytipoikana. Etenkin viinin rapsakka sitrushedelmäisyys raikasti kivasti runsasta pastaa ja myös pähkinäiset vivahteet sopivat hyvin kuvaan. Freesi ja pirteä, yksinkertaisen ruoan ja viini liitto. 

Kouluarvosana: 8 Mukava, napakan rapsakka viini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Marchesi Mazzei, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana, Maremma
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Vermentino 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,90e Alko 6.9.2017 (9.5.2018: 14,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti