tiistai 17. huhtikuuta 2018

Sileni The Lodge Chardonnay

Sileni The Lodge Chardonnay 2016

Hawke's Bayn alueella Uuden-Seelannin pohjoissaaren itäpuolella sijaitseva, vuonna 1997 perustettu Sileni Estates on kerännyt mainetta varsin nopeaa tahtia ja talon viinejä viedään jo yli 80 maahan. Sileni viljelee ja valmistaa viiniä Hawkes Bayn lisäksi myös eteläsaaren koillisosassa Marlboroughin alueella. Viinitarhoja talon hallinnassa on 800 hehtaaria, joista 250 hehtaaria on sopimusviljelijöiden.


The Lodge Chardonnay valmistetaan Hawke's Bayssa, Bridge Pa Trianglen ja Mangatahin alueilla kasvaneista rypäleistä. Näistä ensinmainittu on lämpimämpi ja jälkimmäinen viileämi alue, joten myös rypäleet kehittyvät eri tavoin. Sadonkorjuu hoidetaan käsin ja rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina. Käyminen tapahtuu ranskalaisissa tammitynnyreissä, joissa viiniä myös kypsytetään sakan päällä noin kymmenen kuukauden ajan. 

Melko intensiivinen, sitruunankeltainen väri on kirkas ja häivähtää kevyesti kultaan.

Tuoksu on hillitty ja miellyttävä. Siinä on hieman trooppista hedelmää, persikkaa, ananasta ja cantaloupemelonia, vienoa paahteisuutta, mantelia ja mausteita sekä häivähdys vaniljaa. 

Kuiva maku seurailee tuoksua ja kielellä on eksoottista hedelmää, tuoksun persikkaa ja cantaloupemelonia sekä kypsää keltaista omenaa ja sitrushedelmää. Tammi tuntuu kevyen paahteisena ja mausteisena tuoden kielelle hieman pähkinää, mantelia ja hienoista kermaisuuden tunnetta. Melko pyöreä ja täyteläinen suutuntuma on pehmeä ja aavistuksen voinen. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo hyvän ryhdin ja tasapainottaa kokonaisuuden. Hieman kermainen, paahteisen tamminen ja mausteinen, miellyttävän hedelmäinen, jopa hieman samppanjamaisen hiivainen jälkimaku. 

Uuden maailman tammessa kypsyneeksi Chardonnay-viiniksi loistava - ei tunkkaista ja yliampuvaa tammea, johon uuden maailman viinit monesti tökkäävät, vaan hienosti osaksi kokonaisuutta integroitunutta. Kokonaisuutena mitä mainion edullinen uusiseelantilainen Chardonnay, joka maistuu hyvin sellaisenaan ja toimii myös monipuolisesti ruokajuomana niin vaalean lihan kuin rasvaisen kalan kaverina, miksei myös kermaisten sieniruokien seurassa.


Tällä kertaa viini pääsi mittelemään kokonaisen, valkosipulilla ja yrteillä marinoidun broilerin kanssa. Kyljessä oli vuohenjuustoa ja samassa vuoassa kypsennettyjä perunoita ja juureksia. Viini maistuu loistavasti mehukkaan kanan seurassa ja sen paahteiset, pähkinäiset ja hedelmäiset piirteet sopivat hyvin ruoan makumaailmoihin. Maukas ja tasapainoinen viinin ja ruoan liitto. 

Kouluarvosana: 8,5 Hienostunut, uuden maailman tammitetuksi chardonnayksi tyylikäs. 
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Sileni Estates
Alue: Uusi-Seelanti, Hawke's Bay
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,98e Alko 16.09.2017 (17.4.2018 16,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti