perjantai 6. huhtikuuta 2018

Arvokkaammat samppanjat: de Venoge Millésimé Brut

Champagne de Venoge Cordon Bleu Brut Millésimé 2002

Champagne de Venogen historia yltää vuoteen 1825, jolloin sveitsiläinen Henri-Marc de Venoge asettui Mareuil-sur-Ayn kylään. Varsinainen samppanjatalo sai kuitenkin alkunsa vasta vuonna 1837 ja pari vuotta myöhemmin talo muutti Épernayn kaupunkiin. Talon suosio kasvoi nopeasti ja 1800-luvun lopussa sen vuosituotanto oli jo yli miljoona pulloa koko Champagnen alueen 30 miljoonan pullon tuotannosta. Nykysin talo on osa Lanson-BCC:tä, joka on Moët-Hennessyn jälkeen toiseksi suurin samppanjafirma.


Talon vakiosamppanja, Cordon Bleu Brut on Pinot Noir-pohjainen (50%) samppanja, johon käytetään 25% Chardonnayta ja 25% Pinot Meunieria. Vuoden 2002 Cordon Bleu Brut Millésimén kohdalla Pinot Noirin osuus on 75%, Chardonnayn 15% ja Pinot Meunierin 15%. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat mm. Aÿ'n ja Verzenayn kylien alueilta. Pullon takaetiketissä kerrotaan myös uudelleen korkituksen tapahtuneen tammikuussa 2014 ja dosage-lisäyksen määrä, joka on 5,2 grammaa litraa kohden.

Viinin syvä ja tasainen, intensiivisen kullankeltainen väri ja melko vähäiset kuplat vihjailevat hieman ikääntyneemmästä samppanjasta. Vaikka kuplat eivät nyt niin runsaita olekaan, ovat ne hyvin kauniita ja äärimmäisen pieniä sekä pitkään kestäviä.

Runsas ja kehittynyt, hienostunut ja herkkäarominen tuoksu tarjoilee kypsiä hedelmiä sekä sakkakypsytyksen tuomia hiivaisia ja paahteisia vivahteita. Siitä voi erottaa kypsää omenaa ja sitruksia, mantelia, karamellia ja tuoretta pullaa, sekä taaempana häivähtävää mineraalisuutta, kuivattua luumua ja viikunaa. 

Kehittynyt viini on suuntäyttävä ja maukas, seuraillen tuoksua hienostuneen paahteisena ja kypsän hedelmäisenä. Kieleltä voi löytää kypsiä sitruksia, etenkin sitruunaa, mutta myös rapsakampaa greippiä, ylikypsää omenaa ja persikkaa, hillotettua omenaa, manteleita ja saksanpähkinöitä sekä aavistuksen nougat'a. Lisäksi kielellä on tuntuvan mineraalisia sävyjä ja kermaisia vivahteita sekä kuivattuja luumuja ja taateleita. Suutuntuma on pehmeä ja melko täyteläinen. Pirteän sitrusmainen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden hienosti. Viipyilevä loppu on makeahkon mausteinen ja miellyttävän paahteinen, kypsän hedelmäinen ja pähkinäinen. 

Millésimé Brut 2002 on herkullinen ja hienosti kehittynyt huippuviini, joka on valmis juotavaksi, mutta kestää myös vielä kypsyttelyä. Viinin aromit ovat jo pitkälti iän myötä kehittyneitä ja yleisilme onkin varsin kypsä, mutta löytyypä kieleltä vielä tuoreempiakin sävyjä. Vaikka de Venogen Millésimé Brut 2002 onkin kaiken kaikkiaan hieno samppanja, tuntuu se melko tyyriiltä, eikä mielestäni pärjää järin hyvin 70 euron hintaluokassa. 


Viini on erinomainen nautiskelu- ja maljajuoma, mutta sopii myös ruokapöytään. Tällä kertaa kokeilin viinin kanssa paistettua tonnikalaa ja fenkolisalaattia, mikä olikin oikein mainio valinta. Viinin maut sopivat hienosti tonnikalan seuraan, vaikka sen paahteisuus ehkä korostui hieman. Viinin vieno mausteisuus puolestaan sopi loistavasti fenkolin seuraan. Viini toimi loistavasti myös parmesaanin kanssa, eikä Serranon kinkkukaan heikko pari ollut.

Kouluarvosana: 9+ Hienosti kehittynyt huippuvuoden samppanja.
Hinta-laatusuhde: 69,88e Ok - hieman kallis. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne de Venoge, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Épernay
Tyyli: Kuohuviini, vuosikerta samppanja
Rypäleet: Pinot Noir 70%, Pinot Meunier 15%, Chardonnay 15%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 69,88e Alko 18.7.2017 (5.4.2018: 69,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti