maanantai 9. huhtikuuta 2018

Toscanan valkoviinit: Villa Antinori Bianco

Villa Antinori Bianco 2016

Toscanalaisen Villa Antinorin pitkä historia yltää vuoteen 1385 ja Antinorin perhe on tuottanut viiniä yhtäjakoisesti yli 600 vuoden ajan 26 sukupolven voimin. Talo on kerännyt mainetta mm. supertoscanalaisillaan viineillään, Tignatellolla ja Solaialla. Nykyisin Antinori tuottaa viiniä Toscanan lisäksi myös muualla Italiassa, kuten Lombardian, Piemonten, Puglian ja Umbrian alueilla sekä erilaisten yhteistöiden myötä Chilessä, Maltalla, Romaniassa, Unkarissa ja Yhdysvalloissa.


Villa Antinorin Bianco on Trebbiano ja Malvasia -pohjainen viini, johon käytetään lisäksi pieniä määriä kansainvälisiä lajikkeita, kuten Pinot Blancia, Pinot Grisiä ja Rieslingiä. Viini valmistetaan ruostumattomissa terästankeissa ja käyminen tapahtuu noin 18 asteen lämpötilassa. Käymisen päätyttyä viiniä varastoidaan tankeissa ennen pullotusta. 

Viini on väriltään vihertävän vaaleankeltaista ja säihkyy kuivatun oljen sävyissä. 

Tuore ja pirteän hedelmäinen, viheromenainen ja sitruksinen, sitruunainen ja limettinen tuoksu, jossa häivähtää myös tuoreita yrttejä ja kevyen kukkaisia sävyjä. 

Kuiva ja rapsakan hedelmäinen maku tarjoilee niin ikään vihreitä omenoita, sitruunaa ja limeä sekä päärynää ja ananasta. Kielellä on myös mineraalisuutta, kukkaisia ja yrttisiä vivahteita. Kevyehkö suutuntuma on virkistävä ja ryhdikäs, kiitos pirteän hedelmäisen hapokkuuden. Jälkimaku on omenaisen ja sitrusmaisen hedelmäinen.

Villa Antinori Bianco on pirteä ja ryhdikäs, rapsakan hedelmäinen viini, joka toimii mainiosti kaikessa yksinkertaisuudessaan. Se ei ole mitenkään erityinen tai ihmeellinen tapaus, mutta tämän tyylinen freesi viini sopii hyvin viilennettynä loistavasti lämpimään kesäpäivään. Se voisi maistua mainiosti myös yksinkertaisten kevyempien kala- ja äyriäisruokien kaverina ja piknikillä. Viini oli jo ostohetkellä hieman hintava ja veronkorotusten myötä hinta nousi vain lisää. 

Kouluarvosana: 7,5 Simppeli, pirteän hedelmäinen ja ryhdikäs viini. 
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Marchesi Antinori, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Trebbiano, Malvasia, Pinot Grigio, Pinot Blanc, Riesling
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 21.12.2017 (9.4.2018 12,48e)

Samalta tuottajalta:
Villa Antinori Rosso 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti