perjantai 27. huhtikuuta 2018

Kuplivaa vappua kaikille! Duval-Leroy Cuvée Paris Brut

Duval-Leroy Cuvée Paris Champagne Brut

Vertus'n kylässä, Côte des Blancsin alueella sijaitseva Duval-Leroy on vuonna 1859 perustettu samppanjatalo. Duval-Leroy on yksi harvoista samppanjataloista, joka on ollut koko historiansa ajan saman perheen omistuksessa ja näin on vielä tänäkin päivänä. Nykyisin taloa johtaa Carol Duval-Leroy ja perheyritys viljelee noin 200 tarhahehtaaria.


Cuvée Paris Brut poistui vähän aikaa sitten Alkon valikoimista, eikä siitä juurikaan tietoa löytynyt. Jossain sanotaan viinin olevan sekoitus Chardonnayta ja Pinot Noiria, toisaalla taas ilmoitetaan mukana olevan myös hieman Pinot Meunieria. Pullon etiketti taas kertoo, että viini on valmistettu pääosin Montagne de Reimsin alueella kasvaneista Pinot -rypäleistä ja Côte des Blancsin Chardonnaysta.

Intensiivinen, vaalean kullankeltainen väri on tasainen ja puhdas, mutta häivähtää kevyesti tummempaan kultaan. Pienet ja pitkäkestoiset kuplat ovat kauniita ja runsaita.

Hillitty, mutta monitahoinen tuoksu on tyylikkään paahteinen, kypsän ja kuivatun hedelmäinen. Lasista nousevat aromit viestivät kuivatusta aprikoosista ja briossista, mutta erottuupa tuoksusta myös kypsää ja kypsennettyä omenaa, luumua, viikunaa ja hieman tuoreempaa aprikosia, vaaleaa leipää, mantelia ja hieman voita sekä hentoa kukkaisuutta.

Hyvin kuiva viini tuntuu kielellä melko pyöreältä ja mousseltaan pehmeältä. Kielellä on kypsää hedelmää, aprikoosia, omenaa ja sitrusta sekä kypsytyksen tuomia paahteisia, briossin ja makeat leivonnaiset mieleen tuovia vivahteita sekä mineraalisuutta. Häivähtääpä taaempana myös hieman pähkinää ja marsipaania, omenatorttua ja hienoista mausteisuutta. Runsas, sitrusmainen hapokkuus tuo kielelle ryhtiä ja tyyliä. Todella pitkään viipyilevä ja runsas jälkimaku on paahteisen pähkinäinen, kypsän sitruksinen ja kevyen mantelinen, hennon omena- ja luumutorttuinen sekä omenahilloinen. 

Cuvée Paris Brut oli tyylikäs, mutta melko kehittynyt tapaus vuosikerrattomaksi samppanjaksi. Ehkä pullo oli seissyt hieman pidempään paikallisen Alkon hyllyssä, ken tietää. Tämä ei missään nimessä ollut huono asia, sillä viinin aromipaletti oli varsin kiehtova ja harmoninen. Cuvée Paris Brut ehti jo poistua Alkon valikoimista, mutta noin 40 euron hintaluokassa se oli kuitenkin erinomainen samppanja, joka maistui hyvin niin aperitiivina kuin ruokapöydässäkin.


Tällä kertaa kokeilin jotain aivan uutta ja lautasella oli haukiquenelleja kera voikastikkeen ja perunapyreen. Ruoan valmistus oli erittäin työlästä, sillä hauki piti saada jauhettua erittäin hienoksi ja lihamyllyä ei tästä taloudesta ainakaan toistaiseksi löydy. Cuvée Paris Brut toimi mainiosti ruoan kanssa; sen paahteisuus ei hallinnut liiaksi, eikä viini jyrännyt quenellien herkän maun yli, mutta viinin pirteä hapokkuus ja virkistävä mineraalisuus tasapainottivat hienosti lisukkeiden rasvaisuutta. Burgundin Chardonnay, ehkäpäs Chablis olisi kuitenkin voinut sopia vieläkin paremmin ruoan seuraan.

Kouluarvosana: 9- Hieman kehittyneempi, tyylikäs perussamppanja.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Duval-Leroy, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Vertus
Tyyli: Kuohuviini, samppanja
Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Pullo: 0,75 l
Hinta: 42,90e Alko 9.8.2017 (Lahjapullo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti