torstai 19. huhtikuuta 2018

Vapun kuplivat: Vincent Chaudray Crémant de Bourgogne

Vincent Chaudray Crémant de Bourgogne Brut

Kesän lähestyessä tuhdimmat punaviinit jäävät monilla vähemmälle ja on aika siirtyä raikkaampien juomien kimppuun. Pirteän hedelmäiset valkoviinit ja marjaisat roseet sopivat lämpimään päivään kuin silmät päähän, mutta myös kuohuviiinit kuuluvat kevään ja kesän juomakattaukseen, onhan edessä vapun vietto ja hieman myöhemmin vielä koulunsa päättävien juhlat.

Nyt vuorossa on Chardonnay ja Pinot Noir rypäleistä valmistettu Crémant Bourgognen alueelta Ranskasta. Alko ilmoittaa viinin valmistajaksi G. Michelin ja viinin maahantuojan mukaan viinin valmistaa Vincent Chaudray. Bourgognen alueelta löytyy kyllä Domaine Michel Gros -niminen tuottaja, mutta tämän sivuilta ei Crémant-viinejä mainittu. Joka tapauksessa, mennään itse asiaan, eli viinin kimppuun.

Kaunis, tumman oljenkeltainen väri häivähtää kullan sävyissä. Melko isot kuplat ovat runsaita ja kestävät pitkään. 

Melko runsas tuoksu on miellyttävä, paahteinen ja kypsän hedelmäinen ja siitä löytyykin keltaista omenaa, omenankotaa, sitruksia, karviaismarjaa, hieman päärynää ja aprikoosia. Lisäksi tuoksussa on herkullista briossia, hentoa mineraalisuutta ja kukkaisuutta, hieman makeaa vaniljaa, hyvin hentoa hiivaisuutta ja aavistus kuivatusta aprikoosista. 

Kuiva maku on runsas ja melko täyteläinen, samaan aikaan raikas ja ryhdikäs. Kielellä on runsaasti kypsää hedelmää, omenaa, päärynää ja ylikypsää persikkaa, mutta myös kirpeämpää sitrusta, etenkin sitruunaa ja greippiä. Lisäksi kielellä on karviaista ja virkistävää mineraalisuutta. Paahteisuus on läsnä kielellä tuoden mieleen pähkinät ja hieman tuoksun briossia. Pyöreä ja hieman kermainenkin viini saa hyvin ryhtiä ja raikkautta pirteän sitrusmaisesta hapokkuudesta. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja veden kielelle nostattava, kirpeän greippinen ja mineraalinen, paahteisen pähkinäinen ja kypsän omenainen.

Tämä Crémant on kuin samppanjan juntimpi serkku; tuoksussa on hyvin paljon samppanjamaisia paahteisia vivahteita, mutta maun puolella paahteisuus tuo pikemminkin mieleen edullisen cavan. Viini on kuitenkin hintaluokassaan ihan mainio Crémant juhlajuomaksi, kun samppanja tuntuu liian hintavalta ja Prosecco turhan simppeliltä. Se voisi maistua erilaisten merenelävien seurassa, mutta toimii varmasti myös vappupiknikillä.

Kouluarvosana: 8 Samppanjan juntimpi serkku.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: G. Michel, AOC Crémant de Bourgogne
Alue: Ranska, Bourgogne
Tyyli: Kuohuviini, Crémant
Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 1.9.2017 (13.4.2018: 15,48e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti