perjantai 20. huhtikuuta 2018

Vapun kuplivat: Charles de Fère Crémant du Jura Brut

Charles de Fère Crémant du Jura Grands Crêts Brut

Jean-Louis Denois on viidennen sukupolven viininviljelijä Champagnen alueelta Ranskasta. Vuonna 1980 hän avasi kuohuviinitalon Fère-en-Tardenois'iin, Reimsin kaupungin lounaispuolelle. Nykyisin yritys sijaitsee Nuits-Saint-Georgesin kunnassa, Côte de Nuitsin alueella Burgundissa. Kuohuviiniä valmistetaan mm. Loiren, Charenten, Beaujolaisin, Languedocin, Gersin ja Burgundin alueiden viineistä ja perinteisten samppanjalajikkeiden lisäksi mm. Airen, Grenache, Macabeo, Merlot, Muscat ja Gamay -lajikkeista, riippuen viinistä ja vuosikerrasta. Kaikkia viinejä kypsytetään kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen.


Crémant du Jura Grands Crêts Brut tulee Juran viinialueelta, Bourgognen ja Sveitsin rajan väliltä. Alueen ilmasto on viileää ja maaperä mineraalista. Viini on valmistettu käsin poimituista Chardonnay ja Pinot Noir rypäleistä. Rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina ja molemmat lajikkeet valmistetaan viiniksi erillään. Lopullisen sekoituksen ja pullotuksen jälkeen viiniä kypsytetään sakan päällä vähintään 12 kuukauden ajan. 

Kaunis, vaalean sitruunankeltainen ja kirkas väri taittuu vienosti kullankeltaiseen. Kuplat ovat varsin kookkaita, mutta nousevat kauniisti poreilemaan juoman pinnalle. 

Alkuun hieman sulkeutunut tuoksu on puhdaspiirteinen, kiehtovan mineraalinen ja kevyen paahteinen, kypsän sitruksinen, kevyen persikkainen ja aprikoosinen. Siitä erottuu myös omenaa, hieman Chardonnaylle tyypillistä kermaisuutta ja voita sekä aavistus pähkinää. 

Erittäin kuiva viini tuntuu kielellä kuohkealta. Se on pirteän hedelmäinen, kypsän sitruksinen, kevyen paahteinen ja reilun mineraalinen. Kielellä on sitruksia, limettiä ja sitruunaa, hieman vihreää omenaa ja omenan kuorta, hieman aprikoosia ja persikkaa, ananasta ja cantaloupemelonia sekä hennon kermaisia ja hunajaisia vivahteita. Suutuntuma on ryhdikäs ja rapea, varsin ilmava, kiitos pehmeiden kuplien ja kuohkean moussen. Jälkimaku on alkua paahteisempi, hieman pähkinäinen, paahtoleipäinen ja vienon voinen. Hedelmäisyys tuo lopussa mieleen kypsän sitruksen, omenan ja ananaksen.

Ehdin lukea ennen tämän viinin nauttimista jutun, jossa kerrottiin Charles de Fèren olevan yksi Ranskan arvostetuimmista kuohuviinintuottajista. Tämän viinin perusteella uskoisin asian myös olevan näin, sillä tämä viini on hyvin lähellä samppanjaa, se ei ole yhtä hieno, mutta kuitenkin niin lähellä samppanjaa, kuin Champagnen ulkopuolella voidaan päästä. Uskoisin tämän viinin voittavan sokkotestissä monet alle 40 euron samppanjat ja tuskin tunnistaisin tätä itsekään niiden joukosta. Kokonaisuutena viini on hyvin harmoninen ja tasapainoinen pakkaus, josta ei miinusviivoja löydy. Mikäli hakusessa on lähes samppanjan veroinen viini tarjottavaksi suuremmalle joukolle, on tämä erinomainen valinta. Viini toimii niin maljajuomana ja aperitiivina kuin kala- ja äyriäisruokien kaverina.

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja harmoninen Crémant.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on hintaluokkansa kirkkaimpia tähtiä. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Charles de Fère, AOC Crémant du Jura
Alue: Ranska, Jura
Tyyli: Kuohuviini, Crémant
Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 11.12.2017 (16.4.2018 14,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti