tiistai 22. toukokuuta 2018

Winzerverein Deidesheim Herrgottsacker Riesling Auslese

Winzerverein Deidesheim Herrgottsacker Riesling Auslese 2010

Winzerverein Deidesheim viininviljelijöiden osuuskunta, jonka Johannes Mungenast perusti yhdessä 45 viljelijän kanssa vuonna 1898. Noihin aikoihin Deidesheimin alueen pienviljelijät olivat taloudellisissa vaikeuksissa epäonnistuneiden satojen ja myynninlaskun vuoksi ja osuuskunnan avulla onnistuttiin turvaamaan viljelijöiden elinkeino ja viinintuotanto saatiin uudelleen kasvuun. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu noin 400 jäsentä, joista kolmasosa on viljelijöitä.


Osuuskunnalla on noin 165 hehtaaria viinitarhoja Deidesheimin, Forstin ja Ruppertsbergin alueilla ja yli 60 prosenttia viljelmistä on Rieslingiä ja vuosituotanto noin 1,5 miljoonaa litraa viiniä. Herrgottsacker Riesling Auslese on valmistettu Deidesheimin alueella kasvaneista, varsinaisen sadonkorjuun jälkeen hyvin kypsinä kerätyistä rypäleistä. Valmistus tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa terästankeissa. Viiniä kypsytetään pitkään saksan päällä ja ennen pullotusta se suodatetaan vielä kevyesti. 

Vaalean oljenkeltainen, melko voimakas ja puhdas väri kääntyy reunoista kultaisiin sävyihin.

Raikas ja melko kevyehkö tuoksu on hedelmäinen ja sitruksinen, hennon aprikoosinen ja kevyen omenainen, minkä lisäksi siitä erottuu hieman ananasta, joka tuo kokonaisuuteen eksoottisen vivahteen. Siinä on myös hienoista mineraalisuutta, kukkaisia ja hunajaisia häivähdyksiä sekä hentoa petroolisuutta. 

Puolimakea maku on kiehtova - samaan aikaan makea ja freesin rapsakka. Kielellä on kypsää aprikoosia, persikkaa, keltaluumua ja ananasta, omenaa ja sitrusta, mutta myös tuoreempaa, rapsakkaa greippiä ja sitruunaa. Lisäksi kielellä on hentoa hunajaisuutta, kukkia ja miellyttävää, virskistävää mineraalisuutta. Hyvin tuntuva, pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee keskitäyteläisestä viinistä hyvin ryhdikkään ja raikkaan. Viini saa veden herahtamaan kielelle viipyilevän jälkimaun aikana ja lopussa erottuu ananasta, aprikoosia, sitruksia ja kukkaisuutta. 

Kokonaisuutena Herrgottsacker Riesling Auslese on herkullinen, tyylikäs ja puhdaspiirteinen Auslese. Se ei ole tyylinsä hienoimpia edustajia, mutta ehdottomasti keskivertoa parempi viini. Viini kestää myös vielä useamman vuoden kellarointia, mikäli sen haluaa nauttia kypsempänä. Alkon hintataso huomioituna sen hinta-laatusuhdekin on yllättäen erinomainen, eli tämän pullon ostaessasi sinua ei ryöstetä.


Vaikka tämä viini myydäänkin Alkossa jälkiruokaviininä, ei sen parittaminen makeiden herkkujen seuraan ole itsestäänselvyys. Viini on kuitenkin melko kevyt, eikä sieltä makeimmasta päästä, mitä myös pirteä hapokkuus korostaa. Hillalla maustetussa kinuskikermassa lämitetty luomuleipäjuusto tuntui alkuun liian makealta parilta viinille, mutta lopulta vaikutelma oli miellyttävän raikas ja tasapainoinen. Ryhdikäs viini raikasti jännästi makeaa jälkiruokaa, eikä tuntunut lainkaan pahalta. Sen sijaan valkosuklaa pannacotta oli aivan liian makea pari tälle viinille ja Aurajuusto puolestaan aivan liian voimakas aromista. Mielestäni viini onkin parhaimmillaan sellaisenaan, mutta voisipa se maistua myös itämaisien ruokien parina. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja herkkäarominen Auslese.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - loistava tuote hintaluokassaan.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Winzerverein Deidesheim, Deutscher Prädikatswein Pfalz
Alue: Saksa, Pfalz
Tyyli: Jälkiruokaviini, Auslese
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 15,34e Alko 30.6.2017 (22.5.2018 15,54e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti