keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Vapun kuohuvat: Soligo Col de Mez Prosecco Extra Dry

Soligo Col de Mez Prosecco Extra Dry

Soligon alueen proseccon tuottajien vuonna 1957 perustama Cantina Colli del Soligo sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Venetsiasta, Coneglianon ja Valdobbiadenen välillä. Nykyisin tähän osuuskuntaan kuuluu noin 700 jäsentä ja vuosituotanto on noin 14 000 tonnia rypäleitä. Viljelmistä 65 prosenttia on proseccon valmistukseen käytettävää Glera-lajiketta ja loput Cabernet, Chardonnay, Merlot, Pinot Grigio, Pinot Noir ja Raboso -lajikkeita. Proseccon lisäksi osuuskunta valmistaa myös puna- ja valkoviinejä ja pullottaa itse viineistään noin 60 prosenttia, kun loput myydään tynnyreittäin eteenpäin. Col de Mez Prosecco Extra Dry valmistetaan nimensä mukaisesti Col de Mez -nimisillä kukkuloilla kasvaneista rypäleistä. Sadonkorjuu hoidetaan aina käsin ja viini valmistetaan luonnollisesti terästankeissa. 


Melko neutraali, vihertävän vaaleankeltainen ja kirkas väri. Hyvin runsaat ja melko pienet kuplat. 

Runsaan hedelmäinen, proseccoille tyypillisesti päärynäinen tuoksu, josta erottuu myös hieman omenaa ja sitrushedelmiä, hieman aprikoosia ja persikkaa. Häivähtääpä joukosta myös kevyen yrttisiä ja mausteisia vivahteita. 

Kuiva maku on tuoksun tapaan runsaan hedelmäinen ja päärynäinen. Kielellä on sitrushedelmiä - niin kypsempiä kuin kirpeämpiä, limettiä ja sitruunaa, hieman mandariinia, aprikoosia ja omenaa. Lisäksi kielellä häivähtää hieman mausteisia ja tuoreen yrttisiä vivahteita sekä aavistus mineraalisuutta. Suutuntuma on pirteä ja raikas, hyvin hedelmävetoinen, mutta riittävän ryhdikäs, kiitos pirteiden hedelmähappojen ja ryhdikästä puolta hiukan korostavan hennon mineraalisuuden. Jälkimaku tuo mieleen persikan, aprikoosin ja kypsän omenan, hieman mausteita ja yrttejä. 

Kuten proseccoilla on tapana, on tämäkin varsin helppo ja mutkaton, mutta kuitenkin hieman monia kympin proseccoja luonteikkaampi ja vivahteikkaampi tapaus. Hedelmäisyys tuo kielelle makeuden tuntua, mutta vaikutelma on kuitenkin pirteä ja ryhdikäs. Proseccot nyt sopivat mainiosti maljajuomiksi juhlaan kuin juhlaan, sillä ne maistuvat usein myös niille, jotka eivät kuohuviinistä muuten perustakaan. Tämä prosecco voisi maistua kevyempien kesäisten ruokien, kuten yksinkertaisen tomaatti-mozzarellasalaatin parina ja kyllähän tätä pari lasia voisi vappupiknikilläkin nauttia. 

Kouluarvosana: 8 Proseccojen joukossa hyvä, mutta muuten ei niin erikoinen.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Cantina Colli del Soligo, DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore
Alue: Italia, Veneto, Treviso, Conegliano - Valdobbiadene
Tyyli: Kuohuviini, Prosecco
Rypäleet: Glera 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,90e Alko 13.4.2018

Samalta tuottajalta:
Soligo Prosecco Brut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti