torstai 26. huhtikuuta 2018

Vapun kuohuvat: Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Olen kirjoittanut jo aikaisemmin parista uusiseelantilaisen Lindauerin kuohuviinistä ja nyt vuorossa on kolmas Alkon valikoimaan ilmestynyt viini kyseiseltä tuottajalta. Lindauer on Uuden-Seelannin suosituin viinituotemerkki ja maan johtava kuohuviinintuottaja. Nyt vuorossa on Chardonnaysta valmistettu Special Reserve Blanc de Blancs. Viini on valmistettu Gisbornen alueella kasvaneista rypäleistä perinteisellä samppanja-, eli pullokäymismenetelmällä, mutta näin äkkiseltään en löytänyt tietoa, kuinka pitkän kypsytyksen viini on käynyt läpi. Katsotaampa sitten, ylsikö viini vajaat pari euroa edullisemman Lindauer Cuvée Brut -viinin tasolle.


Puhdas, oljenkeltainen väri häivähtää kevyesti vihreän sävyihin. Pienet ja pitkään kestävät kuplat nousevat tasaisina virtoina kohti juoman pintaa.

Tuoksu on hyvin runsas, paahteinen ja kypsän hedelmäinen. Se tuo mieleen paahdetun briossimaisen leivän, pähkinän ja kiehtovaa hiivaisuutta, kypsää ja hillotettua omenaa, sitrushedelmää, sitruunaa ja greippiä. Häivähtääpä taustalla myös hieman persikkaa ja aprikoosia sekä vienoa mineraalisuutta. 

Erittäin kuiva, pirteähappoinen ja monitahoinen viini tuo kielellä mieleen kypsän omenan, aprikoosin ja persikan, hillotetun omenan, vienon hunajamelonin ja ananaksen. Kypsytyksen tuomat paahteiset ja hiivaiset vivahteet tuovat mieleen leivän, pähkinän ja pullataikinan, jopa aavistuksen toscapiirakasta. Lisäksi kielellä on mineraalisia vivahteita sekä Chardonnaylle tyypillistä kermaista ja voista rasvaisuutta. Melko täyteläinen ja runsas suutuntuma on tasapainoinen, kiitos pehmeiden kuplien ja pirteiden hedelmähappojen, jotka ryhdittävät ja raikastavat kokonaisuuden. Jälkimaku on viipyilevä, moniulotteinen yhdistelmä paahteisia ja kypsän hedelmäisiä vivahteita, mm. kypsää sitruunaa ja greippiä sekä vienoa kermaisuutta. 


Lindauerin Special Reserve Blanc de Blancs ei yllä vanhan tutun Cuvée Brut -viinin tasolle. Se on kuitenkin kaikin puolin tasapainoinen ja harmoninen pakkaus, muttei hienoimpia uuden maailman kuohuviinejä. Tähän ehkä vaikuttaa Chardonnay, joka tuottaa monilla uuden maailman viinialueilla aromeiltaan todella rehevän hedelmäisiä viinejä. Siinä missä edullisempi Cuvée Brut muistuttaa etäisesti samppanjaa, tunnistaa tämän rehevästä hedelmäisyydestä johtuen heti kättelyssä uuden maailman viiniksi. Hintaluokassaan se on kuitenkin mainio kuohuviini, joka toimii hyvin seurustelu- ja maljajuomana, mutta voisi maistua myös merenelävien ja vaaleiden liharuokien seurana, jopa grillatun parsan, lohen ja hollandaise-kastikkeen kera. 

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs ja puhdaspiirteinen Chardonnay-kuohari.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lindauer
Alue: Uusi-Seelanti, Gisborne
Tyyli: Kuohuviini, Blanc de Blancs
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,98e Alko 13.4.2018

Samalta tuottajalta:
Lindauer Brut Cuvée
Lindauer Rosé Brut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti